První průzkum "roku hrůzy": Pravice posiluje

17.01.2012 13:33

Lednový průzkum agentury STEM by do sněmovny vynesl určitě čtyři dlouhodobě nejsilnější strany, a to v ustáleném pořadí, šanci na vstup do sněmovny by měli i lidovci. Nejúspěšnějí sociální demokraté si polepšili, ale ještě více druhá ODS a čtvrtá TOP 09. Ve srovnání s prosincovým šetřením si v prvním letošním průzkumu pohoršili jen třetí komunisté.

První průzkum "roku hrůzy": Pravice posiluje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek a premiér Petr Nečas

Jen ta nejhorší očekávání jsou spojována se začínajícím rokem 2012. Nevábné ekonomické vyhlídky eurozóny, a tím i Česka, spojené s negativními dopady už přijatých reforem koaliční vlády. Lidé už pociťují růst cen zboží i služeb vlivem zvýšení DPH. Přesto první letošní průzkum stranických preferencí, který uskutečnila agentura STEM, přinesl zvýšenou podporu především ODS a TOP 09, tedy těch stran, které „za to mohou“.

Sociální demokracie zůstává jasně nejsilnější politickou stranou v zemi i podle lednového průzkumu agentury STEM, v němž se pro ni vyslovilo 24,9 procenta respondentů. V průzkumu stranických preferencí tak docílila ještě o 0,3 procenta lepšího výsledku, než tomu bylo při posledním šetření v prosinci.

Celý průzkum STEM ZDE

„Ze všech parlamentních stran má jediná ČSSD vzrůstající počet procent,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz Hana Orgoníková na předchozí trend, podle něhož především koaliční strany postupně ztrácely. „Podotýkám však, že jediným směrodatným výsledkem budou, jako vždy, volby,“ nemyslí si poslankyně ČSSD, že její strana má už vyhráno.

Naše země si nemůže dovolit vládu usměvavých populistů

I když podpora ČSSD v lednu vzrostla, přesto se její odstup od druhých občanských demokratů zmenšil. Nejsilnější vládní strana se totiž v lednu těšila přízni 14,9 procenta dotázaných, což je proti prosincovému výsledku 13,7 procenta vyšší nárůst, než zaznamenala ČSSD. „Je to daň koaličnímu vládnutí a reformním krokům, které jsou logicky personifikovány zejména s premiérem, tedy ODS,“ glosuje pro ParlamentníListy.cz Jana Černochová desetiprocentní odstup dvou nejsilnějších stran.



„Musíme dělat nepopulární opatření, protože naše země si nemůže dovolit vládu usměvavých populistů, kteří budou slibovat třinácté důchody a jako zvláštní bonus dovolenou v Řecku. To už tady bylo a jsem optimistka, takže věřím, že si na to veřejnost při dalších volbách vzpomene a výsledky nebudou pro pravici tak tristní,“ doufá poslankyně ODS.

Chybí lepší komunikace a pochopení, uvědomuje si TOP 09

Anketa

Také byste volili pravici?

24%
76%
hlasovalo: 2291 lidí
Polepšila si i druhá vládní strana TOP 09, které by dalo hlas 10,9 procenta respondentů (v prosinci 10 procent). „Jako strana vnímáme dopad nepopulárních reforem na občany, to je jasné. Za sebe mohu říci, že vím, co bych dělala poněkud jinak. Určitě by voliči ocenili – i přes nespornou snahu – lepší komunikaci, vysvětlování, pochopení. Také o tom hovoříme na klubu TOP 09, protože týmová práce je základ,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

Mezi dvě pravicové strany se na třetí místo vklínila KSČM s 11,3 procenta, která si sice udržela prosincovou pozici, ale jako jediná ze čtveřice stran, které by se dostaly do sněmovny, proti předchozímu měsíci, kdy ji volilo 12,5 procenta, ztratila.

„S ohledem na mediální blokádu KSČM – jako opozice je prezentována pouze ČSSD – tento výsledek odpovídá tomu, co jsme mohli u voličů dokázat,“ posteskla si pro ParlamentníListy.cz nad zveřejněnými výsledky stranických preferencí poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Další strany už by pětiprocentní podporu nutnou pro vstup do sněmovny nezískaly. Nejmenší koaliční straně Věcem veřejným vyslovilo sympatie 3,5 procenta dotázaných, KDU-ČSL 3,9 procenta, Straně zelených 3 procenta, Suverenitě Jany Bobošíkové 2 procenta a Straně práv občanů zemanovcům 1,7 procenta. Průzkum provedla agentura STEM ve dnech 29. prosince 2011 až 9. ledna 2012 na souboru 1258 dotázaných reprezentujících obyvatelstvo ČR starší 18 let.

Stranické preference jsou nižší, než by odpovídalo volebnímu výsledku

Stranické preference ovšem ukazují rozložení politických sympatií u celého souboru dotázaných, tedy včetně nerozhodnutých a lidí, kteří nejsou schopni či ochotni jmenovat preferenci žádné strany či otevřeně řeknou, že nebudou volit žádnou stranu. Podíly preferencí pro jednotlivé strany jsou nižší, než by odpovídalo vlastnímu volebnímu výsledku, o němž rozhodují jen účastníci voleb. A podle toho by se do sněmovny těsně dostala i KDU-ČSL.


Sledujeme výzkumy MÉDEA RESEARCH, STEM, CVVM, FI a SANEP


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…