Proč Romové páchají zlo. Advokátka Samková velmi otevřeně

13.01.2012 4:43

Romové nemají kriminalitu vrozenou v krvi, jde o vzorce jednání, které jsou reakcí na řetězec příčin sahajících staletí do historie, řekla pro ParlamentníListy.cz advokátka Klára Veselá Samková, dlouhodobě se zabývající právě romskou otázkou. Chování Romů je podle ní patologické, ale není příčinou neschopnosti se začlenit do majoritní společnosti. Je to jen důsledek, zdůraznila Samková.

Proč Romové páchají zlo. Advokátka Samková velmi otevřeně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Advokátka totiž právě vydala knihu nazvanou příznačně Romská otázka. Cíl, který si v knize stanovila, je hledání psychologických kořenů problémů soužití s Romy. „Jediný, kdo se o to pokusil, byl pan doktor Petr Bakalář, jehož práce ale byla v podstatě odmítnuta jako nahrávající rasismu a neseriozní, protože on v podstatě hovořil o tom, že Romové jsou kriminální národ a že to mají takřka vrozené. To samozřejmě bylo přijato občanskou lidskoprávní veřejností i odbornou veřejností negativně, protože takhle psychika nefunguje,“ řekla Samková ParlamentnímListům.cz.

„Nicméně nikdo z psychologů se neujal toho úkolu, aby se začal zajímat o to, jaká je ta subjektivní stránka romského vnímání, subjektivní stránka lidské duše. Z psychologického hlediska jde v podstatě o to, odhalit příčiny jejich jednání, které, a to si nebudeme zastírat , je v mnoha směrech patologické. Ta jejich neschopnost začlenit se do majoritní společnosti musí mít někde nějaké prameny,“ popsala Samková, o co se v knize snaží.

Vrozená kriminalita není důvod!

„Ano, oni se de facto nejsou schopni začlenit do majoritní společnosti, tak to je. Ale není to z důvodů vrozené kriminality. Je to z důvodů fungování mysli, která se prostě za určitých podmínek chová určitým způsobem a vytváří určité vzorce chování, které člověk vlastními silami není schopen překonat,“ myslí si Samková.

„Já jsem člověk, který svým způsobem je a není členem romské komunity. Nejsem Romka, ale byla jsem sedmnáct let za Roma vdaná a žila jsem jaksi v blízkém soužití s romskou rodinou,“ prozradila advokátka a poznamenala k tomu, že má z tohoto manželství i dítě.

„A kromě toho, byť nejsem ani psycholog, ani psychiatr, ale mojí specializací je rodinné právo, takže mám k té psychologii kromobyčejně blízko,“ vysvětlila Veselá Samková , proč věří, že může fundovaně o zmíněné problematice pojednávat.

Posttraumatický syndrom, jako ve válce

Podle svých slov v knize vyjmenovala řetězec i historických příčin, které vedly k sociálnímu vyloučení Romů. V té souvislosti zdůraznila, že takzvané projevy asociálního chování Romů nejsou příčinou jejich vyloučení, ale jsou jen důsledkem. „Jsou jedním z projevů určitých životních peripetií, kterým musí Romové jako národ po staletí čelit,“ míní advokátka.

Postavení Romů je podle ní ohraničeno permanentními úzkostmi zásadního ohrožení, na základě kterého vzniká posttraumatický syndrom ne nepodobný tomu, který třeba vzniká při válečných konfliktech.

„Tenhle syndrom akceleruje jejich jednání do vzorců, které známe, které jsou v podstatě neadekvátní situacím, ve kterých se nacházejí,“ myslí si Samková.

Anketa

Co říkáte na výklad, který v otázce romské menšiny nabízí dr. Samková?

hlasovalo: 2656 lidí

Když někdo vezme mačetu, tak to není normální

„Prostě když někdo vezme mačetu a jde někoho seknout do nějakého baru, tak to není normální jednání. Takže tady v podstatě někdo neustále reaguje na věci, které si jak Romové, tak majoritní společnost tvoří ve svých myslích, ale které jsou realitě velmi vzdálené,“ myslí si advokátka.

