Profesor Keller: Budou vás léčit jako zvířata. Víc za peníze

01.06.2011 5:21

Pětiletka je nesmysl, vládou plánovaná důchodová reforma je třicetiletka a tedy šestkrát větší nesmysl, myslí si profesor, sociolog a publicista Jan Keller. Zdravotní reforma podle něj skončí pro sociálně slabší jen o něco lepší veterinární péčí a ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi pak vzkazuje, po dvaceti letech „prosperity" zatím ještě máme boty a zatím ještě nemáme hlad. Zatím...

Profesor Keller: Budou vás léčit jako zvířata. Víc za peníze

Myslí si Keller, zdravotní reforma, která přinese vyšší spoluúčasti provázené v rámci reforem sníženými sociálními platbami od státu, dramatické snížení životní úrovně sociálně slabých? „To nepochybně. Já jsem si našel v údajích Českého statistického úřadu, jak se zvedly ceny například u potravin, bydlení, dopravy... A zdaleka ze všech v porovnání roku 2005 s loňským rokem, vzrostly ceny v kolonce zdraví. Léky a všechny ostatní položky, které patří do kolonky zdraví, vyletěly nahoru o 47,7 procenta," řekl ParlamentnímListům.cz Keller.

Středeční jednání K9:
VV chtějí na K9 jednat o podobě vlády, ODS o reformách

Samoživitelce hrozí konkurz 

„Takže domácnost třeba za potraviny v loňském roce zaplatila jen o deset procent více než v roce 2005. Ale za zdraví zaplatí za stejné období o skoro osmačtyřicet procent více. Je jasné, že sociálně slabší domácnosti budou mít obrovské problémy," konstatoval sociolog.

"Já dostávám od lidí z republiky dopisy - někdy si připadám jako ombudsman - matka samoživitelka píše, že po té, co musela být měsíc hospitalizovaná, tak jí hrozí konkurz," popisuje Keller.

Profesor Keller: Čím víc dětí máte, tím chudší umřete

Místo lékařské veterinární péče

„To už teď není žádná legrace a poté, co se to zvedne, tak to skutečně bude dvoutřídní medicína. Ti, kteří nato nebudou mít, já se obávám, že je čeká jen o něco lepší veterinární péče, myslí si. Všechno se podle něj samozřejmě konkrétně rozhodne v okamžiku, až se řekne, co všechno patří do nadstandardu.

„Ale ministr už nám oznámil, že on chce, aby do nadstandardu patřily i amalgamové plomby. Jestliže plombování je nadstandard, tak já si vůbec nedovedu představit, co není nadstandard," děsí se Keller.

Důchodová reforma? 6x nesmysl

Před kterou z připravovaných reforem by nicméně sociolog vládu varoval v první řadě? „Nad penzijní reformou. Ta je nedomyšlená na každém kroku a má rozhodnout o budoucnosti lidí, kterým je dne třeba deset patnáct let. Dneska se jednoznačně říká, že je nesmysl dělat pětiletky, pětileté výhledové plány, a vláda nám tady udělá třicetiletku. Pětiletka je samozřejmě nesmysl a třicetiletka je šestkrát větší nesmysl," glosuje publicista.

V klidu nenechal Kellera výrok ministra financí Miroslava Kalouska. Ten uvedl: „Jsme velmi bohatá a šťastná země. Všichni máme boty, nikdo z nás nemá hlad, absolutní většina z nás má na dovolenou, chodíme do restaurací, kouříme a pijeme. Představa, že nenajdete dvě procenta z platu, abyste si je přidal na zabezpečení svého stáří, je argument, který nemohu vzít."

Optimista Kalousek: Šťastná to země. Nikdo nemá hlad

Zatím máme boty, zatím nemáme hlad

„Už jsem do úterního deníku Právo napsal komentář s názvem Ministr to nedořekl," reagoval Keller. „Já tu jeho logiku rozvíjím a říkám: Jestliže jsou lidé schopni dát dvě procenta do soukromých penzijních fondů, tak nechápu, proč nejsou schopni si připlatit si maximum na zdravotnictví. Je to jenom jejich osobní volba, když chtějí být zdraví, tak si připlatí," reprodukuje Keller.

„Jestliže jsou lidé schopni platit si na penzi a maximum na zdravotnictví, já nevěřím tomu, že nejsou schopni zaplatit si vyšší vodné stočné, plyn a elektřinu. Jestli se chtějí doma svítit a vařit a chtějí se mýt, tak si připlatí, je to jenom jejich svobodná volba," rozvíjí publicista Kalouskovu logiku."

„Dále, já nechápu, pakliže jsou lidé schopni si připlatit na důchod, zdravotnictví, vodné, stočné, elektřinu a plyn, proč by proboha nebyli schopni si připlatit na vyšší DPH za potraviny, hygienické pomůcky a knihy, to je jejich svobodná volba... A tak bych mohl v Kalouskově logice na sebe vrstvit další a další placení, o které se nám vláda v této logice reformami stará," vysvětluje ve zkratce svůj komentář.

Pak přidává závěr: „Máme boty a zatím ještě nemáme hlad. A je zvláštní, jak pod vedením takových odborníků jsme dokázali za dvacet let dosáhnout takové prosperity, že zatím ještě máme boty a zatím ještě nemáme hlad," uzavírá Keller.

Na Slovensku ještě mají boty, ale i hlad

Podle něj pak máme u sousedů příklad, kam mohou vést špatně udělané reformy. „Slovensko. Na Slovensku už začali, je to pár dnů, rozdávat těstoviny nejchudším lidem, kteří sice ještě mají boty, ale už začínají mít hlad. Jejich asi tři sta tisíc, A nejsou to zdaleka jenom Romové na východě Slovenska," dodal Jan Keller.

Čtěte také:
Profesor Keller: Máme hloupé politiky, i v ČSSD

Levicový profesor Keller: Už se nekrade ze státního, bere se lidem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …