Profesor Knížák: Estébák Babiš, primitivní Zaorálek, prospěchář Okamura. Od roku '89 jsem u nás neviděl nic tak hnusného

05.12.2013 7:02

Pokud vznikne vláda sociálních demokratů, ANO a lidovců, bude to podle někdejšího rektora Akademie výtvarných umění v Praze a bývalého dlouholetého generálního ředitele Národní galerie profesora Milana Knížáka vláda ostudná.

Profesor Knížák: Estébák Babiš, primitivní Zaorálek, prospěchář Okamura. Od roku '89 jsem u nás neviděl nic tak hnusného
Foto: Kateřina Bouda Kašparová
Popisek: Milan Knížák

„Jsem zásadně proti tomu, aby nám opět vládli estébáci. Babiš byl nejen protřelý člen komunistické strany, byl i pomocník StB. To, že někdo takového člověka může vůbec vpustit do politiky, je velká nehoráznost. Všechny lidi, kteří ho volili, považuji buď za naivky, nebo hlupáky, nebo konjunkturalisty,“ zkritizoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz známý výtvarník nejen hnutí ANO, jeho šéfa Andreje Babiše, ale i jeho voliče.

Co říkáte tomu, že máme dva policejní prezidenty?

Považuji to za absurdní, protože si myslím, že se situace dala řešit klidněji, bez traumat. Tohle považuji v zemi, která je už mnoho měsíců, možná několik let, nestabilní, za nehorázné.

Myslíte si, že ministr vnitra v demisi Martin Pecina měl buď vyčkat na konečné správní rozhodnutí, nebo dokonce nechat rozhodnutí na svém nástupci, který bude mít větší legitimitu?

Ministr navíc neposlechl komisi, kterou si kvůli tomu ustavil. Myslím, že měl v každém případě vyčkat. Ani to, že rozhoduje jako ministr v demisi, nepřispívá ke klidu. Jeho rozhodnutí může destabilizovat policii. To, že policie je dneska stabilizovanější než dřív, by se mělo ctít. Proto považuji tento zásah do života naší společnosti za nešťastný.

Seznamte se s dámami v Poslanecké sněmovně:

Rusnokova vláda dělá víc takových kontroverzních rozhodnutí…

Teď chce ještě prolamovat těžební limity.

Má činit takové kroky vláda v demisi?

Myslím, že ne, protože při prolomení limitů jde o velké peníze a mění se lidské osudy. Vládu lze osočit z možné korupce, třeba to rozhodnutí dělá právě proto, že na tom někdo vydělá. Jsem přesvědčen, že vláda, která je v demisi a nezískala důvěru Parlamentu, nemá taková rozhodnutí dělat.

Jak vnímáte to, že ve vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL, pokud bude ustavena, s největší pravděpodobností zasedne i předseda hnutí ANO, podnikatel Andrej Babiš, který je podezřelý ze spolupráce s StB?

Jsem zásadně proti tomu, aby nám opět vládli estébáci. Babiš byl nejen protřelým členem komunistické strany, byl i spolupracovníkem StB. Mám v počítači materiály, které to dosvědčují. To, že někdo takového člověka vpustí do politiky, považuji za velkou nehoráznost. Všechny, kteří ho volili, považuji buď za naivky, za hlupáky, nebo za konjunkturalisty. Opovrhuji hercem Martinem Stropnickým, novinářem Martinem Komárkem, kteří se spojili s člověkem, jenž reprezentuje odpornou komunistickou totalitu. To mi připadá dnes, dvacet let po tzv. sametové revoluci, jako nehorázné a odporné. A já vším, co jsem a v co věřím, jsem proti tomu. A pokud bude Babiš ve vládě, budu proti tomu osobně protestovat.

Jak posuzujete v této souvislosti snahy o zrušení lustračního zákona, který podle některých právníků a politiků brání tomu, aby člověk s pozitivním lustračním osvědčením řídil ministerstvo? Také si myslíte, že už po třiadvaceti letech splnil tento zákon svoji roli?

To je ta opovážlivost, touha urvat moc za každou cenu. Mně se to hnusí. Za uplynulých 24 let od listopadu 1989 jsem v našich vládách a v naší společnosti neviděl nic tak hnusného jako to, co se děje teď. Okamura – to je další takový případ. Jde mu jen o peníze, o vlastní prospěch. Jeho politické představy jsou naivní až nesmyslné. A je bez skrupulí. Jako senátor měl nejnižší účast na senátních akcích. A takový člověk se chce podílet na řízení státu!! To je naprosto absurdní a myslím, že na to naše země doplatí. (Zajímavé je, že v Řecku je také strana, která má v názvu Úsvit. Doufám, že se jí český Úsvit nepodobá.)

