Proč takové diskuse kolem očkování?

23.02.2011 0:00

Každou chvíli se v médiích objeví zpráva, že rodiče odmítli dát své dítě očkovat, neboť usoudili, že očkování by mohlo poškodit jeho zdraví.

Proč takové diskuse kolem očkování?
Foto:
Popisek:

Průlomový soudní rozsudek z nedávných dnů jim dal za pravdu v tom, že  za odmítnutí očkování nemusí platit uloženou pokutu. Možná by si ale tito rodiče měli uvědomit, že pokud se dítě nakažlivou chorobou, proti které se očkuje nakazí, není to jen jejich riziko, ale že mohou ohrozit i jiné děti, které s tím jejich, neočkovaným přišly do styku.

V zahraničí se sice setkáváme s tím, že stát prevence není důsledná jako u nás a stát nechá volbu na rodičích, ale neočkované dítě podléhá různým omezením, nesmí například od školky nebo je vyřazeno z jiných, běžných aktivit. To je už samo o sobě důkazem, že očkování není jen "samoúčelná byrokracie státu", ale významná ochrana zdraví populace.

Česká repoublika patřila dokonce svého času ke špičkám v této prevenci proti nakažlivým chorobám, které postihovaly statisíce dětí a stály mnoho životů. Díky očkování se podařilo z naší populace vymýtit  některé nakažlivé choroby, jako je záškrt, tuberkulóza, obrna nebo černý kašel, které se u nás nyní začaly zase objevovat právě ze zemí, kde se na prevenci očkováním nedbá příliš důsledně.

Naši lidé na jednu stranu neváhají dát se očkovat při cestách do zahraničí třeba proti tropickým chorobám nebo žloutence, čímž dávají najevo, že očkování jako prevenci uznávají a na druhé straně odmítají dát očkovat své děti proti závažným nemocem, které je mohou natrvalo poznamenat nebo dokonce zahubit. Přitom bylo jasně prokázáno, že ve srovnání s prospěšností očkování je riziko s ním spojené naprosto zanedbatelné a pokud k nějakým komplikacím dojde, pak jsou většinou spojeny ještě s dalšími, třeba i dodatečně objevenými  faktory.

Chaotické a často nepodložené informace o škodlivosti očkování se dostaly na veřejnost před několika lety, díky novým objevitelům přírodního stylu života, jejichž filozofie vychází z "návratu ke kořenům". Ano, dříve taky žádné očkování nebylo a lidstvo přežilo. Ale odpůrci očkování už neříkají, kolik dětí zemřelo nebo bylo nenávratně poškozeno trvalými následky obrny, záškrtu  a dalších nemocí.

Můžeme mít, samozřejmě, pochybnosti o správnosti některých medicínských postupů, ale očkování je desetiletími prověřená prevence, a za celou dobu nikde nikdo seriózně nedoložil její případnou škodivost pro lidský organismus. A každá matka má zájem především na tom, aby její dítě bylo zdravé a aby je neohrozilo nic, čemu ona sama může zabránit tím, že zodpovědně rozhodne, které riziko je pro zdraví dítěte větší.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…