Předpověď politického počasí pro Mirka Kalouska a TOPku v průšvihu

13.07.2012 4:42

POLITOLOGOVÉ Aktuální průzkum ukázal značný pokles obliby TOP 09, kterou dokonce předběhli i lidovci. Co by strana měla udělat, aby si u občanů polepšila? A může Schwarzenbergova prezidentská kampaň jeho straně pomoci? Budoucnost TOP 09 se pro ParlamentníListy.cz snaží předpovědět politologové Vladimíra Dvořáková a Zdeněk Zbořil.

Předpověď politického počasí pro Mirka Kalouska a TOPku v průšvihu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci

Současná druhá nejsilnější koaliční strana získala v průzkumu agentury Sanep se 7,9 procenty získala až páté místo. Před TOP 09 byla KDU-ČSL s 8,3%, ODS se 14,8%, KSČM s 19,5% a ČSSD s 23,1%. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny by překročili také Zemanovci s 5,6 procenty.

  • Celý průzkum čtěte ZDE

Podle známých politologů prof. Vladimíry Dvořákové i dr. Zdeňka Zbořila si TOP 09 způsobila problém především ráznou a krkolomnou obhajobou Vlasty Parkanové - v tom se oba znalci shodují. Straně však patrně značně uškodí i Kalouskův telefonát policejnímu prezidentovi, který o tom ve čtvrtek infomoval sněmovní Výbor pro bezpečnost.

Anketa

Vzpamatuje se TOP 09 z kauzy CASA a chování Kalouska?

hlasovalo: 3317 lidí

Kalousek by se prý měl stáhnout

„Pokles voličské podpory je určitě reakcí na tu velkou aféru a na Kalouskovo nešťastné vystoupení. Pokud jde o samotný průzkum, je potřeba brát v potaz, že jsou prázdniny. Ale celkově jim preference klesají a určitou dobu to pozdržela jen Rathova aféra. TOP 09 by asi měla vymyslet nějaký způsob, který by nestavěl ministra Kalouska na první místo v republice,“ doporučuje Zdeněk Zbořil.

Miroslav Kalousek, který je podle něho významným finančníkem a představitelem vlády by prý nemusel být u všeho. „On se pak unáhlí, řekne nějakou pitomost o gestapáckých nebo estébáckých metodách a tím si dělá nejenom sám sobě potíže, ale samozřejmě i té partaji. Zatímco třeba pánové Heger, Gazdík a ostatní si vlastně v celé té aféře zachovali nějaký odstup a vyřešili to tak, že nikoho nepopudili,“ soudí v hodnocení pro ParlamentníListy.cz politolog.

TOP 09 podle Zbořila bude mít možná jeden velký problém. Sláva Karla Schwarzenberga se vytrácí a on nic nedělá pro to, aby svoji popularitu zpátky vylepšoval. „Ta razance, s kterou se pan ministr Kalousek vrhl do obrany Vlasty Parkanové, byla až, jak říkal pan prezident Masaryk, upřílišněná. Takových jednání by se měli vyvarovat a do popředí vystrčit ty politiky, kteří jsou už známější, než když šli do vlády, aby slávu i hříchy TOP 09 na sobě nenesli pouze ti dva, tedy předseda a místopředseda,“ radí.

Kníže nabízí jen svérázný humor. To je však málo

„Schwarzenberg sice zaujal tím svých svérázným smyslem pro humor, ale najednou se ukazuje, že ten humor je všechno, co může nabídnout. On sice řekl, co si myslí o rychloodvolání Pospíšila či záležitosti paní Parkanové, ale zdá se, že už to je okoukané. Ty věci jsou dost vážné a dlouho se o tom nedá mluvit ve srandě. Jeho pozice se nějak vytrácí a to chce ve vládě zůstat a vést při tom prezidentskou kampaň,“ podivuje se politolog Schwarzenbergově sebedůvěře.

