Profesorka Dvořáková: Kalousek má strach a je to vidět

13.07.2012 6:52

Ministr financí Miroslav Kalousek svým jednáním a vystupováním neustále dokazuje, jak silně je zainteresovaný v kauze Vlasty Parkanové, která čelí policejnímu stíhání za nákup údajně předražených letounů CASA. Podle hodnocení politologů ministr přehání a nemusel by být u všeho.

Profesorka Dvořáková: Kalousek má strach a je to vidět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Odborníci z oborů politologie a psychologie se také shodují na tom, že jednání ministra financí v kauze CASA potápí preference jeho strany TOP 09 a měl by se nad ním zamyslet. „Ať už jde o agresivitu v těch vystoupeních, nebo jeho ovlivňování vyšetřovatele. Navíc ty jeho argumenty byly naprosto absurdní, proti zdravému rozumu,“ řekla ParlamentnímListům.cz politoložka Vladimíra Dvořáková.

Anketa

Vzpamatuje se TOP 09 z kauzy CASA a chování Kalouska?

hlasovalo: 3317 lidí

PODROBNÉ HODNOCENÍ SITUACE V TOP 09 I PROGNÓZU DALŠÍHO VÝVOJE NAJDETE ZDE

Kalousek se v poslední době projevuje v médiích velmi emocionálně, používá silných expresivních výrazů na adresu policie a její práce jako jsou policejní stát nebo policejní zvůle, hovoří také o gestapáckých a estébáckých metodách.

Má strach a je to vidět

„Myslím také, že tím svým angažováním Kalousek vyvolává dojem opravdu silného strachu, v čemž se shodují i experti z oboru psychologie. Celkovou image té strany dělá až příliš právě Kalousek a to je určitý problém,“ dodala Dvořáková.

Volal nejen Mazánkovi

Velmi negativně jsou hodnoceny jeho telefonáty policejním vyšetřovatelům. Kalousek se sice hájí tím, že hovory nebyly uskutečněny jako nátlak a žádá důkazy, nicméně i jeho kolegové z řad poslanců tento jeho čin považují za nevhodný. Navíc poté, co vyšlo najevo, že telefonoval detektivu Jiřímu Mazánkovi a údajně mu vyhrožoval, že u policie skončil, přihlásil se o slovo i policejní prezident Petr Lessy. Ten na bezpečnostním výboru sněmovny poslancům nečekaně sdělil, že ministr několikrát telefonoval i jemu a zaznít měly dokonce i výhrůžky.

Nevybíravá slova použil také při hodnocení společnosti  American Appraisal, která dala policii důležitý posudek na cenu letounů. Ministr prohlásil, že firma má sice v názvu "american", ale je "obskurní" a v "čele stojí čistokrevný český estébák".

„Tržní cenu vám řeknu logicky, že se limitně blíží nule. Policajt - pardon, policajt ne, to bych mu křivdil - "emeriken" Appraisal tam počítá s nějakou účetní cenou. Prostě ten posudek je škvár, to je hnůj! Ale vydejte ji!....My jsme konfrontováni jako ministerstvo financí s takovýmito posudky "emééééééérikn" Appraisal. Říkám to na zvukový záznam s plnou odpovědností a velmi bych si přál, aby mě takhle obskurní firma žalovala,“ poznamenal třeba Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, rp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…