Protonové centrum je připraveno na léčbu českých pacientů

27.02.2013 15:05

Proton Therapy Center (PTC) kontaktují stovky pacientů, kteří mají zájem o nejmodernější dostupnou léčbu rakoviny. V poslední době jsou uváděni v nejistotu kampaní Všeobecné zdravotní pojišťovny z hlediska dostupnosti protonové léčby. Proto cítíme povinnost se k některým zavádějícím informacím, která se objevily v prohlášeních VZP a následně v médiích, vyjádřit.

Protonové centrum je připraveno na léčbu českých pacientů
Foto: red
Popisek: Proton Therapy Center

VZP na svých stránkách vyzývá pacienty, aby se obraceli výhradně na komplexní onkologická centra (KOC), kde jim bude poskytnuta nejmodernější a plně hrazená péče. Při počtu téměř 80 000 každoročně diagnostikovaných novotvarů v České republice, z nichž směřuje na radiologickou léčbu přes 35 000, je zřejmé, že protonové centrum ani po zavedení dvousměnného provozu při maximální roční kapacitě 2 500 pacientům nemůže nahradit existující onkologická centra. Pro jasně doporučené pacienty, což se ve spolupráci s KOC děje, však může zajistit účinnější léčbu a také pomoci tam, kde má dosud výhradně používaná konvenční léčba své limity. Navíc by se zdravotní pojišťovny, když ne ze zdravotního, tedy alespoň z ekonomického pohledu, měly seriózně zabývat otázkou, kolik prostředků šetrná protonová léčba ušetří v následné velice nákladné léčbě následků ozařování pomocí fotonů. Protonová terapie umožňuje pacientům žít i nadále plnohodnotným a aktivním životem.

VZP opakovaně tvrdí, že protonová léčba je výrazně, dokonce několikanásobně dražší než konvenční terapie. Kupříkladu cena nabídnutá PTC zdravotním pojišťovnám za léčbu karcinomu prostaty je 263 000 korun. V některých stávajících zařízeních využívajících fotony je úhrada nižší, v jiných, která jsou vybavena nejmodernější technikou, ale naopak výrazně vyšší. Opět přitom není zohledněn fakt, jaké prostředky musí pojišťovny investovat do následné péče. Mlčení provází také náklady na další formy léčby onkologických pacientů, které jsou plně hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

VZP tvrdí, že protonovou léčbu uhradí jen několika jedincům a teprve po porovnání ceny se zahraničními centry. Skutečnost je taková, že již fungující zařízení jsou přeplněna pacienty, proto také prakticky všechny okolní země svá vlastní protonová centra staví. Nechceme sloužit sektářským praktikám úředníků rozhodujících o životech jiných. Jsme přesvědčeni, že český pacient má právo nejen výběru léčby, ale rovněž přístupu k nejlepší možné. A rovněž má mít nárok na úhradu léčby jako všichni další občané EU. Protonová terapie není luxusem pro pár vybraných, stejně jako rakovina není luxusní záležitostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…