Průzkum: Půlka mladých neví nic o lustracích

05.11.2011 20:35

Lustrační zákon, který poslanci odhlasovali v říjnu 1991, zastavil kariéru spoustě lidí. Dnes už ale, podle průzkumu SC&C pro Českou televizi, mnoho lidí nezajímá. Zvláště mladých.

Průzkum: Půlka mladých neví nic o lustracích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

Zákon původně poslanci Federálního shromáždění schválili na pět let, ale platí dodnes, přitom na Slovensku přestal platit koncem roku 1996. Problém lustrací podle exkluzivního průzkumu SC&C pro ČT dnes daleko více zajímá generaci nad 39 let.

Mladé nezajímá, kdo patřil k StB

Mladším lidem jsou lustrace celkem jedno, dokonce 48 procent dotázaných do 38 let o lustračních zákonech vůbec nic netuší a ani je to nezajímá. A navíc naprostou většinu mladší generace (86 procent) vůbec netrápí, zda někdo patřil či nepatřil k StB.

Z průzkumu mimo jiné vyplývá, že pro platnost lustračních zákonů je 37 procent dotázaných. U věkové kategorie nad 39 let se s tímto názorem ztotožňuje až 43 procent, a to přesto, že 45 procent dotázaných ze stejné věkové kategorie zastává názor, že lustrace nepostihly ty nejdůležitější viníky. 

Související:

Padl znovu rozsudek nad kapitánem StB Minaříkem

Řídil udavače v StB, teď je policejním manažerem s prověrkou

Praze kontroluje finance. V minulosti pracoval pro StB

reklama

autor: joh

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …