Proč v dětském věku vadí přísné diety?

13.08.2013 0:00

V časopisech, novinách i televizi se můžete dozvědět o různých dietách, které jsou doporučovány s vidinou rychlých váhových úbytků. Vypadají velmi lákavě. Ale...

Proč v dětském věku vadí přísné diety?
Foto:
Popisek:

Řada z nich výrazně omezuje některé složky potravy. Někdy jsou to cukry, jindy tuky, u některých diet je výrazně omezený přísun vitaminů nebo vlákniny.

Proč vlastně tyto diety dětem a dospívajícím vadí?

Pokud je jedinec s přebytečnými kilogramy opravdu po nějakou dobu dodržuje, dosáhne zcela jistě výrazného váhového úbytku. Jednou se ale musí vrátit k běžnému stravovacímu režimu. Tady hrozí první riziko – rychlý nárůst hmotnosti, často větší než kolik se podařilo zhubnout, tzv. jo-jo efekt (znáte přece hračku na provázku, s kterou pohybem ruky hýbete nahoru a dolů).

Pro vyvíjející se a rostoucí organizmus v dětském věku je důležité, aby byly v jídelníčku zastoupeny všechny základní složky potravy, tj. bílkoviny, cukry (sacharidy) i tuky, ale i vitaminy a vláknina v přiměřeném množství. Pokud dojde k nadměrnému omezení celkového množství energie nebo například i jen k omezení příjmu bílkoviny, může dojít k narušení růstu. Pokud by taková dieta byla dodržována delší dobu, může rostoucí dítě například ztratit do života cenné centimetry, které pak již nelze získat zpět.
Bílkoviny, tuky i vitamíny

Bílkoviny jsou současně základními stavebními kameny v organizmu. Při nadměrném omezení příjmu bílkovin může dojít kromě narušení růstu také k nežádoucímu úbytku svalové hmoty.

Také tuky jsou v přiměřeném množství velmi důležité. Jsou zdrojem některých důležitých mastných kyselin a současně zdrojem některých vitaminů, které jsou v tucích rozpustné (vitamin A, D, E, K). Pokud tedy nadměrně omezíme příjem tuků, může dojít k tomu, že v organizmu budou tyto vitamíny chybět. Při nedostatku vitaminu A může dojít k poruchám zraku, zhoršení pleti apod. Vitamin D je velmi důležitý k zajištění vstřebávání vápníku ze střeva a správné mineralizaci kostí.

Pokud dojde k nadměrnému omezení příjmu mléka a mléčných výrobků, hrozí riziko, že bude organizmu chybět vápník, který je nutný pro správný vývoj kostí a zubů (mineralizaci kostí, budování kostní hmoty) a zvýší se riziko rozvoje osteoporózy („řídnutí“ kostí).

Únava a „špatná“ nálada
Dalším důležitým nežádoucím efektem příliš přísných diet je ztráta výkonnosti a únava. Tyto změny se zcela jistě „podepíší“ i na psychickém rozpoložení. A v neposlední řadě je nutné mít na paměti, že přísné redukční diety mohou být spojeny s vyšším rizikem poruch příjmu potravy, tedy s např. s rozvojem mentální anorexie.

Jak tedy na to?
V dětském věku více než v kterémkoliv dalším období života platí pravidlo: „Nedržíme dietu. My se učíme správně a zdravě jíst.“ Jídelníček by měl obsahovat všechny důležité složky. Je nutné se jen naučit, co je „přiměřené množství“ a omezit to „nadbytečné“. Důležitou součástí zdravého životního stylu je i pohybová aktivita, kterou nejen zvýšíme výdej energie, ale zabráníme současně úbytku svalové hmoty.

Autor: MUDr. Jitka Kytnarová, dětský endokrinolog a obezitolog

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…