Může alespoň prezidentská kampaň předseda TOP 09 straně pomoci? „Myslím, že ne. To spíše naopak. TOP 09 může v uvozovkách zachránit, že se objeví nějaká další aféra, ale oni bohužel tu válečnou sekyru vykopali vůči ministerstvu vnitra a české policii i vůči části ministerstva spravedlnosti,“ kritizuje neuvážené jednání Zbořil.

Na vztahu premiéra Nečase a ministra Kalouska lze v poslední době pozorovat značně silnější projevy vzájemné loajality. Podle Zdeňka Zbořila to může být i tím, že se oba bojí o osud vlády a osud církevních restitucí. „Pan premiér také do značné míry vyšel Kalouskovi vstříc tím útokem o policejních plukovnících, to bylo razantní. Nečas ten zvláštní způsob mluvy nastartoval a Kalousek ho jen rozvinul,“ míní politolog.

TOP 09 potápí agresivita ministra Kalouska

Nicméně přes všechna úskalí podle jeho soudu vláda nakonec přežije až do příštích řádných voleb v roce 2014. „Ta touha se pospojovat a být tam co nejdéle je příliš silná a bude ještě silnější, jak se budou snižovat možnosti těch koaličních partnerů po příštích volbách. Touha zůstat sedět v ministerských židlích je silná, ale nedej Bůh, aby se okolo Vlasty Parkanové na něco vážného přišlo při vyšetřování, to by vládu mohlo poslat k šípku,“ předpovídá doktor Zbořil.

Podle profesorky Vladimíry Dvořákové TOP 09 neuvěřitelným způsobem potápí jednání ministra Kalouska v případu Vlasty Parkanové. „Ať už jde o agresivitu v těch vystoupeních, nebo jeho ovlivňování vyšetřovatele. Navíc ty jeho argumenty byly naprosto absurdní, proti zdravému rozumu,“ míní politoložka.

„Myslím také, že tím svým angažováním Kalousek vyvolává dojem opravdu silného strachu, v čemž se shodují i experti z oboru psychologie. Celkovou image té strany dělá až příliš právě Kalousek a to je určitý problém,“ varuje vládní stranu.

Schwarzenberg ztrácí na popularitě. Kvůli miliardám pro církve

Pokles preferencí TOP 09 podle jejích slov jde připsat i obecnému snižování důvěry lidí v politiku. „Pro toho pravicového voliče je pak otázka, jestli dá hlas staré etablované značce ODS, nebo TOP 09, která byla vnímána jako čistá alternativa k ODS. Jenže po té aféře mám obavu, že ten punc ztratila. Ostatně Kalousek často říkal, že úmyslem obvinění Parkanové je, aby ušpinili celou stranu, což je ale podle mě ze světa konspirativních teorií,“ odsoudila teorie o tom, že by za rozpoutáním současných kauz mohl mít prsty někdo další, kdo chce všechny stávající parlamentní strany připravit o důvěru veřejnosti.

Mohou členové i představitelé TOP 09 věřit tomu, že se vnímání lidí na jejich stranu vylepší díky chystané prezidentské kampani jejich předsedy Schwarzenberga?

„Nejsem si tím jistá, protože Schwarzenberg se teď stáhl, i když se vyjádřil na obranu Parkanové. On je ale velmi výrazně spojován s církevními restitucemi, stejně jako Kalousek a TOP 09 celkově. V tomhle okamžiku je vyrovnání státu s církvemi tak absolutně nepopulární a zároveň obrovsky neprůhledné, což je asi důvod, proč u mnohých lidí ta strana tolik ztrácí,“ nevěří příliš Dvořáková v hodnocení pro server ParlamentníchListů.cz

Zda se současný vládní kabinet udrží při životě až do konce svého mandátu v roce 2014 podle politoložky lze jen těžko odhadovat. „Já myslím, že by bylo zajímavé zjistit, jestli ještě fakticky existuje vládní většina nebo ne. To v tuhle chvíli nikdo neví. Odpověď na tuto otázku bude podle možno zodpovědně dát v momentě, kdy bude přijat státní rozpočet. Pokud vláda nebude schopna prosadit rozpočet, tak je to její konec,“ uzavřela komentář Vladimíra Dvořáková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…