Profesor Pafko: Všechno se tady rozkrade. A přitom jsme se mohli mít...

27.12.2012 4:51

Víc než ekonomická situace trápí uznávaného chirurga profesora Pavla Pafka absence morálky v české společnosti. „Politickou situaci hodnotím jako většina obyvatel naší země, kteří ztratili v současné politiky důvěru, vidím je jako velmi nemorální,“ prohlásil lékař, zabývající se transplantacemi plic.

Profesor Pafko: Všechno se tady rozkrade. A přitom jsme se mohli mít...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Anketa

Co naší zemi nejvíc brání ve štěstí?

hlasovalo: 3107 lidí

„Vnímám, že vládě a parlamentu věří kolem 15 až 20 procent občanů, já se řadím k těm osmdesáti procentům, kteří už jim nevěří,“ konstatoval chirurg. „Naší zemi schází víc etika než hospodářský růst. Nemyslím, že by se nějak zásadně propadla ekonomika země, jako daleko horší vidím morální situaci v naší společnosti,“ řekl ParlamentnímListům.cz Pavel Pafko. Proto ho mrzí, že prezident Václav Klaus při své návštěvě na Hradecké univerzitě o etice vůbec nechtěl mluvit.

Nedokáží držet slovo a mění každý den názor

A co mu na politicích vadí? Když nedokáží držet slovo a mění názor každý den. „Například nová ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová nejdříve prohlásila, že bez sKaret vyplácení sociálních dávek nepůjde, po konzultaci s premiérem ale najednou začala říkat úplně něco jiného. Člověk, který mění názor, je pro mne nedůvěryhodný. Ale to je jen jeden příklad z mnoha,“ dodává profesor Pafko.

A přidává ještě další, který nakonec vedl i k nedávnému odvolání ministryně obrany. „Jeden den – při svém nástupu do úřadu paní ministryně prohlásila, že žádné zemětřesení nebude a druhý den odvolá část vedení včetně prvního náměstka. Co si o tom máme myslet?“ ptá se lékař. Věří, že člověk může změnit názor, když se změní podmínky, ale ne za pár hodin bez zjevného důvodu. Proto se ani nediví, že premiér Petr Nečas nedůvěryhodnou ministryni obrany odvolal.

„To je jen dobře, v mých očích tím jen stoupl, její jednání bylo nehorázné, přijít do úřadu a vyhodit lidi, kteří pro armádu pracovali léta,“ nepřestává se divit chování Karolíny Peake a chválí premiéra za jeho krok.

Kdo způsobí státu škodu, dostane lukrativní trafiku

Přední lékař zdůraznil, že politici by měli nést za své činy plnou odpovědnost. Ale bohužel to tak nefunguje. „Vidíme to na Ministerstvu školství nebo dopravy, kde se zbytečně utratily stamiliony nebo dokonce miliardy na nefunkční projekty státních maturit nebo registr vozidel. To jsou peníze vyhozené oknem. A co se stane? Nanejvýš zodpovědní lidé odejdou z funkce, ale zamíří do jiných výhodných pozic, kde budou opět dobře zaplaceni. Kdyby alespoň skončili na dlažbě, když způsobí státu takové ztráty,“ kritizuje Pavel Pafko, jak se zachází s politiky, kteří mají „máslo na hlavě“. A srovnává tuto „odpovědnost“ s odpovědností lékařů nebo jiných pracovníků. „Chápu, že politik nemůže rozumět všemu, ale má možnosti si vybrat kvalifikované spolupracovníky, kteří problematice rozumí.“

Bez úplatku nejde nic

Specialista na plicní transplantace je smutný, jak se u nás rozmohla korupce. „Vím od lidí z byznysu, že bez úplatku nejde nic. Teď jsem mluvit s ředitelem jedné velké firmy, která má v Česku síť čerpacích stanic, a ten mi říkal, že kdyby u nás nebyla taková korupce, mohli bychom se mít jako Rakušáci nebo ještě líp, protože náš národ je tvořivý. Ale všechno se tady rozkrade,“ kritizuje situaci, kdy se korupce rozlézá do všech oblastí včetně zdravotnictví.

