Profesorka Dvořáková: Rath je důsledek toho, co spustila v krajích ODS

17.05.2012 4:22

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) měl přijmout několikamilionový úplatek, a tak sedí ve vazbě. Je to dobrá zpráva pro veřejnost, signalizující změnu poměrů k lepšímu? A nemůže jít vzhledem k tomu, jak radikálně posilovaly v posledních týdnech preference ČSSD, o nějaký politický boj? ParlamentníListy.cz se zeptaly politoložky Vladimíry Dvořákové.

Profesorka Dvořáková: Rath je důsledek toho, co spustila v krajích ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

To, že by za zatčením vlivného politika mohl být politický boj, si však politoložka alespoň zatím prý nemyslí.

 „Samozřejmě vycházím jen z informací, které prosakují na veřejnost. Ale ty zatím nenaznačují, že by o nějaké politické vyřizování účtů mohlo jít. Vypovídají také o tom, že šlo o dlouhodobě koordinovanou akci mnoha lidí, náročnou na přípravu, nikoli nějaké ukvapené, rychlé rozhodnutí. Proto se na ten případ dívám jako na zákonný postup policie a státního zastupitelství po spáchání závažného trestného činu,“ řekla pro ParlamentníListy.cz Vladimíra Dvořáková, která je jinak známá svoji velmi ostrou kritikou poměrů v české politice a státní správě.  

Korupce v Česku je systémová záležitost

Podle ní se zatím dá těžko odhadovat, jaké dopady na veřejné mínění může celá kauza mít. „Bude záležet na tom, jak bude dál vedeno vyšetřování, zda bude dokončeno a s jakým výsledkem. V tuto chvíli opravdu nelze něco předjímat. V každém případě je celá situace velmi nepříjemná hlavně pro sociální demokracii. Pro mě je to vše však jasným důkazem, potvrzujícím to, že korupce v Česku je systémovou záležitostí – a to je špatné,“  zdůraznila politoložka pro ParlamentníListy.cz.

Upozornila ale i na to, že lidé si mohou tento případ vysvětlit jako další potvrzení toho, co se děje na politické úrovni a vnímat to tak, že to už přesahuje všechny dané meze. „A přitom to může opravdu být signál toho, že se doba mění. Protože když se vyšetřuje a píše například o tom, že v policii je korupce a jsou za to lidi trestáni, není to tím, že jsou všichni zkorumpovaní. Je to znamení toho, že se proti tomu někdo odváží zakročit. Možná i tak by bylo dobré se na celou záležitost s hejtmanem Rathem dívat – i když opět opakuji, na závěry je ještě brzy,“ řekla dále Dvořáková.

Instituce nestanovily bariéry - toto je výsledek

Podle ní je zásadní problém české politiky a státní správy to, že u nás neexistují žádné instituciální bariéry v nekalém chování, pravidla nejsou stále dobře nastavena.

„Osm let vlády ODS v krajích pomohlo navíc vytvořit vazby i na různé kmotry v jednotlivých regionech. A to, co se stalo nyní, může být jen jeden z důsledků toho,“ myslí si politoložka.

Ta již před časem v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřila svoji kritiku ke státní správě detailněji. I tehdy varovala, že problém Česka je v tom, že vedení velkých stran jsou závislá na regionálních šéfech.

"A tím ty strany páchají sebevraždu, podobně jako ty velryby, co jdou na břeh. Oni si neuvědomují, že lidé už vnímají to, že i vedení je tlačeno, aby některé věci prostě nebyly kontrolovány. Navíc jsou ta vedení tak moc závislá na těch regionálních bossech, kteří jsou velmi silně propojení s ekonomikou. A tak i to vedení, které předstírá, že je čisté, nebo jednotlivec, má malou šanci něco změnit a prosadit něco z těch protikorupčních snah,“ uvedla Dvořáková.

Silný vliv regionálních politiků vytváří superkorupční prostředí. Vazby má zřejmě i ČSSD

A dodala, že právě přes kraje je vidět to, jak je nastavená státní správa a samospráva.

„Díky tomu se vytváří silný vliv politiků a vzniká superkorupční prostředí. A po případném vítězství sociální demokracie v příštích volbách mám silné obavy, že přesně tyhlety vazby si vytváří ČSSD. Ta je také na ty krajské lídry navázaná, a vedení strany je víceméně bezmocné. Ovšem stát je tak tím ještě více ve velmi vážné situaci," konstatovala vloni v prosinci pro ParlamentníListy.cz Dvořáková. Teď se zdá, že se její slova naplňují.

ProMoPro se nedá s kauzou Ratha srovnávat - je zcela jiné...

Proč však tak razantně postupovala policie pouze v případě Davida Ratha a nikoli i v předchozích kauzách současné vládní kolalice – například ProMoPro?

„Tam jde o zcela zásadní rozdíl – v žádné dosud veřejné kauze nebyl nikdo nachytán takovým způsobem přímo s penězi. V případě ProMoPro, který by dle mého měl opravdu být uzavřen a s jeho závěry veřejnost seznámena, se podle všeho jednalo spíš o neschopnost uhlídat nějaké služby, náklady, možná i o služby jako protislužby. Problémem je, jak už jsem zmínila, právě to, že neexistují dané bariéry v institucích, jež rozhodují, ale v kterých se pod netransparentností toho rozhodování těžko hledá nějaký konkrétní viník. Nikdo ale nebyl přichycen přímo u činu, už vůbec ne s penězi,“ varuje pro ParlamentníListy.cz před srovnáváním kauz politoložka Dvořáková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…