Profesorka Dvořáková ke knížeti: Škoda, že už lidé zapomněli na restituce

17.01.2013 11:11

O tom, proč kandidátu na Hrad Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) vyjadřují sympatie mladí lidé, i o tom, jaké nebezpečí by se dalo od „knížete“ jako předsedy vládní TOP 09 eventuálně čekat, si ParlamentníListy.cz popovídaly s profesorkou politologie na pražské VŠE Vladimírou Dvořákovou. Stranou zájmu nezůstal ale ani Miloš Zeman.

Profesorka Dvořáková ke knížeti: Škoda, že už lidé zapomněli na restituce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Po prvním kole přímé prezidentské volby zůstali ve finále dva muži  - Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Miloš Zeman (SPOZ). Jelikož jejich výsledky byly hodně vyrovnané, jejich volební týmy asi nejvíce trápí nyní otázka, od kterých neúspěšných kandidátů lze voliče přetáhnout na svoji stranu. Není třeba připomínat, že půjde hlavně o voliče Jana Fischera nebo Jiřího Dienstbiera. Jaké jsou tedy podle politoložky šance? „To je zatím nejasné, podle mne je to nyní padesát na padesát,“ předeslala profesorka Dvořáková. Poukázala i na další věci.

„Otázkou je, zda voliči vůbec půjdou k volbám. Oba kandidáti jsou hodně polarizovaní, je proto možné, že hodně lidí v tom druhém kole volit nepůjde,“ upozorňuje politoložka. A dodává, že vše skutečně rozhoduje v těchto dnech volební kampaň obou uchazečů o post hlavy státu.

SLEDUJEME téma: PŘÍMÁ VOLBA PREZIDENTA

„V tomto ohledu však nevnímám jako dobrý krok to, že Zeman i Schwarzenberg chtějí vyrazit do regionů, kde měli malou podporu a získat si tam tak potřebné hlasy. To je dle mého velký omyl. Tak jako Zeman s velkou pravděpodobností neosloví masově například uměleckou obec, tak nemůže nikdo čekat, že Schwarzenberg přesvědčí lidi na Ostravsku, že jedině on je pro ně ten správný. Ta strategie by se měla spíš obrátit naopak tam, kde získali oba kandidáti největší voličskou podporu a snažit se ji získat nejen opakovaně, ale přesvědčit i ty, kteří v těch regionech volit nešli. Tam si myslím, že mají podstatně větší šance,“ uvedla Dvořáková pro ParlamentníListy.cz.

Pozor, nepřehánět to s kampaní!

Podle politoložky je však třeba si také uvědomit to, že volební kampaň může být „přehřátá“, což ve finále kandidátovi spíš uškodí. „Můžeme se přiklánět ke komukoli z těch dvou, ale když nám bude na toho jeho soupeře chodit denně do emailů nebo po sociálních sítích několik zpráv, které ho špiní, voliče už jinak rozhodnutého to může skutečně spíš naštvat. V momentě, kdy se už stává kampaň příliš agresivní, tak to lidi otráví a mají dojem, že jsou do něčeho nuceni. Všimla jsem si, že právě třeba od knížete taková kampaň v těchto dnech sílí. Bohužel i na adresu volebního týmu Miloše Zemana se dá ale najít výtka. Tam se právě trochu obávám toho, jestli už ta kampaň není příliš dlouhá. Čím častěji ho člověk totiž vidí, začne si uvědomovat, co mu třeba na něm v době, kdy byl premiérem, vadilo. A i když se od té doby možná posunul někam dál, tato averze mu pak může snížit také počet hlasů,“ pokračovala politoložka.

Nejde si nevšimnout toho, že větší podporu z řad mladých voličů má zatím Karel Schwarzenberg. Čím to může být? „No to by chtělo asi spíš sociologický průzkum a sociolog já nejsem, takže to mohu vysvětlit ze svého pohledu a jen laicky. Když před časem řekl Schwarzenberg to, že když se nudí, tak spí, velmi tím potěšil středoškoláky, kteří si berou toto krédo často právě za své. Tím se s ním ztotožnili a mezitím třeba už i postoupili na vysoké školy. Většina studentů i tam ale umí tuto filozofii ocenit. Navíc je jim zřejmě sympatický konzervatismus knížete spojený s tím, co je jejich generaci také blízké. Kníže s čírem může zabrnkat na strunu sympatií skutečně řadě mladých lidí. V neposlední řadě bych v tom však viděla i to, že mladí lidé mají ještě v paměti pohádky z dětství, kdy hodný král Miroslav zachrání zemi – a vidí ho právě v Karlu Schwarzenbergovi. Navíc v člověku, kterého v určitých ohledech propojují s Václavem Havlem, který se stal také pro řadu mladých lidí ikonou,“ rozebrala svůj pohled na věc Vladimíra Dvořáková.

Posílil by kníže TOP 09, nebo spíš její roli oslabil?

Jelikož se však objevují i spekulace o tom, do jaké míry může ovlivnit případné zvolení Schwarzenberga na Hrad pozici TOP 09, nešlo toto téma nechat stranou. „Topka", jako koaliční vládní strana, má na svých bedrech řadu nepopulárních opatření z loňského roku, odráželo se to pak mimo jiné i v průzkumech veřejného mínění, kdy jí častokrát prudce klesaly sympatie Čechů. Nestane se tedy to, že zvolením knížete prezidentem se její pozice upevní?

„Naopak, já bych řekla, že dosazením Karla Schwarzenberga na prezidentský post by mělo pro TOP 09 spíše negativní dopady. Nyní je kníže oficiální hlavou této strany, a to je pro mnohé lidi stále přijatelné, i když je zřejmé, že za ním ve všem vykukuje Miroslav Kalousek. Pokud ale Schwarzenberg ze strany i z jejího čela odejde, jak už avizoval, Kalousek se už za nikoho neschová – bude to jen on,“ myslí si politoložka.

Přesto na jeden moment v souvislosti z působením Schwarzenberga v TOP 09 upozornila. „I když se Schwarzenberg zcela od svého vládního angažmá odpoutal, domnívám se, že je přece jen škoda, že si lidé neuvědomují jeden podstatný fakt – že i kníže nese velkou zodpovědnost za to, že prošly v podobě, jaká byla představena, církevní restituce. Dokonce se objevují úvahy, zda to nebylo především jedním z jeho hlavních úkolů. Toho, že by se případně však dál vměšoval do záležitostí vlády, nebo nějak podporoval TOP 09, pokud by byl na Hradě, se neobávám,“ uzavřela pro ParlamentníListy.cz komentář politoložka Dvořáková.

Nesehrál Fischer jen nějakou podivnou roli?

Na místě je třeba připomenout, že před několika dny Dvořáková poukázala v jednom z rozhovorů s novináři i na možné důvody výsledků volebních kampaní vypadnutých kandidátů.

„Myslím si, že to byla spíše otázka peněz a vlivu. Bylo naprosto jasné, že Fischerova kampaň byla extrémně špatně dělaná. Ve mně to již delší dobu vyvolávalo podezření, že si na kampaň jenom hrají a Fischer sehraje nějakou podivnou roli. V momentě, kdy bylo jasné, že Fischer působí v debatách nepřirozeně, tak šlo o to, kdo bude ten druhý. Osobně si myslím, že v tomto okamžiku by měl Dienstbier větší šanci proti Zemanovi než Schwarzenberg, ale média se opravdu velmi výrazně postavila proti. Dienstbier by totiž Schwarzenbergovi bral levicové voliče. A bral by voliče středu a nevládní sektor. Zasáhly zřejmě i vlivy vládních skupin,“ uvedla na počátku tohoto týdne.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…