Pravicový filozof o vládě: Slaboch Nečas, hloupý účetní Kalousek

22.04.2011 6:53

ODS slaví 20 let svého založení, ale její preference klesají a pravostředová vládní koalice se ocitla ve velké krizi. Pravicový a konzervativní filozof Alexander Tomský na vládě, ODS a TOP 09 nenechává nit suchou.

Pravicový filozof o vládě: Slaboch Nečas, hloupý účetní Kalousek

„Mně se nelíbí, co ta vláda dělá od začátku, je neslaná, nemastná. Ta vláda mě otravuje, já jsem volil TOP 09, ale tohle jsem si nepředstavoval. Celé to řídí Kalousek, který je strategicky nejchytřejší a dokáže vždy vše prosadit, tu se spojí s těmi, příště zase s oněmi a všichni se ho bojí. Ta vláda je pro mě naprostým zklamáním, protože slibovala nezvyšovat daně, a činí opak. Pravicová vláda prostě nesmí zvyšovat daně, i kdyby měla sebevětší dluhy," jde na to hned zostra Tomský.

Psali jsme:
Bárta se Topolánkovi vysmál: Je to dinosaurus, reklama pro nás
OBRAZEM ODS slavila

Kalousek nám bere preníze

„Kalousek se hlásil k tradici a konzervatismu, ale každý ví, že to tak není. Zvyšování daní je kalouskovina. On není ekonom, je to účetní. To je katastrofa. Nezná ekonomické zákonitosti, že při snížení daní se povzbudí lidská tvořivost, a naopak při jejich zvýšení se iniciativa lidí utlumí. Proč se mám dřít, když mi to stejně sebere stát? Udělal blbost se zvýšením spotřební daně z nafty. Nakonec pak každý tankuje v zahraničí. Cizinci i Češi. A stát pak stejně nakonec nevybere o moc víc," řekl ke krokům ministra financí Tomský.

Dále čtěte:
Kalousek štípl odbory: Nejde vám o lidi, děláte politiku

Podle něho je třeba reformovat a zeštíhlit státní správu a vyházet byrokraty, tam se peníze na likvidaci státního dluhu dají nalézt. Provoz státu je podle něho velmi drahý. „Podstatou každé reformy musí být likvidace byrokracie a omezení přerozdělování," míní filozof. A když už vláda šetří a bere někomu peníze, tak je bere těm potřebným. Třeba postiženým nebo pěstounům. „Dělají všechno blbě. To je fakt neskutečné. I z taktického hlediska," dodal k tomu.

ODS zkorumpovaná. Topka ji válcuje

„Tahle koalice je opravdu podivná. ODS vypadá, jako že je zkorumpovaná skrz na skrz a jako by neměla lidi. Vondra je pak asi naprosto nepostradatelný muž vlády. Nečas v tom tak nějak smutně plave. Je to slaboch, který si neví s ničím rady. Věci veřejné jsou zřejmě mediální strana na jedno použití a je to neřízená střela. Dochází k řadě skandálů. A je to velmi smutné, protože alternativa je ještě horší, a tou je vláda socialistů a komunistů," říká o koalici Tomský.

Tomský si myslí, že ODS již dnes nemá co říct, protože jak v domácí, tak zahraniční politice se moc neliší od TOP 09 a pokud se v něčem liší, tak v tom stejně TOPce ustoupí. „Pravice už dnes skoro v Evropě není. Není ve smyslu konzervativních hodnot a obhajoby patriotismu a národního státu a neexistuje ani ve smyslu ekonomického liberalismu," míní Tomský. V tomto smyslu se podle něj ODS stává typickou evropskou středovou nesocialistickou stranou.

Názory osobností na vládu:
Profesor Keller: Trapná vláda. Buď bambulové, nebo podvodníci
Profesorka politologie kroutí hlavou. Krize u konce? Kabinet nevydrží

Případ Saša

ODS je podle něho dnes stranou klientelismu, podnikatelských zájmů a kariérismu. „Já znám docela dobře Alexandra Vondru. To je sympatický člověk, takový dávný kamarád disident z dob, kdy jsem s ním spolupracoval, ale on je typický příklad kariérismu. Když je celá Evropa pro vstup Turecka, tak je pro, když je proti, tak on je pak proti. To jsou lidi bez názoru a ideového jádra. To je ta tragédie," řekl o ministru Vondrovi a fenoménu kariérismu Tomský.

Evropská unie je zlo

Také mu vadí, že všichni takzvaní pravicoví politici ustupují Evropské unii. „Všichni všechno unii odkývají. Evropskou unii považuji za jeden z nejzásadnějších problémů. Je to čiré zlo francouzsko-jakobínského sociálního inženýrství. To nemůže nikdy fungovat. My sice máme vládu slabou a zkorumpovanou. Lidé pak říkají, že je lépe, aby nám vládnul Brusel. Ale tam vůbec nevidíme na to, co tam dělají. A oni tam kradou také, ale nemůžeme je odvolat. Naše politiky známe a odvolat je můžeme ve volbách," říká o EU Tomský.

Koalice se podle něho udrží, protože politici se budou chtít držet svých koryt a moc reforem se jí nepodaří prosadit.

Podrobněji:
Bárta je horší než opoziční smlouva. Je to sekta, hřměl Topolánek
KOMPLETNÍ PROJEV MIRKA TOPOLÁNKA
KOMPLETNÍ PROJEV VÁCLAVA KLAUSE

Naděje tu je. Opravdová pravice

Tomský ale naději vidí. Byl by rád, kdyby zde někdo založil stranu, jako jsou Praví Finové ve Finsku, kteří jsou proti Evropské unii a masové imigraci, aby se systémem někdo zatřásl.

Alexander Tomský je politolog, filozof a nakladatel. Po studiích mezinárodních vztahů na London School of Economics a tomistické filosofie na London Institute of Education pracoval jako politolog v ústavu Keston College, kde se specializoval na výzkum církve a státu, státního ateismu a náboženské opozice ve střední Evropě (1980 - 86), od roku 1983 profesor sovětologie a evropských politických dějin.

Dále čtěte:
Odborář Nečasovi: Sepiš demisi. A dones ji tomu, co krade pera
Nejneschopnější ministr povýšen. Profesor Keller se vysmál Johnovi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…