Případ týraného Dominika. O možné vině státních úředníků se stále mlčí

15.07.2011 14:50

Tyranští rodiče jsou potrestáni, o vině sociálních pracovníků brněnského magistrátu se decentně mlčí. To je jeden z posledních závěrů v případě neuvěřitelně týraného chlapce Dominika, který pobouřil před časem hladinu veřejného mínění.

Případ týraného Dominika. O možné vině státních úředníků se stále mlčí

Údajná liknavost vyšetřovatelů a jednání úřadů v případě týraného Dominika, které zřejmě nechtějí přiznat chyby v práci, vedlo mimo jiné k tomu, že Miroslav Stach z občanského sdružení Justiční spravedlnost podal trestní oznámení na vyšetřovatele Martina Uhera a dozorujícího státního zástupce případu pro podezření z trestného činu nadržování pachateli trestné činnosti. Oznámení bylo adresováno na ministerstva vnitra do Prahy.

„ Požaduji, abych byl o výsledku postupu s tímto trestním oznámením vyrozuměn nejdéle do měsíce," uvedl Stach, který pokazuje na nesmyslné a podezřelé prodlevy.  Lze se důvodně domnívat, že policejní Obvodní oddělení Brno - střed včetně Městského státního zastupitelství má osobní zájem na tom, aby další pachatelé trestné činnosti -státní zaměstnanci pracovnice OSPOD a nadřízení pracovníci orgánu MMB unikli trestně právní zodpovědnosti a nebyli vystaveni trestnímu stíhaní a následnému trestu, aby se mediální kauza nedostala k projednání před soud, neboť by mohlo vyjít najevo, že vyšetřující policisté a dozorující státní zástupci městského a krajského státního, zastupitelství v uvedené trestní věci se sami dopustili svou nedbalostí trestně právní odpovědnosti či závažných profesních pochybení," uvádí pan Stach v trestním oznámení.   

Domnívá se, že se účelově konečné vyřešení podílu viny státních úředníků záměrně oddaluje a rozmělňuje. Sama sociální pracovnice, která měla na bezproblémový chod rodiny a hlavně život dětí v ní dohlížet, měla s dodržováním pracovní náplně, už v minulosti problémy. Stach se domnívá, že by s ní měli být potrestáni i jiní lidé, kteří šlendrián na útvarech sociálky brněnského magistrátu špatnou kontrolní činností a vedením prakticky tolerovali a měli by rovněž nést trest za takovou práci a o případném prošetřování by měla být rozhodně spravena také veřejnost, kterou tvoří daňoví poplatníci.

Rodiče nechtěli do vězení

Krajský soud v Brně s předsedkyní senátu Marií Večerkovou již zamítnul odvolání manželů Jiřího a Lucie D. a rozsudek ve výši šest a půl let vězení pro Jiřího a šest let pro matku Lucii je tak právoplatný.  Rodiče těžce zkoušeného hocha poslal letos v únoru brněnský městský soud do vězení za to, že dítě dlouhodobě týrali.

Chlapec nedostával řádnou stravu, byl dlouhodobě bit i jinak fyzicky týrán. Sám si musel již jako předškolák prát osobní prádlo.  Jako následek bití měl stopy po těle, natržené ucho, strachem se schovával před rodiči do skříně i jinam. Byl neustále vyděšený. V době odhalení kauzy, kdy musel být umístěn do nemocnice, vážil 13,5 kilogramu, tedy asi jako dvouleté dítě.  

Matka to odůvodňovala tím, že má poruchu růstového hormonu, přestože to nebyla pravda. Ve skutečnosti dítě hladovělo. Denně dostávalo od rodičů jen dva až čtyři krajíčky chleba a nezřídka pak chlapec z hladu kradl jídlo spolužákům ve škole, což byl také jeden z důvodů, proč se konečně po dlouhých létech trýznění na případ přišlo. Po odebrání záhy vyrostl dokonce o 10 centimetrů a přibral o osm kilo bez podávání jakýchkoliv přípravků či hormonů.

Dítě bylo dlouhodobě také bito rukou, řemenem a vařečkou. Asi nejbrutálnější způsob trestu byl, když mu oba rodiče dávali do bot připínáčky hrotem vzhůru. Tato metoda jej prý měla přivést ke zklidnění, protože byl hyperaktivní. Chlapec musel chodit po špičkách nebo se plazit po kolenou. Pokud dostoupil v botách na celou plochu nohy, vznikala mu zranění.

Syna začali doma týrat v roce 2004. Proto byl rodičům i se sestrou odebrán. O rok později je ale získali zpět. Na rodinu měla dohlížet sociální pracovnice. Ve prospěch dítěte prý mohla zasáhnout už v roce 2008, ale neučinila tak. Tehdy se policie opět začala zabývat podezřením z týrání hocha.

Související:

Prezident je ocenil, soudy potrestaly. Za týrání dětí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…