Přísně střežená akce k pojmenování Letiště Václava Havla. Provází ji tajemno

11.09.2012 19:52

Celá anabáze kolem přejmenování pražského letiště v Ruzyni bude pojata slavnostně a bude ji doprovázet kulturní program. ParlamentnímListům.cz se podařilo z přísně střežené akce získat informaci, že slavnostní akt 5. října proběhne v pravé poledne, kdy se v Praze rozezní zvony. I to - stejně jako nápad na přejmenování letiště – pochází z hlavy režiséra Fero Feniče.

Přísně střežená akce k pojmenování Letiště Václava Havla. Provází ji tajemno
Foto: rep
Popisek: Letiště Václava Havla

Ruzyňské letiště v Praze by mělo být přejmenováno na Letiště Václava Havla Praha 5. října, kdy by Havel oslavil 76. narozeniny. Pozvánku na akci podle bulváru dostali například lídr Rolling Stones Mick Jagger nebo americký exprezident Bill Clinton s manželkou Hillary. Vdova po bývalém prezidentu Dagmar Havlová jim totiž poslala pozvání.

„Na akci budou především představitelé kulturního a politického života z České republiky,“ poznamenala ale k tomu pro ParlamentníListy.cz tisková mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. „Ta jména – tedy manželé Clintonovi a třeba i Mick Jagger - jsou nepotvrzené ´informace´ bulváru,“ zmínila dále tajemně Krejčí. Konkrétní jména tak potvrdit nechtěla.

„Jsem z toho, jak byla celá akce pojatá, přímo nadšený. Jsem nadšený i z toho, že organizátoři přistoupili na můj návrh, aby vše v ten den, tedy 5. října, bylo odstartováno symbolicky, tedy v pravé poledne, kdy se v celé Praze rozezní zvony,“ prozradil ParlamentnímListům.cz „porodník“ celého záměru, tedy producent a režisér Fero Fenič. Ani on ale prý neví nic o tom, kdo nakonec ze zahraničí přijede.

„Já jsem na celou slávu dostal také pozvánku, ale to je vše, co k tomu můžu říci. Nejsem totiž organizátorem, a ani spoluorganizátorem,“ poznamenal. „Připravuje to Letiště Praha ve spolupráci s Dagmar Havlovou a její nadací. Já jsem byl pouze iniciátorem petiční akce za toto přejmenování,“ dodal s tím, že podle jeho informací má celou věc na starosti také exministr Michael Kocáb, který byl velkým přítelem Václava Havla.

„Vím jen z kuloárů, že paní Havlová do toho zaangažovala nějaké umělce, a bude tam i nějaký program s Michaelem Kocábem,“ dodal Fenič redakci.

Bude to v tiskové zprávě

„Já vám k tomu nyní nic neřeknu, za pár dní vydáme oficiální tiskovou zprávu,“ zněla pak odpověď asistenky z Nadace Vize 97 Dagmary a Václava Havlových pro ParlamentníListy.cz. Podobně tajuplně se pak vyslovovala i mluvčí letiště Eva Krejčí. „Vše kolem celé slávy zveřejníme až za pár dní. Chystám vydání tiskové zprávy, jakmile bude hotova, ráda vám ji zašlu. Akce se uskuteční skutečně ve 12 hodin,“ odvětila stručně mluvčí. „S největší pravděpodobností tam budou i televize, takže vše může být přenášeno i živě na ČT24. Je to v jednání. Řešíme teď aktuálně věci typu, jak bude instalován nápis na budovy a podobně," dodala.

„Mezinárodní letiště čas od času bývají pojmenována po zemřelých prezidentech. Stačí vzpomenout na Kennedyho letiště v New Yorku nebo Charlese de Gaulla v Paříži,“ obhajoval začátkem roku Fenič svůj nápad s přejmenováním.

„Stavět sochy a přijímat zákony v parlamentu je sice krásné, ale nejlepší důkaz o tom, že budeme stále pečovat o demokracii a svobodu v naší zemi, bude místo, se kterým se setkáváme denně,“ zmínil tehdy Fenič a argumentoval i tím, že za posledních padesát let není ve světě známějšího Čecha, než byl právě Havel.

Vláda na vše kývla v březnu

Vláda nápad Feniče pak posvětila na svém zasedání 21. března. I tehdy premiér Petr Nečas uvedl, že název by se měl změnit v říjnu. Stát to prý přijde na čtyři miliony korun. Peníze půjdou hlavně na přetisk informačních materiálů, předělání nápisů, přídavného značení a upravení hlášení v MHD.

Nový název pak bude na obou ruzyňských terminálech a využije se hlavně v nekomerčních materiálech letiště, například na hlavičkovém papíře, obálkách nebo vizitkách. V komerčních propagačních materiálech, jako jsou nákupní průvodce, letáky, propagační brožury či reklamní předměty, jméno Václava Havla k logu pak již přidáváno nebude.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …