Premiér mi nadával do exotů. Zvažuji složení mandátu, oznámil Babák

22.07.2012 16:00

NA HRANĚ S XAVEREM Místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Michal Babák okomentoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz nedávný opoziční pokus o vyslovení nedůvěry vládě i hlasování o církevních restitucích. To, že se policii nyní daří rozkrývat kauzy sahající do nejvyšších pater politiky, má podle něj odraz ve vzrůstající nervozitě a agresivitě u zákonodárců. Pro Michala Babáka je deziluze ze současných praktik protivníků prý natolik silná, že dokonce reálně zvažuje i složení poslaneckého mandátu.

Premiér mi nadával do exotů. Zvažuji složení mandátu, oznámil Babák
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Michal Babák

Rozhovor s Michalem Babákem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý. 

Jak vám bylo, když nyní sněmovna nevyslovila nedůvěru vládě?
Vzhledem k tomu, že jsem s tím počítal, protože stojedničku jsme jako opozice nemohli dát dohromady, mě to nepřekvapilo. Z posledních dní a týdnů je mi ale z celé politické scény dost smutno. Jsem na jedné straně rád, že se tady teď otevírají kauzy, které se nikdy neotvíraly, taková nervozita a agresivita tady ale od některých politiků dosud nebyla.

Čím to je?
Mám obavy, že tím, že policie je nyní opravdu nezávislá a hrábla do systému korupčního financování politických stran, který tady je minimálně patnáct let. V tuto chvíli se bojí všichni jak zleva, tak zprava. Nejde jen o politiky TOP 09 a ODS, ale i o politiky z řad ČSSD. Začalo to sice Davidem Rathem, máme ale různé informace, že to vůbec nekončí a bude to pokračovat dál. Jak zaznělo v Otázkách Václava Moravce, na stole je dalších šestnáct podobných kauz.

Říkáte, že financování politických stran napříč politickým spektrem je korupční. Nemáte strach v tomto směru i o Věci veřejné?
Věci veřejné jako jediné prošly skutečně zásadním auditem a i díky mé osobě prošly vyšetřováním na ÚOKFK, čímž se nemůže pochlubit žádná ze stran. Museli jsme tam navézt veškeré účetnictví, vyšetřování bylo vedeno něco přes rok a věřte mi, kdyby tam bylo cokoliv špatného kromě hloupých chyb v zaúčtování, které jsou prostě všude, tak už by to veřejnost dávno věděla. Absolutně nepředpokládám, že by VV měly nějaký škraloup. Nikdy jsme neměli přístup k veřejným zakázkám a svědomí máme čisté.

V posledních dnech se politici zmiňují o tom, že ministr Kalousek vykazuje jisté prvky nervozity, pozorujete to?
Bezesporu. Myslím, že si pan ministr uvědomuje, v jaké je situaci. Má sice i stavovskou čest, například vůči paní Parkanové, za kterou značně bojuje, ale zároveň to souvisí s tím, že bojuje hlavně sám za sebe. Každému i novorozenci je jasné, že ministerstvo obrany bylo řízeno právě přes pana Kalouska a pana Bartáka. Paní Parkanová tam byla pouze nastrčená. Jednoznačně dělá pan Kalousek chyby tím, jak je agresivní a že volá vyšetřovatelům i policejnímu prezidentovi. Ve sněmovně se hovoří již déle, že pan Kalousek je již delší dobu nemocný, i s tím může možná souviset jeho iracionální chování.

Jak tipujete, že celé vyšetřování kauzy CASA vůbec dopadne? Máte pocit, že je to ta kauza, která se dá dotáhnout do konce?
Myslím, že ano. Jako jeden z mála poslanců jsem byl přítomen na komisi pro kontrolu vojenského zpravodajství a z celého jednání mám pocit, že nejen vojenská rozvědka, ale zejména policie má spoustu důkazů proti Vlastě Parkanové. Neopírá se to o jediný posudek či jediného svědka Daňhela, jak zde bylo veřejnosti mylně předkládáno. Důkazů, které policie má, je mnohem více a doufám, že to bude první velký případ, který bude vyšetřen až do konce.

Co soudíte o celé té motanici kolem svědka Daňhela?
Už někde jsem uváděl, že bych jasně oddělil to, že byl obviněn ze zneužití nezletilé. Nakonec se ukázalo, že to nebyla pravda a že policie dokonce tlačila na svědkyni, aby takto vypovídala. Už to vnáší do celého případu zásadní rozepře. Skutečnost, že mu byla odejmuta prověrka, byla asi v pořádku, ale rozhodně to nevrhá špatné světlo na jeho svědectví a jako svědka ho to neznevažuje.