Nepovažujete za nebezpečné u Andreje Babiše i propojení jeho byznysu s politikou a vlastnictvím řady významných médií?

Považuji za absurdní, že ČSSD a KDU-ČSL nechají Babiše, aby ovládl celé ekonomické impérium. Chce být jako vicepremiér nad všemi ekonomickými ministry. ANO má ovládnout Ministerstvo financí, Ministerstvo vnitra, které jim to ohlídá, a dokonce i spravedlnost. Připadá mi, že se ty dvě další strany musely zbláznit. Je to mimo mé chápání. Bohuslav Sobotka je člověk bez charizmatu a jako ministr financí byl velmi problematický. Je nehorázné a politicky naivní, že ČSSD a KDU-ČSL se tváří jako demokratické a přitom dovolují, aby Babiš, který potřebuje ovládnout finanční a dotační politiku státu (protože některé jeho podniky fungují velmi problematicky a bez dotací by se neuživily), ovládl celou ekonomiku. Není to nějaký skrytý záměr?

Může existovat ještě větší střet zájmů než v případě podnikatele a případného vicepremiéra přes ekonomiku Andreje Babiše?

Myslím, že je to od začátku tak jasný střet zájmů, že nechápu, jak to někdo může brát vážně.

Jak tedy vidíte budoucnost Česka za této konstelace?

Velmi špatně. Nevím, jestli vůbec vznikne vláda, protože ANO a ČSSD berou lidovce hodně „na hůl“, domlouvali se bez nich a nechávají jim ta nejslabší ministerstva. KDU-ČSL na to nemusí a neměla by přistoupit, takže nevím, jestli vláda vznikne. Ale pokud vznikne, bude to vláda ostudná.

Pokud se vláda vytvoří, chce mít šéf vítězné ČSSD Bohuslav Sobotka ministry, kteří prezidentovi moc nevoní, jako je Lubomír Zaorálek nebo Jiří Dienstbier. A spekuluje se, zda je vůbec jmenuje. Myslíte si, že by měl prezident respektovat výběr členů vlády jím jmenovaného premiéra?

Myslím, že by je neměl jmenovat. Miloš Zeman mne zklamal jako prezident. Jeho prezidentské projevy, jeho činy, udělování medailí, jeho odstrčení milostí považuji opravdu za velké chyby. 28. října jsem se velmi styděl. Ale doufám, že se v tomto případě zachová správně a nepřipustí, aby proradný Dienstbier a primitivní Zaorálek zasedli ve vládě. Myslím, že by alespoň v tomto případě měl držet nějakou lajnu. Já mu v tomto fandím, i když nevím, jak dalece bude konzistentní, protože zatím se moc konzistentním neukázal.

Prezident Miloš Zeman zklamal víc lidí, jak ukazují poslední průzkumy veřejného mínění, důvěra veřejnosti v něj spadla z víc než padesáti procent na devětatřicet. Není to brzy po několika měsících na Hradě?

To je poměrně brzo. Jeho alkoholismus, který se projevil při vyzvednutí korunovačních klenotů, mu sebral část popularity, stejně jako jeho projevy. Už ten první – inaugurační – byl primitivní. Vrcholem byl státní svátek 28. října, kde vedle estébáků a starých komunistů vyznamenal i nějaké disidenty ve změti, které nikdo neporozuměl. To jsou věci, které Zemanovi berou hodně důvěry. Je mi to líto, protože bych byl rád, kdyby u nás prezident zůstal jako silná a respektovaná figura.

Převedení udělování milostí z prezidenta na Ministerstvo spravedlnosti kritizoval i bývalý prezident Václav Klaus. Prohlásil, že je to výsadní právo prezidenta, ne úředníků. Souhlasíte s ním?

Ano. Miloš Zeman úplně změnil smysl, protože s tím nemá mít Ministerstvo spravedlnosti nic společného. To je akt milosti, ne spravedlnosti. Spravedlnost je něco jiného. Ministerstvo spravedlnosti je od toho, aby dozorovalo spravedlivou spravedlnost. Ale milost je dar, který by měla jedna důvěryhodná osoba (a tou by měl být u nás prezident) použít tam, kde spravedlnost nestačí. Protože spravedlnost se řídí zákony a zákony jsou někdy příliš tuhé.

Tím, že udělování milostí Zeman předal Ministerstvu spravedlnosti, zcela změnil smysl tohoto aktu. Přestaly to být milosti, protože se to stalo součástí nějakého systému. Je to celé špatně. Bylo by lépe tuto instituci zrušit, i když si myslím, že by měla zůstat. Není to pozůstatek monarchistického režimu, je to pojistka, která dává striktní demokracii určitou měkkost. Jsem přesvědčen, že taková měkkost je potřeba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…