Profesor Valtr Komárek o přehrabování popelnic a srovnání Česka s Řeckem

21.02.2012 15:36

Ačkoli je profesor Valtr Komárek levicově smýšlející člověk, schválení přímé volby prezidenta jako zásadní úspěch v budování a rozšiřování demokracie u nás nevnímá. Podle něj se politici měli dříve věnovat raději zásadnějším problémům společnosti – korupci a klesající životní úrovni.

Profesor Valtr Komárek o přehrabování popelnic a srovnání Česka s Řeckem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda České strany sociálně demokratické Valtr Komárek

„Nad tím, že byla schválená přímá volba prezidenta, nejásám, ale nepovažuji to ani za nějakou tragédii. Jisté je, že přímá volba s sebou nese i rizika toho, že se lidé budou rozhodovat pod vlivem nějakých rozjitřených emocí. A i když emoce k člověku patří a dělají ho člověkem, nebylo by fér nepřiznat, že v tom číhají i jistá nebezpečí,“ řekl Valtr Komárek ParlamentnímListům.cz.

Podle něj přímá volba prezidenta je jakýsi test demokracie, který může přinést s sebou i populistickou pachuť. „Vidíme až trapné scény při volbě prezidenta v USA, které přinášejí deprimující pohled na to, jak velkou váhu mají při kampani peníze a jak jde noblesa a čest stranou, když chce kandidát vyhrát za každou cenu. I toho zřejmě budeme svědky. Takový krok s sebou proto přinese ve výsledku kocovinu z toho, jak vše může probíhat. A to musíme doufat, že se podaří dostat na Hrad dobrého prezidenta, navzdory všem možným nebezpečím,“ varuje Valtr Komárek.

Přímá volba prezidenta - zástupný problém?

Politici, podle Komárka, přitom místo aby řešili vážné společenské problémy současnosti, jakými je korupce a snižování životní úrovně, sáhli k přímé volbě prezidenta jako k poměrně jednoduchému řešení a nabídce občanům, ve které vycházejí vstříc jejich přáním. Přitom se dá prý přímá volba považovat nyní tak trochu jako zástupný problém.

Podle Valtra Komárka jsou však i v naší zemi mnohem důležitější otázky k řešení.

Nemusíme přehrabovat popelnice, abychom se najedli. Ale není to v 21. století málo?

„Já vím, že máme zatím skoro všichni na slušné oblečení, i třeba na občasnou návštěvu divadla. Nemusíme dokonce ani přehrabovat popelnice, abychom se najedli. Není tedy ještě tak zle. Ale není to na počátek 21. století málo? Lidé se u nás cítí být podvedeni, ale zatím se naštěstí ozývají jen slušnými demokratickými cestami – Češi jsou už takoví. Chybou je ale i to, že ze všech stran stále slyší slova o bankrotu, další krizi a jsou udržováni ve strachu. Přitom máme poměrně vysoký hrubý domácí produkt, ale ve srovnání s jinými vyspělými evropskými zeměmi jako je Holandsko nebo Belgie dvoj- až trojnásobně nižší plat. Proč tedy mají naši lidé stále poslouchat to, jak jsou rozhazovační, to opravdu není pravda. Jinde dávají z HDP 11 procent na důchody, u nás jde jen kolem 8 a půl procenta, až o třetinu více se v těch srovnatelných zemích v ohledu HDP dává do sociální sféry. Řekové mají průměrnou mzdu 2000 eur, ano, ti zadlužení Řekové, my 1000 eur. Takže i Češi mají právo být nespokojení,“ konstatoval Komárek pro ParlamentníListy.cz.

Nutno podotknout, že i v případě srovnání ČR a Řecka v oblasti minimálních mezd vychází Česko výrazně hůře. Zatímco v Řecku v minulých dnech probíhaly velké nepokoje a boje o snížení minimální mzdy v přepočtu na 18 tisíc korun, u nás tato mzda činí stále pouhých 8 tisíc.

Závěrem Valtr Komárek podotkl směrem k ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09), že se dá říci, že dělá naivní politiku, která spočívá v zastrašování. „K panu Kalouskovi mám i jisté lidské sympatie, dá se s ním velmi inteligentně konverzovat, ale myslí si, že čím víc bude lidi zastrašovat opakováním slova bankrot, že se nezačnou chovat třeba jako Francouzi, zapalovat aut v ulicích. Dle mého názoru se slova bankrot u nás používá zbytečně nadměrně. Lidé by k sobě měli být více vlídní a snad by vše šlo podstatně lépe,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Komárek. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…