Premiér rozzuřil odboráře: Nečasi, z jakého ideového podhoubí vycházíte vy

22.09.2012 19:01

V reakci na výrok odborářského šéfa Jaroslava Zavadila, který označil nynější vládu za nejhorší od roku 1950, mu Petr Nečas vzkázal, že se tak přihlásil ke komunistickým totalitním vládám a jen se tím prokazuje, z jakého ideového podhoubí současné vedení odborů vychází. Odborář Bohumír Dufek to považuje za urážku a žádá premiéra, aby sdělil, na jakých postech byli jeho rodiče.

Premiér rozzuřil odboráře: Nečasi, z jakého ideového podhoubí vycházíte vy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumír Dufek

Návrh rozpočtu na příští rok asi opravdu není čtení pro vznětlivější povahy. Když si ho prostudoval předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil, označil Nečasův kabinet za nejhorší vládu od roku 1950. Premiér si to nechal projít hlavou a v pátek vpodvečer vrátil úder. „Srovnávat nás s vládou vrahů, která připravila o život doktorku Miladu Horákovou, je taková nehoráznost, že pokud pan Zavadil nevezme svá slova zpět, odmítám se s ním nadále setkávat, včetně jednání tripartity,“ napsal Petr Nečas v tiskovém prohlášení.

„Pokud si někdo opravdu důkladně prostudoval státní rozpočet a seznámil se se všemi jeho záludnostmi, tak opravdu nejenom únavou, ale i pod dojmem z něj, použije silnější výrazy a nemusí to nutně znamenat, že by někdo přirovnával současnou vládu k tomu, že vraždí lidi, jak jsem měl možnost se dočíst v některých tištěných médiích,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz předseda Odborového svazu Kovo Josef Sředula, že šlo o nešťastné vyjádření nespokojenosti s vládou.

Po nadsázce odborového šéfa přichází podpásovka od premiéra

„Já bych to považoval za nadsázku a je-li Zavadilovi podsouváno honem něco v tom duchu, že Nečas nechal popravit doktorku Horákovou, tak to je spíš podpásovka po určité nadsázce. Někdo může říct, že přestřelil, ale představte si, že by řekl od roku 1960 a čímpak by se potom pan Nečas bránil, to bych rád věděl,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Jaromír Dušek, předseda Svazu odborářů služeb a dopravy, že se premiér snaží odvést pozornost od jádra Zavadilova sdělení, že zde máme opravdu nejhorší vládu za spoustu let zpátky.

Petra Nečase musela slova odborového předáka pořádně rozvášnit, když se nechal v tiskovém prohlášení strhnout i k výroku, že se předseda ČMKOS přihlásil svým vyjádřením ke komunistickým totalitním vládám. „Prokazuje se tak zřetelně, z jakého ideového podhoubí současné vedení odborů vychází,“ uvedl dále premiér ve svém prohlášení.

Jednání o rozpočtu je v zájmu všech sociálních partnerů

„Pan Nečas mě hluboce urazil, když hovořil o tom, z jakého podhoubí odboráři vyrůstají. Já mám absolutně čisté svědomí. Můj otec byl horník, matka byla švadlena a teď ať řekne pan premiér, na kterých postech byli jeho rodiče,“ vyzývá v reakci pro ParlamentníListy.cz předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek předsedu vlády, ať odkryje podhoubí, v němž vyrůstal a v němž se formovaly jeho názory a životní postoje.

Premiérova přehnaně podrážděná reakce vyvolává otázku, zda nemá nějakou souvislost s pondělním jednáním tripartity o návrhu státního rozpočtu na příští rok. „Když vezmu všechny kauzy, které kolem vlády a koaličních partnerů probíhají, tak si myslím, že v tomto případě se hodilo, aby se ta kauza nafoukla. Ale věřím, že se to uklidní a tripartita se uskuteční, protože je v zájmu všech, aby byl státní rozpočet se sociálními partnery projednán řádným způsobem,“ míní Josef Středula.

Odboráři se už dávno neměli setkávat s touto zahanbující vládou

„Tato vláda už neví, jakým způsobem by upoutala pozornost občanů na jiné problémy než na vlastní vládnutí, takže pan premiér se chytá všeho možného,“ poznamenává k tomu Bohumír Dufek.

„Já tvrdím, že odboráři se už měli dávno přestat setkávat s touto zahanbující vládou, protože nedrží slovo, nic se s ní vyjednat nedá, takže já nejsem vůbec příznivcem toho pokračovat v sociálním dialogu s těmi, kteří se vůči občanům chovají tak jako vláda pana Nečase,“ říká redakci Jaromír Dušek.

Požadavek předsedy vlády, aby šéf odborů vzal svá slova zpět, jinak se s ním odmítá setkávat, vypadají hodně ultimativně. „Při této příležitosti nemůžu nevzpomenout, jak drze a sprostě dokázal říct Kalousek, že tento národ prožral svoji budoucnost. Myslím, že ji prožrali politici a také na něm nechceme, aby se jakýmkoli způsobem omlouval nebo bral svá slova zpět,“ srovnává pro ParlamentníListy.cz předseda ASO Bohumír Dufek.

Trestní oznámení ani hackeři k ublíženosti odboráře nepřivedli  

„Kdyby se odbory měly vždy chovat podle této matrice, tak poté, co ministerstvo financí podalo trestní oznámení a zakázalo stávku v roce 2011, i když to bylo právně v pořádku a také jsme soudní spor vyhráli, tak by se nám také mělo dostat omluvy. Přesto jsme s vládou jednali dokonce i v situaci, kdy hackeři z ministerstva práce a sociálních věcí napadli portál ČMKOS, který pomáhá lidem. V tomto případě hrocení může znamenat, že někdo chce využít situace,“ domnívá se Josef Středula.

Brát svá slova zpět by Zavadilovi nedoporučoval ani Jaromír Dušek. „Vůči této vládě je jakýkoli ústupek špatně. A co bylo vyřčeno, ať už to je vnímáno tak či onak, už je venku a nikdo by to neměl brát zpátky. A pořád jsem přesvědčen, že to bylo myšleno jako nadsázka a jakákoli úklona vůči Kalouskovi a Nečasovi by znamenala, že jediný úspěch, kterého tato vláda vůči komukoli dosáhla, by pak byl úspěch proti odborářům. A to já bych si nepřál,“ dodává muž, pod jehož taktovkou uspořádali železničáři v roce 1997 pětidenní stávku proti privatizaci drah.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…