Prezident prohlubuje nedůvěru v politiky, myslí si Paroubek

19.11.2011 14:52

Veto prezidenta Václava Klause k zákonu o trestní zodpovědnosti právnických osob vyvolalo bouřlivé reakce. Zkritizoval ho ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), poslanec Stanislav Polčák (TOP 09) a také předseda nové strany NS-LEV 21 Jiří Paroubek.

Prezident prohlubuje nedůvěru v politiky, myslí si Paroubek
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Paroubek

„Pro TOP 09 a Starosty je překvapivé, že prezident republiky nepovažuje za důležité vynést za protiprávní jednání trest. Zvýšení možností trestního stíhání je přínosem pro naši zemi a představuje možnost, jak chránit veřejný zájem," uvedl v tiskovém prohlášení Polčák.

Pro Česko by vznikly škody

Česko se navíc zavázalo Evropské unii, že takový zákon bude mít. "Právě proto vláda svůj návrh předložila. S mnohými námitkami bychom se možná ztotožnili, ale na druhou stranu škody pro Českou republiku, které vznikají absencí této právní úpravy, jsou větší než mít střízlivou a méně extenzivní, spíše restriktivní úpravu," uvedl Pospíšil pro agenturu Mediafax. 

Ministr spravedlnosti věří, že Poslanecká sněmovna zákon podpoří znovu. Klausův pohled ale přesto respektuje, na rozdíl od Paroubka. "Pan prezident tím jen prohlubuje nedůvěru veřejnosti v politickou reprezentaci v naší zemi. Zmíněný zákon je potřebný, neboť v případě překročení zákona ze strany právnické osoby už nehledá pouze konkrétního viníka, ale trestá právě i společnost, která se na porušení zákona podílela," uvedl Paroubek.

Související:
Vláda schválila změnu důchodů i trestní odpovědnost firem
Ministr Pospíšil: Trestní odpovědnost právnických osob? Kvůli EU
Poslanci řekli ano zákonu o trestní odpovědnosti právnických osob

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…