Přemluv bábu je nadsázka, ale fakta platí, hájí klip Issová

26.04.2010 7:39

Měsíc před volbami se Českem šíří klip, který je zaměřen proti levicovým politickým stranám. Způsobem, jakým tak činí, pobouřil mnohé občany i politiky.

Přemluv bábu je nadsázka, ale fakta platí, hájí klip Issová

Videoklip Petra Zelenky Přemluv bábu, který se šíří výhradně přes internet, vyvolal měsíc před volbami v české společnosti mnoho emocí. V téměř čtyřminutovém videu útočí herci Martha Issová a Jiří Mádl na českou levici a přesvědčují mladé lidi, aby přemluvili své rodiče a prarodiče, aby ji nevolili.

Jedná se sice z velké míry o nadsázku, ta ale v některých pasážích nemusí být zcela pochopena. A to je kámen úrazu, který mnohé starší lidi či voliče levice popudil.

"Když budete volit levici, tak si pak levice vytře zadek s váma," říká například v klipu Issová a Mádl dodává: "Starý lidi  mají takzvanou selektivní paměť. To znamená, že si pamatujou jen ty hezký věci. Jak si dali poprvé pusu na taneční zábavě, ale třeba už úplně zapomněli na proces s Miladou Horákovou."

Nečas i Škromach klip odsoudili

Proti klipu se vyjádřilo nejen mnoho občanů, ale i politiků. "Vytvářet uměle mezigenerační propast je špatné," uvedl pro pondělní Lidové noviny lídr ODS Petr Nečas. Stejný názor má i místopředseda socialistů Zdeněk Škromach. "Je to nevkusné a za hranicí," řekl.

Sama protagonistka videoklipu Martha Issová si za fakty sdělenými v klipu stojí, ale lituje toho, že jím mohli některé lidi urazit.

"Shodli jsme se na tom, že nám přijde děsivé, jak stoupají preference levicových stran," uvedla motivaci pro spolupráci se Zelenkou v pondělních Lidových novinách Issová s tím, že každému musí být jasné, že byť jde o jistou nadsázku, fakta, o kterých se v klipu mluví, platí.

"Bylo to směřováno spíš k mladým lidem, kteří jsou naprosto apatičtí a mají pocit, že jejich hlas nic nezmůže. Šlo nám o to, aby se u  nich vzbudil nějaký zájem," řekla herečka a dodala, že kdyby klip vyzněl tak, že haní staré lidi, velmi by ji to mrzelo. "Já ke starým lidem inklinuju. Neměla to být generační nesnášenlivost,"dodala.

Více čtěte:

Zadek si neutírám levou rukou, ale papírem, vzkazuje Mádlovi a Issové internet

Mádl a Issová? Arogance mládí a moci, míní Slačálek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …