Prezident by měl hrát jen symbolickou roli, myslí si šéf lidovců

09.09.2013 9:15

Předseda KDU-ČSL je přesvědčen, že je po dvaceti letech třeba přikročit ke generální rekonstrukci Ústavy. Mimo jiné je třeba zpřesnit postavení prezidenta, protože její původní tvůrci nepočítali s tím, jak se bude chovat Václav Klaus a Miloš Zeman. Stranou Bělobrádkovy pozornosti ale nezůstává ani zdravotnictví. To je prý kvazisocialistické a nevyhne se změnám.

Prezident by měl hrát jen symbolickou roli, myslí si šéf lidovců
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

„Mělo by se jasně definovat, že hlava státu je spíše protokolární, symbolická funkce. Aby měl zkrátka pozici jako v jiných státech,“ říká Bělobrádek pro Lidové noviny. Skutečnost, že je dnes prezident přímo volen, na tom mnoho nemění. Přímo volený je např. i rakouský prezident a ten také není hybatelem politického dění.

Miloš Zeman by měl vzít v potaz i skutečnost, že řada lidí mu dala protestní hlas, takže nešlo o volbu pro něj, ale proti jiným kandidátům. Tvůrci české Ústavy navíc nepočítali s tím, jak se bude ve své funkci chovat jak Václav Klaus, tak Miloš Zeman, proto je třeba Ústavu upravit. Ale nejen proto. Podle Bělobrádka se jako neefektivní ukazuje současné krajské uspořádání a předseda KDU-ČSL se nebrání dokonce ani zrušení krajů. V tuto chvíli chce odstartovat jen debatu na toto téma, důležitých změn je podle jeho názoru možné dosáhnout v horizontu deseti let.

Změnit se musí i zdravotnictví

Mimo Ústavy je podle šéfa lidovců třeba zreformovat i zdravotnictví. Jeho manželka je zdravotní sestra, stejně tak švagrová a jeho bratr je lékař. Dá se tedy říci, že při popisu dnešního českého zdravotnictví má informace z první ruky. Bělobrádek má za to, že jsou lidé tak trochu zhýčkaní, když počítají, že se jim o každé zranění postará doktor. Přitom by to zvládla i vysokoškolsky vzdělaná sestra.

„Možná nás čeká, že až budeme mít zlomenou ruku, že tam nebude lékař, ale bude tam nějaká vysokoškolsky vzdělaná sestra, jak je to třeba v Británii, a prostě vám to zrentgenuje, nějaký saniťák vám to dá do dlahy. Ono je taky pravda, že jsme trochu zhýčkaní. Vždycky všude pan doktor,“ poznamenává Bělobrádek. Pokud si zvykneme na model, který popisuje předseda KDU-ČSL, zdravotnictví by mohlo fungovat efektivněji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…