A podle ní je právě na chování Romů nutné pohlížet optikou staletých perzekucí, které je historicky provázejí. „A vezmu-li to velmi natvrdo, Židé dostali za holocaust Izrael, Romům se uřezaly kola a zakázalo se jim kočovat,“ doplnila Samková.

Ta se tak v knize podle svých slov snaží detekovat příčiny současného neutěšeného stavu: „A osobně jsem přesvědčená, že se mi to podařilo,“ podotkla. „Každý lékař vám řekne, že dobrá diagnoza je polovina terapie,“ míní Samková. Podle ní teprve tehdy, jestliže se odborná veřejnost shodne na řetězci příčin chování Romů, je teprve pak možné doopravdy fundovaně hovořit o tom, co s tím.

Dvacet let se jen vyhazovaly peníze oknem

„Vezměte si to, že tady je dvacet let více či méně dobrá vůle s problémem něco dělat a formálně byly všechny diskriminující aspekty vůči Romům odstraněny, ale když se podíváte na dnešní výsledky, tak ty jsou tedy tristní a je jasné, že se vyhazovaly miliony oknem,“ konstatovala advokátka s tím, že to je především důvod, proč se do knihy přinášející její pohled na věc pustila.

Současně zdůraznila, že Romové nejsou schopni se sami zbavit popsaných vzorců chování pramenících ze stovky let zakonzervovaného přístupu k tomuto národu. „Nikdo nemůže být sám sobe terapeutem,“ myslí si Samková. „Je to to samé, jako vyčítat pacientovi, že se ne a ne vyléčit, když lékař stanovil špatnou diagnozu. To jistě uznáte, že je absurdní,“ myslí si.

A lidé jsou nas*anější a nas*anější

Připomněla, že všechny vlády propagovaly řešení zmíněných problémů. „Evidentně to ale nefunguje. A jediným výsledkem je, že lidé jsou nas*anější a nas*anější,“ dodala expresivně. „A romská otázka je nadále jen předmětem k různým politickým půtkám, případně je využívány jako výtahy do senátorských křesel.“

Podle Samkové je evidentní, že dosud vynaložené prostředky za účelem začlenění romské menšiny do většinové společnosti nepřinesly ovoce. „Má to jediný efekt, že když někdo poukáže na to, že se vyhazují miliony z okna a že ten systém je nefunkční, je označen za rasistu. No to přeci není možné!“ konstatovala rozhodně.

Východiska? Ta jsou na Nobelovku

A východiska? „Musíme si přiznat, že ta jsou naprosto jiná, než která se tu dosud propagovala. Ale já nejsem prorok, nejsem génius, abych vám tu hned vysypala řešení romské otázky. To umět, tak se mohu navrhnout na Nobelovku a možná bych ji v rámci Evropy dostala,“ směje se advokátka.

„Nicméně za prvé je nutné přestat si skrývat skutečný stav věcí. Že východiska dosud navrhovaná jsou špatná. Za druhé se musí přizvat Romové ke spolupráci.“

Klára Veselá Samková podle svých slov doufá, že její její kniha je dostatečně kontroverzní. „Ona jde velmi tvrdě proti současné vládnoucí garnituře, proti současné politické elitě. Jde proti politice, kterou tady propagovaly všechny vlády za usilovného podporování nadace Člověk v tísní. Což je v podstatě ten nástroj, který v některých romských lokalitách působí.,“ vyjmenovala Samková s tím, že by si přála, aby kniha rozpoutala pravdivý dialog.

„A v něm se snad dopracujeme k nějakým tezím, které se budou moci stát cestou k východiskům, kdy se řekne, že je třeba udělat za prvé, za druhé, za třetí...,“ doufá advokátka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…