Profesor Keller o blouznění tržních dogmatiků a o tom, proč se domky a byty nechovají jako rohlíky

01.06.2013 22:40

Problematika sociálního bydlení podle sociologa Jana Kellera narostla do obludných rozměrů. Uvedl to ve svém komentáři, kde dále píše, že v této oblasti si neviditelná ruka trhu nejenže neporadila, ale naopak demonstruje svoji bezradnost. Stát prý zatím vynaložil úsilí pouze na papírové snížení počtu osob v bytové nouzi a na snížení počtu příjemců dávek.

Profesor Keller o blouznění tržních dogmatiků a o tom, proč se domky a byty nechovají jako rohlíky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Keller

„Blouznění tržních dogmatiků o tom, že neviditelná ruka vyřeší všechny problémy, bylo sice docela zábavné, připravilo však společnost o spoustu času, kdy se mohly problémy začít řešit,“ píše Keller v Právu. Nyní tak podle komentátora máme rostoucí počet bytů, kde bydlení je tak drahé, že lidé na ně nedosáhnou, a na straně druhé narůstající počty těch, jimž hrozí ztráta střechy nad hlavou nebo o ni už přišli a žijí v nedůstojných podmínkách na ubytovnách. „Z nějakého důvodu se však byty a domky nechovají jako rohlíky,“ upozorňuje Keller.

Problém se neřeší

Sociolog Jan Keller píše o tom, že ministerstva práce a sociálních věcí a pro místní rozvoj plánují v příštím týdnu společné jednání na téma sociálního bydlení. „Příslušná ministerstva zatím však kopírují bezradnost trhu. Loňský rok ztratila vymýšlením novely, která měla připravit o dávky na bydlení téměř polovinu současných příjemců. Zároveň se snažila vymezit okruh osob v bytové nouzi takovým způsobem, aby jich alespoň papírově ubylo co nejvíce,“ píše komentátor.

Keller v závěru připomíná, že na řešení má už vláda pouze rok. „Snad za tu dobu premiér aspoň stihne vysvětlit, že bytový problém narostl proto, že se o něm nedostatečně komunikovalo. Jako obvykle bude mít zase pravdu,“ uzavírá komentátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …