Průzkum SC&C: ČSSD si těsně drží pozici vítěze

12.08.2010 14:14

Tři strany, které si vedly dobře při květnových volbách do Poslanecké sněmovny, jsou si v nejnovějších preferencích téměř rovny. První příčku oblíbenosti si opět drží ČSSD, TOP O9 by skončila druhá, následovaná občanskými demokraty. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury SC&C pro Českou televizi.

Průzkum SC&C: ČSSD si těsně drží pozici vítěze

Kdyby se v tuto chvíli konaly volby do Poslanecké sněmovny, sociální demokracie by získala 21 procent hlasů. TOP 09 by volilo 20 procent lidí, ODS 19 procent. Věci veřejné a komunisté by získali shodně 11 procent hlasů.

Žádná další strana by pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do parlamentu nepřekročila. Této hranici by se ovšem mohla přiblížit Suverenita, které by hlas dala čtyři procenta lidí. Stejně jako v květnu, by ale lidé příliš nevolili zelené a lidovce, což jsou strany, které minulé volební období byly ve sněmovně.

Průzkum agentury na druhou stranu naznačuje, že plány vládní koalice tvořené ODS, TOP 09 a Věcmi veřejnými na drastické škrty ve státním rozpočtu preference voličů zatím příliš neovlivnily.

Výsledky nejnovějšího průzkumu jsou velmi podobné tomu, jak v květnu volby do Poslanecké sněmovny dopadly. Tehdy získala ČSSD 22 procent hlasů, ODS 20 procent, TOP 09 necelých 17 procent, komunisté 11 procent a Věci veřejné necelých 11 procent.

"V současné době je ten volební model téměř totožný s tím, jak dopadly volby na konci května. Určitě je to dáno tím, že po volbách je pár měsíců, v současné době se schvalovala vláda nebo se jí dávala důvěra," vysvětluje Jana Hamanová z SC&C.

Průzkum se konal ve dnech 10. a 11. srpna 2010 a zúčastnilo se ho 948 respondentů.

Preference VV se nepohly, rozhodnou povodně

Co ještě z průzkumu vyplývá? Sociologové totiž předpokládali, že by se mohly pohnout preference menších parlamentních stran, především Věcí veřejných. Místo toho si ale polepšila TOP 09, jejíž preference se zvýšily o tři procenta.

Podle sociologů ale mohou současnými stranickými preferencemi zahýbat hlavně dvě události: povodně a sestavování státního rozpočtu, což čeká politiky v následujících týdnech.

pruzkum preference

Čtěte také:

reklama

autor: olb

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…