Vrátíme-li se ještě k jednání sněmovny o nedůvěře vlády, co jste říkal na některé ty projevy?
Nervozita ve sněmovně mně poslední dobou skutečně vadí. Například chování některých koaličních politiků při projednávání zákona o církevních restitucích, kdy jsem prezentoval skutečně sofistikovaný materiál, obstoupili mě někteří koaliční politici, fotili si mě a chtěli mě znervóznit, včetně pana premiéra, který si mě fotil ze vzdálenosti půl metru. Má oponentura byla sice dosti obsáhlá, ale mluvil jsem za klub a podle jednacího řádu jsem měl právo celou tuto oponenturu vznést. Chování a nervozita ve sněmovně za mě poslední dobou nutí přemýšlet, zda tato práce má vůbec nějaký smysl do budoucna, když namísto zákonů se v poslední době řeší jen osobní spory. Pátek byl pro mě psychicky dosti vyhrocený a mám z toho poměrně velký škraloup, protože chování pana premiéra vůči mé osobě nebylo vůbec korektní.

To znamená, že přemýšlíte i o tom, že byste složil mandát?
Přemýšlím i o tom. Nyní budu měsíc pryč a budu o tom přemýšlet i s rodinou. Chování některých koaličních i opozičních politiků ve mně vzbuzuje pocit, že nevím, jestli toto je to, co bych chtěl dělat a v čem bych chtěl žít, tedy ve stresu a útocích na mou osobu.

Co znamená, že si vás premiér fotí?
Premiér i všichni koaliční politici předpokládali, že mé vystoupení bude trvat dlouho. Odhlasovali si sice, aby veškeré projevy trvaly maximálně deset minut, nicméně dle jednacího řádu pokud poslanec vystupuje za klub, tak se to na něj nevztahuje. Co vím, tak někteří koaliční politici již měli koupené letenky a měli hned v sobotu ráno odcestovat na dovolené. Nervozita mezi nimi tedy houstla a myslím, že pokud by mě paní předsedkyně Němcová nezarazila, měla by koalice velké problémy dát dohromady nadpoloviční většinu při třetím čtení. Proto se mě snažili znervóznit a jedna z těchto akcí byla i ta, kdy pan premiér přišel k pultíku, fotil si mě na telefon a měl k tomu ještě nějaké nemístné poznámky.

Co říkal?
Říkal, že většího exota ještě neviděl. Načež jsem se mu potom snažil vysvětlit, že obstrukce jsou racionální opoziční práce, navíc jsem nevystupoval s ničím, co by se netýkalo tématu. Zde jsme v rozporu s paní Němcovou a pravděpodobně budeme podávat i ústavní stížnost. 

Mluvíte o deziluzi, kterou si procházíte. Stojí za vámi vaši straničtí kolegové?
V podstatě všechny mé mediální hříchy, ať už to bylo financování VV či incident v baru Blue Light, byly akce, které na mě byly nachystány. Prošel jsem si nějakým vývojem a nevím, jestli to především lidsky má dál pro mě smysl. Před mou osobou, rodinou a přáteli jsem se očistil, což jsem potřeboval a v tuto chvíli uvažuju, co dál. Jedním z důvodů může být i skutečnost, že někteří mí kolegové nestojí pevně za lidmi, kteří si tímto prochází, ať už jde o Otto Chaloupku, Víta Bártu či mě samotného. Jedná se zde o cílenou dehonestaci ze strany politické konkurence a tým by měl za námi stát jako jeden muž. Bohužel tomu tak není a celý poslanecký klub i vedení strany za námi nestojí tak, jak by tomu správně mělo být.

Co si myslíte o výhrůžkách vúči Karolíně Peake?
Je to velice nepříjemné a rozhodně jí to nepřeji. Zřejmě jde o nějakého blázna, ale prevence je určitě na místě. Já jsem si bohužel prošel něčím obdobným a také jsem to pro jistotu řešil přes policii.

Vám bylo také vyhrožováno po mailech?
Ano, začalo to maily, ale šlo to bohužel ještě dál, vniknutím neznámých osob přes den do domu, kde byla přitomna rodina, sledováním atd. Začlo to v období, kdy se o mě zajímala média ohledně mých financí, tedy kdy bylo zveřejněno kolika penězi disponuji, takže to bylo poměrně dost nebezpečné vúči mé rodině.

Jak jste to řešil?
Jak jsem se již zmínil, obrátil jsem se na policii. Každopádně bych to nechtěl konkrétně komentovat, protože je to pravděpodobně ještě živé téma.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …