Profesorka Dvořáková o hlasu Václaváku: Vláda pohrdá chudými. Lidé se ozvali

19.11.2012 12:35

Sobotní motto protestů proti vládě „demokracie vypadá jinak“ pořádně zvedlo ze židle ministra financí Miroslava Kalouska, který označil za nestoudné volat po změně systému právě 17. listopadu. Politoložka Vladimíra Dvořáková namítá, že lidé na demonstraci vyjadřovali především kritiku toho, jak se politici chovají a jak pohrdají běžnými lidmi.

Profesorka Dvořáková o hlasu Václaváku: Vláda pohrdá chudými. Lidé se ozvali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Anketa

Znepokojila vás sobotní protivládní demonstrace ?

hlasovalo: 4345 lidí

Kdo jiný by se měl z politiků ozvat proti sobotním demonstracím namířeným proti stávající vládě Petra Nečase než ten, kdo je jejím největším symbolem. Ministr financí Miroslav Kalousek se chopil po svém hlavního hesla protestů „demokracie vypadá jinak“ a vzkázal nespokojencům, zda si tedy přejí „komunistický demokratický centralismus“. To, v čem žijeme, je podle politického matadora „standardní demokracie“ a volat po změně právě 17. listopadu dokonce nestoudné.

Přidal se i senátor ODS Jaroslav Kubera, který přirovnal některé účastníky sobotní demonstrace platformy Stop vládě ke stoupencům Adolfa Hitlera. A hlavní heslo protestů hnulo žlučí i jednomu ze zakladatelů ODS a nyní politickému komentátorovi Petru Štěpánkovi. „Je to fakt síla, když banda soc-bolševických kreténů na Václaváku vykřikuje, že demokracie vypadá jinak,“ napsal na Facebooku.

TÉMA ozvěny 17. listopadu ZDE

Šlo především o kritiku chování politiků

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové svědčí tyto výroky dostatečně o tom, jaký vztah k demokracii tito lidé mají. „Po pravdě řečeno to, co lidé na demonstraci vyjadřovali, byla především kritika toho, jak se politici chovají, jak pohrdají běžnými lidmi a jakým způsobem je ponižují. To bylo jasné vyjádření frustrace z naší politické kultury, a tyto následné výroky ji jenom doložily,“ říká pro ParlamentníListy.cz vedoucí katedry politologie na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE v Praze Vladimíra Dvořáková.

Zmíněná vyjádření politiků proto jen dokreslují způsob jejich uvažování, v němž jsou pro ně lidé maximálně dobří jako voliči, kteří mohou jednou za čas někam přijít a hlasovat, a to ještě jen potud, pokud hlasují pro ně a ne někoho jiného. Není se proto co divit, že ústřední heslo „demokracie vypadá jinak“ ťalo do živého, protože zachování status quo co nejdéle je v jejich nejvyšším zájmu.

Pohrdá se lidmi v sociálních problémech i zdravotně postiženými

Podle profesorky Dvořákové bylo podstatné, že se účastníci hlásili k demokratickým principům. „Naopak naši politici dělají hodně proto, aby demokracii zdiskreditovali. Všudypřítomná korupce, prohlasování zákonů za účasti lidí, kteří byli – byť nepravomocně – odsouzeni. Demokracie opravdu vypadá jinak. V ní se politici zpovídají občanům. Nejsou to demonstranti, ale bohužel prohlášení našich politiků, která demokracii poškozují,“ tvrdí Vladimíra Dvořáková.

Zároveň upozorňuje na to, že nezáleží na tom, jestli je někdo napravo, nebo nalevo, ale na tom, jestli se chová slušně a s úctou k lidem, nebo jimi pohrdá. „O tom hovořil na demonstraci pan Krása, když připomněl, jak se politici chovají pohrdavě k lidem, kteří se dostali do sociálních problémů, kteří jsou nezaměstnaní nebo kteří jsou zdravotně postižení,“ zmiňuje šéfka katedry projev předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy, který ač sám pravicový politik nynější vládu za její kroky ostře kritizuje.

Hovořit o důstojnosti lidí není extremismus

Kalouskovu řečnickou otázku, jestli si tedy lidé přejí „komunistický demokratický centralismus“, přirovnává profesorka Dvořáková k metodám, které se právě v minulém režimu používaly. „Když chtěl někdo něco kritizovat, tak to označil za produkt imperialismu. Ale v demokracii není nutné názory lidí nálepkovat. Hovořit o důstojnosti lidí není extremismus, tedy alespoň ne v normálních demokraciích,“ podotýká Vladimíra Dvořáková, že demokracie je velmi složitý systém, který je založen na úctě k člověku a na respektování různých názorů, což naši politici neuznávají.

Účast mezi deseti a dvaceti tisíci demonstranty na Václavském náměstí považuje za odpovídající datu i situaci. „Možná právě to datum 17. listopadu bylo pro mnoho lidí spíše jakousi nostalgickou vzpomínkou než nutností jít demonstrovat. Navíc program demonstrace nebyl k nějakým určitým cílům, ale spíš vyjádřením obecné nespokojenosti se způsobem vládnutí a chováním politiků,“ konstatuje pro Parlamentnílisty.cz Vladimíra Dvořáková.

V Německu stačilo podezření na neetické chování

„V západních demokraciích ani nemusí dojít k demonstracím nebo velké nespokojenosti lidí, ale stačí třeba podezření na neetické chování německého prezidenta, a ten odstoupil, aniž spáchal jakýkoli trestný čin. A vláda by měla protestní akce brát jako zpětnou vazbu obzvlášť ve chvíli, kdy se dostává pod velký tlak a ztrácí nejasnou většinu v parlamentu. A vezměte si, o koho se vláda opírá. Nemusí bezprostředně odstupovat, ale minimálně by to pro ni měl být velký signál, že společnost některá chování nechce,“ myslí si politoložka.

Vadí jí také výrazná neprofesionalita vrcholných politiků, kteří připravují další a další zákony, které prohlubují podmínky pro korupci. „Tady se pod heslem boje proti korupci navrhuje zákon o státní správě, který je čím dál horší a který bude vytvářet prostor, aby ti politici se ke státním penězům nějakým způsobem dostávali. Takže tohle je ten důvod, proč se také protestovalo,“ poznamenává Vladimíra Dvořáková.

Ty, co se neprohánějí ve velkých fárech, je třeba hlídat

Podle ní v projevech na demonstraci často zaznívalo, že se politici chovají s pohrdáním vůči normálním lidem, ale komentátoři to moc nezmiňovali. „Politici se snaží vytvořit dojem, že lidé, kteří jsou chudší, neprohánějí se ve velkých fárech, jsou podivní, které je nutné hlídat, honit je na pošty, aby se tam hlásili bez nějakého důvodu, a dávat jim sockarty. A to je otázka slušnosti a určité důstojnosti ve vztahu k lidem, kteří nejsou úspěšní,“ dodává pro ParlamentníListy.cz profesorka Vladimíra Dvořáková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…