Předák TOP 09 vysvětluje, proč jsou pro vás sKarty dobré

19.05.2013 11:45

Podle místopředsedy poslaneckého klubu TOP 09 a místopředsedy hospodářského výboru Františka Laudáta jsou sKarty dobrý nápad, byť nepopírá, že se staly určité chyby. Pokud se nyní sKarty zruší – návrh na jejich zrušení prošel prvním čtením ve sněmovně, tak se domnívá, že budoucí vláda se k projektu na stejném principu bude muset vrátit.

Předák TOP 09 vysvětluje, proč jsou pro vás sKarty dobré
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

Podle Laudáta odpůrci sKarty, jako například poslankyně ODS Lenka Kohoutová, nepředkládají konkrétní čísla a fakta. „Viděl jsem televizní duel ministryně Müllerové a poslankyně Kohoutové a moderátor se ptal poslankyně, co jí konkrétně vadí. A ona odpověděla, že nekonečná jednání, nekonečná dohadování a že jí došla trpělivost. To mě inspirovalo k tomu, že jsem se tím začal hlouběji zabývat a sháněl si fakta a čísla. Netrpělivost paní Kohoutové stojí 300 milionů. Těch 300 milionů je možná kompenzace České spořitelně, pokud projekt skončí,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Laudát.

Ve Velké Británii se ušetřily miliardy liber

Laudát připomíná, že obdobný systém zavádí v Británii vláda Davida Camerona. Británie má mnoho běženců, velký počet nezaměstnaných a osob pobírajících sociální dávky. Dávky se tam zneužívaly v obřích rozměrech a každý rok se velmi zvyšovala částka na vyplácení dávek. Centrální systém podle něho zamezí tomu, aby se tatáž dávka neoprávněně vyplatila opakovaně. Navíc by ministerstvo práce získalo data, jak operativně měnit počty zaměstnanců na úřadech práce. Systém by se zpřehlednil.

„Před třemi roky byla ve Spojeném království v podstatě vytvořena elektronická obdoba naší sKarty. Dávky si občané mohou vybírat z účtů v šesti bankách, z toho pro vlastní teritorium Anglie jsou tři, jedna je ve Walesu, jedna ve Skotsku a jedna v Severním Irsku. Systémy bank jsou propojeny na centrální registr a příslušný ministr vlády dostává měsíční přehled čerpání dávek a podpor. Začátkem roku 2011 byly zákonem upřesněny a zpřísněny nároky na požívání dávek a podpor včetně časových omezení. Za první dva roky nových pravidel a identifikačního dokladu bylo ušetřeno na veřejných rozpočtech zhruba bezmála čtyři miliardy britských liber proti roku 2010. V roce 2011 to bylo 1,8 miliardy a v roce 2012 předběžně 2,1 miliardy,“ řekl Laudát.

Vyhnout se vydírání IT firem

Podle Laudáta je také problém, že na úrovni státní správy fungují často IT systémy chaoticky, nekoncepčně a je problém, že obsluhující firmy si vytvoří monopol tím, že programy jsou nastaveny tak, že je nemohou začít spravovat jiné firmy, které by byly levnější: „Je to každý pes jiná ves, vzniká chaos, často na nějaký základní software jsou lepeny změny, dodatky a podobně. Zadavatel může být jednoduše vydírán tvůrcem softwaru a je velice obtížné měnit správce a dodavatele. U nás jsme ty problémy viděli u registru vozidel.“

Řešením podle Laudáta mohou být takzvané cloudy. Metodou cloud computingu lze podle něho vytvořit univerzální integrační platformu, která je otevřená, to znamená - umožňuje zavádění nových služeb společnostmi vybranými v otevřeném řízení a zabraňuje takzvaný lock-in systém, tedy situaci znamenající monopolní „zamčení“ zákazníka.

„Čili vytvoří se univerzální platforma a jednotlivé služby, v případě MPSV například vyplácení penzí, dávek pro postižené, pro nezaměstnané lze dělat samostatně a naroubovat to na univerzální platformu. Správu a vývoj lze vysoutěžit samostatně a zadavatel tak není vydírán jedním dodavatelem. Tím se samozřejmě ušetří, neboť při větší konkurenci musí ti, co produkty nabízí, snížit ceny. MPSV svůj IT systém svěřilo do rukou jedné firmy na začátku devadesátých let. Poté to převzal OKsystem. Podle mých neověřených informací měla tato firma téměř půlmiliardový kšeft každý rok. Ten se údajně prodlužoval prolongováním původní smlouvy. Nepřijde někomu divné, že nějaká firma na jednom ministerstvu dostává opakovaně prodlužováním smlouvy takto obrovské peníze? Ministři Špidla, Škromach, Nečas si žádnou veřejnou soutěží neověřili oprávněnost takto vysokých nákladů. Ať z těch či oněch důvodů to udělal Jaromír Drábek a zaplatil za to daň téměř nejvyšší,“ řekl ParlamentnímListům.cz Laudát.

„Tedy z hlediska úspor byl tento projekt naprosto správný. Dříve či později, ať se to komu líbí, nebo ne, se bude muset vrátit. ČSSD nemá recepty na to, jak řešit ekonomické problémy. U nich mě odpor nepřekvapuje. Jejich stínový ministr Mládek na sjezdu ČSSD předvedl festival trapnosti. O to horší je to u ODS,“ uvedl František Laudát.

Chyby se staly, ale šly odstranit...

Laudát přiznává, že sKarta potřebuje nějaké změny ve směru lepší ochrany osobních údajů i dalších věcí: „V této oblasti jsou chyby a nemá smysl je zakrývat. Také nepovažuji za šťastné, že byla vybrána jen jedna banka. Podle mě měly být na tento projekt postupně integrovány všechny sociální dávky a všechny podpory a to nelze přihrát jedné bance. Šedesát procent obyvatel ČR je v té či oné sféře příjemcem dotací a podpor. Že to bylo uděláno pro jednu banku, je chyba, která se neměla stát. Myslím si, že by to mělo být přenastaveno tak, aby si každý příjemce dávky sám rozhodl, v které bance si účet otevře a ten by pak byl nějakým způsobem certifikován. Také si myslím, že měla být nějaká náběhová doba a měli být jinak řešeni ti, kteří se k bankomatům dostat nemohou. Je jasné, že důchodci z venkova nebudou jezdit do města, aby se dostali k bankomatu. Je třeba otevřeně říct, že se staly chyby. Ale ty lze odstranit.“

V současnosti systém sKaret využívá asi 200 tisíc lidí. „Nejsou slyšet nějaké dramatické námitky, že by to nefungovalo. Jedna věc je mediální bublina, brutální útok opozice a tlak ODS, druhá věc je realita. Jak se k tomu staví ODS, jenom potvrzuje, v jak hluboké je krizi. V zoufalé snaze zachránit se, dělá kroky, které dříve nedělala. To mi je hrozně líto. Protože jsem si myslel, že stojí za to stranu s touto tradicí zachraňovat. Dnes už o tom přesvědčen nejsem,“ míní poslanec.    

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …