Primátor Karviné: Počet Romů neznám. Nepřizpůsobivé tu nechceme

20.11.2011 7:59

ROZHOVOR Primátor města Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD) dělí občany na ty, kteří žijí normálně a ty nepřizpůsobivé. Tvrdí, že ty druhé - nepřizpůsobivé ve městě nechce. Na národnosti ale prý nezáleží.

Primátor Karviné: Počet Romů neznám. Nepřizpůsobivé tu nechceme
Foto: Redakce
Popisek: Tomáš Hanzel

 
Pane primátore, co je v současné době vaší prioritou číslo jedna?
Ovzduší, lepší život pro Karviňáky, dobré podnikatelské prostředí. Těžké úkoly, které by především měl plnit stát, ale nedělá to. Jinak běžná práce pro občany - lepší chodníky, cesty, zeleň, lepší kultura....

Prodali jsme byty těm, kdo v nich bydlí

Co se vám za dobu primátorování povedlo? Na co jste hrdý?
Prodali jsme naprosto bez komplikací městské byty těm, kdo v nich bydlí a dnes je většina domů opravená. Na nás je teď zvelebování veřejných prostranství mezi domy, už jsme s tím začali. Opravili jsme většinu škol, daří se nám získávat evropské dotace - máme novou kanalizaci, nádhernou knihovnu....

Co se vám naopak nepovedlo a proč?
Museli jsme k ledu uložit rekonstrukci zámeckých koníren, protože předpisy památkářů a podmínky evropské dotace byly pro nás docela kruté - za více než 120 milionů postavíme nové chodníky nebo spravíme školu, to prostě muselo dostat přednost.

Jak vypadá vaše setkávání s voliči?
Hlavně se s nimi potkávám pravidelně a rád - musím ale říct, že zájem mají hlavně starší lidé. Nejde jen o voliče, já jsem primátorem města a tudíž je jedno, koho kdo volí. Na radnici na to nehrajeme a děláme pro všechny lidi. Když se s nimi potkám, ptají se, kdy bude čistší vzduch, lepší silnice, více vyžití v kultuře, to je asi starost každého a všude.

Nemůžeme OKD říct ne, zaměstnává živitele rodin

OKD požádala o rozšíření těžby uhlí pod Karvinou, město Karviná to v tak velkém rozsahu odmítlo. V jakém stavu je teď toto jednání?
Chceme mít mantinely do konce roku, chceme nadstandardní podmínky pro lidi, kterých se těžba dotkne. Nechceme mít z města revír, ale musíme si taky uvědomit, že ne říct nemůžeme, protože jen na Dole ČSA, o který nakonec jde (Darkov a Ráj si poddolovat nedáme), pracuje 3 500 lidí přímo, jsou to živitelé rodin.

RPG má podle oficiálních informací na území města 12 tisíc bytů, ve správě města je bytů zhruba o tři tisíce méně. V jakém  stavu je v současné době vztah města a RPG?
RPG má necelých 10 tisíc bytů a my už jen asi 900, zbytek jsme prodali. Vztahy jsou korektní, i když s RPG v některých lokalitách trochu bojujeme a několikrát jsme je upozorňovali také na výši nájmů, protože se obáváme, že někteří naši lidé (především senioři) je prostě tak tak utáhnou. Zároveň jsme jasně řekli, že další sociálně slabé a nepřizpůsobivé ve městě nechceme a to by měli respektovat.

SLEDUJEME téma Romové

Demonstrace byla, ale s vlažnou odezvou

Podle analýzy Ministerstva vnitra ČR je jednou z lokalit, kde hrozí v důsledku zvýšené aktivity extremistů šíření nepokojů a protiromských nálad také severní Morava. Zaznamenali jste už nějaké signály v Karviné?
Ne, toho se neobávám, protože tady extremismus nemá podhoubí. Takže za poslední dva roky jsme tu měli snad jednu demonstraci s vlažnou odezvou a nedávné akce poněkud nacisticky zaměřené strany v Havířově ukázaly, že na Karvinsku se extremismu nedaří. Lidé jsou tady zvyklí tvrdě si vydělávat na chleba, je tu vysoká nezaměstnanost a málo příležitostí pro vzdělané mladé lidi. Řekl bych, že extremismus spíše kvete tam, kde jsou ghetta nebo velké skupiny mladých nespokojených lidí.

Máte představu, kolik Romů bydlí v Karviné?
Ne a ani to nezkoumáme, pro nás existuje jen dělení na lidi, kteří žijí normálně, a ty nepřizpůsobivé- a ty druhé tady nechceme.

Tomáš Hanzel (36) se narodil v Karviné, kde také dodnes žije. Původní profesí je elektrotechnik. Po maturitě v roce 1994 byl jeho prvním pracovním angažmá podnik Jakl Karviná. V letech 1996-2002 byl obchodním ředitelem soukromé firmy.

Do ČSSD vstoupil v roce 1998. O čtyři roky později jej komunální volby vynesly do funkce náměstka primátora Karviné. V roce 2006 kandidoval v pozici lídra karvinské ČSSD na post primátora a v listopadu 2006 byl primátorem města také zvolen. Podobně uspěl ve volbách v roce 2010 - primátorem je tedy už druhé volební období.

Tomáš Hanzel je kromě toho předsedou místní organizace ČSSD v Karviné a místopředsedou moravskoslezské krajské organizace strany. Zároveň je také členem rady Moravskoslezského kraje.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…