Prohlídky u pediatra můžete využít k ochraně dětí proti klíšťové encefalitidě

20.09.2016 0:00

Letos výrazně stoupl počet lidí nakažených klíšťaty. Parazitům přála mírná zima a poté i vhodné podmínky v průběhu jara a léta. Některé regiony hlásí i násobný nárůst případů onemocnění.

Prohlídky u pediatra můžete využít k ochraně dětí proti klíšťové encefalitidě
Foto: Shutter
Popisek: klíště

Sezona přitom zdaleka není u konce, běžně trvá přinejmenším do října. Mnozí rodiče si kladou otázku, kdy přesně je vhodné nechat sebe a děti očkovat proti klíšťové encefalitidě.

Klíšťata přenášejí nebezpečné choroby, z nichž nejvýznamnější jsou lymeská borelióza a klíšťová encefalitida. Proti první z nich neexistuje očkování, zato se dá poměrně snadno léčit pomocí antibiotik. Proti klíšťové encefalitidě přímá léčba dostupná není. Nejspolehlivější ochranou je očkování, s nímž lze začít prakticky v kterékoli fázi roku.

Jak chránit děti

V případě dětí se ale naskýtá otázka – v jakém věku s očkováním začít? Odpověď není zcela přímočará. Očkovací látky proti encefalitidě jsou schválené pro děti starší jednoho roku. Ovšem – pravděpodobnost přisátí klíštěte na úplně nejmenší děti není až tak veliká. Jestliže dítě na výletech do přírody nosíme nebo vozíme v kočárku, klíště si k němu najde cestu jen obtížně.

„Naprosto ideální příležitostí pro zahájení očkování jsou pravidelné kontroly u pediatra, které každé dítě od 3 let výš absolvuje ve dvouletých intervalech,“ uvádí k této problematice doc. MUDr. Rastislav Maďar, očkující lékař a člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu.

Dítě se do ordinace pediatra obvykle dostane, když je trápí nějaký zdravotní problém. V takové situaci, při oslabení organismu, však samozřejmě není vhodné očkovat. „Zato preventivní prohlídka představuje okamžik, kdy do lékařské ordinace přichází dítě bez akutní nemoci. Prohlídky ve 3, 5, 7, 9 či 11 letech jsou proto skvělou příležitostí pro očkování. Rozhodnutí, který rok konkrétně zvolit, je na rodičích – podle pravděpodobnosti přisátí klíštěte. Čím je dítě větší, tím je náročnější monitorovat jeho aktivity v rizikových oblastech a vždy pečlivě prohlédnout jeho pokožku. Není proto vhodné se zahájením očkování čekat příliš dlouho,“ dodává docent Maďar.

Spíše ranější věk pro očkování mohou zvážit rodiče, kteří s dětmi pobývají na venkově anebo chovají volně se pohybující domácí zvířata. Dítě trávící hodně času na zahradě či v lese se samozřejmě setká s klíštětem častěji než to městské. Do domácností chovatelů zase klíšťata putují ve zvířecí srsti.

Je to bezpečné?

Řada rodičů dnes váhá, jestli vůbec nechat děti naočkovat jakoukoliv nepovinnou vakcínou. Spekuluje se o tom, že očkování představuje pro děti zátěž, nebo že může způsobit zdravotní problémy. „Proti encefalitidě se očkuje již desítky let, to znamená miliony aplikovaných dávek. Obě u nás dostupné vakcíny jsou proto dostatečně prověřené a například v Rakousku nebo v Lotyšsku je jimi očkována většina dětské populace. Podobně vysoká proočkovanost dětí je však i u nás v jižních Čechách, které jsou hlavní rizikovou oblastí,“ zdůrazňuje doc. Maďar. Lékaři podle jeho slov samozřejmě musejí dodržovat při očkování určitá pravidla – nepodávat například vakcínu někomu, kdo aktuálně prodělává horečnaté onemocnění, nebo má alergii na složky vakcíny, což je ale velmi vzácné. Také je potřeba očkovací látky správně skladovat (tj. v lednici), aby neztratily na účinnosti a bezpečnosti.

Pokud začnete na podzim

Když se člověk dává očkovat poprvé, zajde si po 1 až 3 měsících od první dávky ještě na jednu. Poté je už do vysoké míry chráněný. S odstupem několika měsíců následuje ještě třetí dávka. Při zahájení očkování na podzim si tedy lze zajistit ochranu dostatečně včas pro nadcházející jarní a letní sezonu. Letos se objevily první případy nemoci už v únoru.

První přeočkování následuje po 3 letech a posléze stačí u dětí, dospívajících a dospělých mladšího a středního věku přeočkování jednou dávkou za pět let. Až ve vyšším věku, kdy je imunita člověka slabší, je nutné přeočkování v kratších, tříletých intervalech.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…