Primátor musí jít, zní pražskou ODS. Náhradníci se zatím nehlásí

01.06.2010 7:31

Pavel Bém se o křelo primátora nebojí. Měl by. V pražské ODS se šikují straníci, kteří ho chtějí do komunálních voleb odstranit z čela magistrátu.

Primátor musí jít, zní pražskou ODS. Náhradníci se zatím nehlásí

Pražská ODS hledá recept, jak se rychle oklepat z propadu ve sněmovních volbách. Zatím se shodla jen na tom, že potřebuje rychle vyměnit svého předsedu. Rezignace primátora Pavla Béma na funkci šéfa pražské ODS ovšem jeho kritikům nestačí.

Chtějí, aby odešel i z čela pražské radnice. Bém podle nich totiž může v podzimních komunálních občanské demokracii odradit voliče.

Hlavně, aby nás postup nepoškodil

S plánem na definitivní odstřelení Béma v pražské ODS přišli straníci Josef Nosek, pražský zastupitel, a poslanec Marek Benda. „Nejdříve se musíme poradit, jakou bychom měli podporu. Nejdůležitější ale je, aby jakýkoli vývoj nepoškodil ODS," řekl redakci Nosek.

Benda, Bémův veřejný nepřítel, je ještě ostřejší. „Jemu prostě voliči nedůvěřují, jak ukázaly sněmovní volby a já to vidím logicky tak, že by měl skončit," myslí si Benda.

Náhubkový rychlostudent Benda, reaguje Bém

Sám primátor bere plány svých soků s velkou rezervou. „Náhubkový rychlostudent z Plzně Marek Benda už toho řekl na adresu ODS či mojí tolik, že jeho jakákoliv vyjádření mě nechávají zcela klidným," rýpl si do kolegy v sms zaslané ParlamentnímListům.cz.

Benda: Kdyby to Bém nepoložil, hlasovali bychom o jeho odvolání
Další oběť voleb: Šéf pražské ODS Bém. Prozatím ho nahradí Klega

I když si Bémův odchod z křesla primátora dokáží těžko představit například úřadující šéf ODS Pavel Klega, náměstek primátora Milan Richter či pražský poslanec Boris Šťastný, měl by se mít Bém během následujících dní na pozoru.

"Pokud se o tomto problému bude v Praze mluvit, a jestli Nosek sežene podporu, pak je takové hlasování možné," řekl redakci předseda klubu pražských zastupitelů ODS Pavel Žďárský.

Dodal ovšem, že vše závisí na mnoha telefonátech a setkáních různých skupin, které se spolu mohou a nemusí dohodnout. "Můj názor jako předseda sdělit nemohu, protože by ovlivnil vývoj situace, který navíc nedokáži odhadnout," dodal k Bémovi Žďárský.

Podle něho se o osudu Pavla Béma v křesle pražského primátora rozhodne během několika málo dní.

Do vedení se zatím nikdo nehlásí

Delší ovšem bude čekání na nového předsedu pražského regionu. Ve hře je několik jmen, nikdo z nich ovšem nechce tři týdny před hlasováním mluvit o tom, zda si na místo předsedy či snad na křeslo budoucího primátora troufá.

"S nikým jsem nemluvil, s nikým jsem nejednal," opakuje Richter, jeden z lidí, o nichž se v kuloárech hodně mluví. Místopředseda ODS David Vodrážka a náměstek primátora Rudolf Blažek jsou rovněž velkými favority, ani jeden z nich ovšem na otázky ohledně kandidatury neodpověděl.

O předsednictví se nechtěl bavit ani někdejší Bémův spojenec Tomáš Chalupa, bývalý šéf pražské volební kampaně. "Nepřemýšlím o tom, že bych kandidoval," napsal redakci.

Bémovci by měli být schovaní

Z okruhu možných kandidátů Benda kategoricky vyloučil často spekulovaného Pavla Klegu, Bémova spojence. „Patří do skupiny lidí spojených s Bémem a ti by měli být schovaní," myslí si „antibémovec" Marek Benda.

Oproti tomu Šťastný s Richterem výsledek sněmovních voleb, který padá na Bémova bedra, bránili. „Je dobře, že Pavel Bém rezignoval. Ale se sociální demokracií byl ten výsledek osm na osm mandátů," řekl Šťastný s tím, že Bém již beztak předeslal, že primátorský mandát obhajovat jako čerstvý poslanec nebude.

Richter navíc navozoval smířlivý dojem. „S výsledkem v komunálních volbách musíme něco udělat. Tady už nejsou dva tábory, jsme jeden tým, jedna parta," načrtával kýženou novou image pražské ODS před říjnovými komunálními volbami.

Pražská ODS v letošních sněmovních volbách fatálně propadla. Získala necelých pětadvacet procent hlasů, v regionu, kde před čtyřmi roky dostala dvojnásobně víc.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…