Proměna velehradského poutního areálu: rehabilitace a inovace

05.07.2012 9:09

Rozhodnutím o poskytnutí dotace ve výši 345,837.000,00 Kč pro projekt „Velehrad – centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy“, které bylo dne 30. 11. 2009 podepsáno panem Václavem Riedlbauchem, ministrem kultury České republiky a P. Petrem Přádkou SJ, farářem Římskokatolické farnosti Velehrad, který je statutárním zástupcem příjemce dotace, byla započata náročná obnova historického jádra Velehradu.

Proměna velehradského poutního areálu: rehabilitace a inovace
Foto: Archiv
Popisek: Velehrad

Rozpočet projektu je financovaný Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj a státním rozpočtem ČR prostřednictvím Integrovaného operačního programu IOP. V souladu s Podmínkami o poskytnutí dotace Římskokatolická farnost Velehrad zajišťuje svým pětičlenným pracovním týmem kompletní realizační fázi projektu, a to i díky laskavé pomoci hlavního partnera projektu - Arcibiskupství olomouckého.

Díky finanční dotaci došlo k zásadní proměně poutního místa Velehrad. Od zahájení projektu, v uplynulých dvou a půl letech, prodělalo poutní místo Velehrad zásadní změnu srovnatelnou svým rozsahem pouze se stavebními pracemi, které si ve velehradském klášteře vynutil rozsáhlý požár v roce 1681. Současná obnova po stavební stránce v podstatě definitivně dokonala přerod zrušeného cisterciáckého kláštera (1784) v poutní místo. Zároveň však došlo i ke zhodnocení celku bývalého kláštera, který byl v roce 2008 prohlášen za Národní kulturní památku.

Náročná obnova zahrnula mimo jiné i nové architektonické ztvárnění ploch nádvoří areálu baziliky Velehrad, vybudování nového hygienického zařízení, nového vstupu do lapidária, stavební obnovu pozůstatků středověkého kláštera - v širším povědomí známých jako „lapidárium.“ Zde také vznikne stálá expozice „Velehrad na křižovatkách evropských dějin“, která bude mít své pokračování ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje. Dále zahrnula rekonstrukci bývalých hospodářských stavení sýpky a konírny v multifunkční objekt, tzv. „Velehradský dům svatých Cyrila a Metoděje“. Obnovena byla také budova fary tvořící součást klášterních objektů. V současnosti probíhají práce na rekonstrukci kostelíku Cyrilka, pokračují restaurátorské práce na obnově interiéru hlavní lodi baziliky, kůru, podkruchtí a varhanního stroje i nástroje, bude zahájena obnova pláště baziliky. Na základě rozsáhlých archeologických průzkumů, které jsou nedílnou součástí obnovy areálu, je před námi ještě zahájení realizace prezentace Opatského domu.

Projekt Velehrad – centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy je nyní v poslední třetině své realizační fáze.

V obnoveném areálu bude možné důstojným způsobem oslavit jubileum 1150 let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, které si na tomto místě připomeneme v příštím roce. Jsme přesvědčeni, že cílená finanční dotace z evropských fondů značným způsobem zlepšila komfort letošních CM oslav pro poutníky i návštěvníky tohoto poutního místa. Veliké poděkování patří všem, kteří se na opravě areálu podílejí i všem, kteří na obnovu areálu přispěli a přispívají finančně či duchovně svými modlitbami a oběťmi.

P. Petr Přádka SJ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…