Proč jsme byli pro Véčka? Bylo to nejmenší zlo, říká 40 procent voličů

19.07.2010 13:48

Z průzkumu agentury STEM vyplynulo, že téměř třetina všech voličů volila tu kterou stranu coby nejmenší zlo. U Véček tak jednalo dokonce 40 procent hlasujících.

Proč jsme byli pro Véčka? Bylo to nejmenší zlo, říká 40 procent voličů

Měsíc a půl po volbách  a týden po vzniku koaliční vlády  je vhodnou dobou pro zadávání průzkumů předvolebního i povolebního chování české veřejnosti.

Z jednoho z nich, který realizovala agentura STEM, vyplynuly poměrně překvapivé závěry. Více než pětina lidí, konkrétně 22 procent, podle něho ve sněmovních volbách volila stranu, která pro ně znamenala "nejmenší zlo".

Véčka jako jediná varianta

Nejčastěji přitom takto odpovídali voliči Věci veřejných - až  40 procent z nich partaj volilo jen proto, že je napříč politickým spektrem nezaujala žádná jiná.

Poměrně nízký počet všech respondentů, 27 procent, pak volil stranu, která zcela odpovídala jeho názorům a přesvědčením.

"Podíváme-li se na to, jak pevný vztah měli k volené straně voliči stran zastoupených nyní v parlamentu, ukazuje se celkem logicky, že "zavedené" strany (ODS, KSČM a ČSSD) se opíraly o pevnější voliče, zatímco nově vytvořené formace TOP 09 a zvláště Věci veřejné braly hlasy i od mnoha lidí se vztahem dosti slabým," vysvětluje výsledky průzkumu agentura STEM.

Nejpevnější základna? KSČM

Podle ní "svou" stranu volili již tradičně nejčastěji komunisté (v 50 procentech ), naopak pouze sedmina voličů TOP 09 a Věcí veřejných.

Průzkum agentura realizovala mezi 1559 respondenty nad 18 let ve dnech 17. - 25. června 2010.

Více čtěte:

Šéf STEMu překvapivě: ČSSD už není tak slabá

Nejpopulárnějším politikem je John, ukázal průzkum STEM

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: jas

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…