Profesoru Pavlu Pafkovi také vadí postoj české politické reprezentace k Evropské unii. „V tak velkém společenství států jsou samozřejmě i zmatky. Ale když jdeme s někým do svazku, musíme být také tolerantní, nemůžeme vidět jen samé nedostatky,“ namítá. A připomíná historii, kdy v minulém století právě na půdě Evropy vznikly dvě světové války. „Kdyby Evropská unie zabránila jen tomu, že žádná válka nebude hrozit, tak to stačí. A kritika, že jsme ztratili možnost užívat nějaké názvy jako Pomazánkové máslo, je v tomto ohledu směšná. Kdyby mrtví vstali ze zákopů a viděli, jakými problémy se dnes zatěžujeme, tak by se museli smát,“ je přesvědčen lékař.

Rozhodující je, aby školství klapalo

I když profesor Pavel Pafko nikdy nebyl v žádné politické straně, nesouhlasí s protesty studentů proti krajské radní z KSČM v Jihočeském kraji. „Politické strany včetně KSČM byly v kraji demokraticky zvoleny a mají právo si vytvořit koalici, jaká jim vyhovuje. S kým by mohla vítězná ČSSD na jihu Čech vytvořit koalici? Tleskali by jí, kdyby se spojila s ODS?“ ptá se chirurg.

Je přesvědčen, že by měla komunistická radní dostat tradičních sto dní hájení, aby mohla ukázat, zda svou práci zvládne. „Není spravedlivé dopředu odsoudit člověka, když navíc prý byla dobrá učitelka. Rozumný člověk tak lidi neposuzuje. O co nám jde? Aby školství šlapalo, to je rozhodující,“ prohlásil. Jihočeští studenti by se podle něj měli spíš zamyslet nad tím, jak je možné, že komunisté dostali tolik hlasů. „Na to zapomněli, proč tam jsou. Lidé jim dávali hlasy na protest proti pravicové politice,“ říká pro ParlamentníListy.cz profesor Pafko.

Nerozděloval lidi na straníky a nestraníky, ale schopné a neschopné

Profesor vysvětluje, že minulý režim pocítil na vlastní kůži, přesto ho nehodnotí tak tvrdě jako jihočeští studenti, kteří ho nezažili. „Já jsem vždycky hodnotil lidi podle toho, jak se chovali, nerozděloval jsem je na straníky a nestraníky, ale na schopné a neschopné. Mým přednostou byl komunista, vynikající lékař, který nás mnoho naučil. Jemu bych členství ve straně nikdy nevyčítal. Odsuzoval jsem ty, kteří by se nedostali tak vysoko bez stranické knížky. Samozřejmě jsem takové znal. Také mi vadilo, když někdo členství v KSČ zneužíval k tomu, aby jiné potápěl. Ale když byl někdo prospěšný, nezneužíval toho a nemstil se, tak mi jeho členství ve straně nevadilo,“ říká lékař názor, který s ním možná mnozí pamětníci sdílejí, ale báli by se ho na rozdíl od něj vyslovit nahlas.

Všechny bývalé komunisty nezatracuji, nemůžeme generalizovat

„Komunismus byl strašný systém, ale v komunistické straně bylo v tehdejším Československu asi milion komunistů. Mnozí z nich posunuli společnost výrazně dopředu, nemůžeme říci, že jsou všichni hodni zatracení, to bych musel zatratit i svého přednostu, a to tedy neudělám. Kdo generalizuje, dělá špatně,“ odsuzuje černo-bílé vidění světa přední chirurg. A připomíná slova z Bible: Ne podle slov, po skutcích poznáte je. „Podle skutků, tedy podle toho, co jsou schopni udělat pro lidi, bych posuzoval každého, ať je z TOP 09 nebo sociální demokracie,“ dodává Pafko.

Větší transparentnost a omezení korupce i ve zdravotnictví

A co by si v příštím roce uznávaný lékař přál? „Přál bych si, aby byla politika transparentní, aby se omezila korupce, a jako zdravotník bych chtěl, aby konečně státní reprezentace řekla národu, na co ve zdravotnictví peníze máme a na co nemáme. Žádný stát nemá pro všechny na všechno. Je tedy třeba otevřeně přiznat, na co už nemáme, a kde si bude muset pacient připlatit. A kdo nemá peníze, může se komerčně připojistit. Vypadá to možná asociálně, ale taková transparentnost je určitě lepší, než když se strkají obálky pod stolem a stát přijde zkrátka, protože se úplatky nedaní,“ prohlásil Pavel Pafko.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…