Před rokem Mádl přemlouval bábu. Teď nezná ani jména ministrů

12.03.2011 15:41

Ještě před rokem se herec a moderátor Jiří Mádl o politiku eminentně zajímal. Soudě tak alespoň dle jeho angažovaného výstupu v předvolebním klipu Přemluv bábu!, v němž spolu s herečkou Marthou Issovou lobboval za pravicové politické strany.

Před rokem Mádl přemlouval bábu. Teď nezná ani jména ministrů

Deset měsíců po volbách, v nichž Češi poselství klipu naplnili a ve většině hlasovali pro pravicové strany, nemá herec Jiří Mádl o politickém vývoji v ČR ani ponětí. Dokonce ani netuší, kdo sedí ve vládě.

Dobeš, Bárta..Kdo to je, ptá se Mádl?

Nechce tak ani hodnotit kauzy, které se rozvířily kolem ministrů nových pravicových stran. Právě ty ještě před rokem urputně propagoval. V klipu se totiž zasazoval o to, aby Češi volili „nějakou novou pravicovou stranu." Jména jako Vít Bárta, Josef Dobeš, Alexandr Vondra mu ale nic neříkají.

TÉMA: Přemluv bábu

"Ptáte se na nějaká konkrétní jména, Jiří říkal, že vůbec neví, kdo je teď ministr, politiku teď téměř nesleduje," tlumočila Mádlovu reakci pro ParlamentniListy.cz jeho matka.

Přemluv bábu! Už nikdy víc

Mádlová ale přístup svého syna hájí. "S ničím podobným už nechce vůbec nic mít, politiku nechce hodnotit," dodala pro redakci s tím, že tak masový ohlas, jaký klip před rokem vzbudil, její syn rozhodně nečekal. Kdyby prý tušil, jakých dosáhne rozměrů, zřejmě by do jeho natočení ani nešel.

Psali jsme:
Klip Přemluv bábu byl reakcí na populismus Paroubka, uklidňuje Šiklová

Politolog: Mádl je jen kašpar

Podle politologa Zdeňka Zbořila je ale podobný obrat v postoji veřejně známé osoby nevhodný. "Je to jen kašpárek, který jako desítky jeho kolegů poslouží tomu, kdo dá peníze nebo příležitost někde se ukázat," kriticky zhodnotil Mádlovu účast v agitačním klipu a jeho současnou politickou netečnost.

"Horší než on jsou nejen ti, kdo ho vodí na šňůrkách, ale hlavně ti, kterým se to líbí," osočil politolog i statisíce těch, kteří si loni klip oblíbili a přeposílali přes všemožné komunikační kanály. Jen na komunitním serveru YouTube jej do dnešního dne zhlédlo téměř osm set tisíc lidí.

Odborníci na politiku a média ale nejsou v názoru na Mádlův postoj jednotní. Na druhém konci Zbořilova názorového spektra stojí třeba mediální odborník Milan Kruml. Ten současný hercův nezájem o politiku nevidí nijak kriticky.

Ani se mu nedivím, směje se mediální odborník

"Je možné, že prostě toto téma považuje za uzavřené," zhodnotil pro ParlamentniListy.cz Kruml Mádlovu politickou dezorientaci. "Že se mu nechce hodnotit českou politiku se mu nedivím," dodal výmluvně.

Do středu diametrálně odlišných názorů Zbořila a Krumla se postavil mediální analytik Jan Jirák. Ten pro změnu nemá názor žádný. "Neumím to komentovat, vážně nevím, co k tomu říct," sdělil redakci.

Video Přemluv bábu! režíroval Petr Zelenka, který natočil mimo jiné i filmy Knoflíkáři, Příběhy obyčejného šílenství nebo Karamazovi.

Připomeňte si:



Inspirace přišla ze Zámoří

Při tvorbě předvolebního klipu se inspiroval v USA. V původním videu natočeném ve Spojených státech totiž komička a scenáristka Sarah Silvermanová vyzývá své rodiče, aby volili Baracka Obamu.

Stejný styl, tedy politickou nekorektnost i vulgaritu, pak Zelenka využil i pro českou mutaci klipu. V něm Mádl a Issová přemlouvali zejména mladé lidi, aby přesvědčili své prarodiče či rodiče k volbě pravicových stran. Klip byl zástupcem tzv. virálního videa, tedy spoti, který se šíří výhradně skrz sociální sítě.

Čtěte také:
Slováky pobouřilo video přemluv bábu. Nahráli své proti Čechům
Miloš Forman: přemluv bábu je fakt drsný video

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…