Projekt „Daruj krev s Českým rozhlasem“ získal rekordní počet prvodárců

26.07.2014 12:00

Projektu „Daruj krev s Českým rozhlasem“, který trval od 16. 6. do 14. 7. 2014, se zúčastnilo celkem 625 dárců, z toho více než polovina prvodárců. Je to nejvíce v historii. Tvářemi kampaně na tento projekt se stali přímo zaměstnanci Českého rozhlasu: zahraniční zpravodaj Robert Mikoláš, sportovní redaktor Tomáš Kohout a moderátorka Tereza Stýblová. Generálním partnerem je VZP

Projekt „Daruj krev s Českým rozhlasem“ získal rekordní počet prvodárců
Foto: archiv ČR
Popisek: Tereza Stýblová

„Po odběru jsem se necítil, jako bych přišel skoro o půl litru, ale naopak, jakoby mě někdo místo toho nadopoval endorfiny. Byla to skoro až euforie. Těžko říci, jestli to bylo proto, že se tak organismus vyrovnává se ztrátou krve, nebo je to spíš průvodní jev výroby nové krve,“ popsal s úsměvem na tváří své pocity jeden z prvodárců a zároveň redaktor Centra zpravodajství ČRo Zdeněk Novák. Ten dokonce o svém zážitku během odběru natočil reportáž pro Radiožurnál.

Během kampaně darovali krev například i herci Horáckého divadla v Jihlavě a hráči fotbalového týmu FC Vysočina. V Ústavu hematologie a krevní transfuze darovala krev i jedna z tváří kampaně moderátorka Tereza Stýblová.

„Chtěla bych moc poděkovat všem, nejen prvodárcům, že našli čas a odvahu a přišli krev darovat. Věřím, že budou v svém počínání pokračovat. Velmi si toho cením. Když mi onemocněla dcera, pomohla ji právě krevní transfuze,“ poděkovala moderátorka Tereza Stýblová.

Do projektu se zapojila většina transfúzních stanic po celé České republice. Hlavním cílem projektu bylo získat nové prvodárce, kteří by dobrovolným darováním rozšířili řady pravidelných dárců a následně je také u pravidelných odběrů krve udržet.

„V České republice máme dlouhodobě nedostatek dárců krve. Dárci mohou darovat krev opakovaně, ale v budoucnu by mohl nastat vážný problém. Stávající dárci již nebudou moci krev darovat, např. z důvodů věkového nebo zdravotního omezení. Proto potřebujeme získat nové prvodárce, z nichž by se postupně stali opakovaní dárci krve,“ říká přednostka Transfuziologického úseku Ústavu hematologie a krevní transfúze v Praze Zdenka Gašová.

„Daruj krev s Českým rozhlasem je dlouhodobý projekt, s jeho opakováním určitě počítáme do budoucna. Líbí se mi nápad, kdy se vizuálním znakem kampaně stal vyhrnutý rukáv na pravé ruce. Děkuji za podporu našim zaměstnancům, kteří se stali tvářemi kampaně a těm, kteří šli darovat krev. Děkuji také našemu novému generálnímu partnerovi VZP,“ říká generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

„VZP uvítala, že se mohla do projektu zapojit. Věříme, že i naše podpora pomohla k historicky nejlepšímu výsledku. Ostatně více než 60 % všech dárců, kteří po dobu konání akce přišli na transfuzní stanice, byli právě klienti VZP. Upřímně jim za to děkuji,“ uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

K projektu byla zřízena speciální microsite www.darujkrev.rozhlas.cz. Záštitu poskytly Ministerstvo zdravotnictví ČR, Světová zdravotnická organizace WHO, Ústav hematologie a krevní transfuze, Český červený kříž a Ústřední vojenská nemocnice v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…