Psychologové zjišťují, jak životní styl lidí ovlivňuje jejich zdraví

25.07.2014 12:00

Jaké chování ohrožuje zdraví člověka a jaké ho naopak podporuje? Mají optimisté tendenci zanedbávat své zdraví nebo naopak? Na tyto otázky hledají v rozsáhlém celorepublikovém výzkumu odpovědi odborníci z Psychologického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Online dotazování, kterého se mohou zúčastnit všichni zájemci, probíhá až do konce letošního roku.

Psychologové zjišťují, jak životní styl lidí ovlivňuje jejich zdraví
Foto:
Popisek:

Šetření má například ověřit, zda a jakým způsobem souvisí se zdraví podporujícím či ohrožujícím chováním optimismus. Z výzkumů ve Spojených státech amerických i některých evropských zemí vyplývá, že optimisté toho dělají pro vlastní zdraví více než pesimisté. „Vysvětlujeme si to tak, že optimisté jsou obecně aktivnější a aktivněji tedy přistupují i ke svému zdraví. Když jsme ale zkoumali skupinu českých vysokoškoláků, tento vztah se nepotvrdil. Chceme si ověřit, zda to platí i pro další skupiny obyvatelstva,“ uvedla vedoucí výzkumu Jaroslava Dosedlová. 

Výzkum podporovaný Grantovou agenturou České republiky je zaměřený na zdraví podporující a zdraví ohrožující chování obyvatel ve věku od 15 let. „Jeho výstupem budou modely obou typů chování pro vybrané skupiny obyvatelstva, které budou základem pro zpracování programů podporujících zdravé chování,“ řekla Dosedlová.

Psychologové proto chtějí oslovit co nejvíce lidí a získat odpovědi od co nejširšího vzorku populace. Anonymní online dotazník je pro všechny zájemce přístupný na webové adrese: www.zdravi-podporujici-chovani.cz. Vyplnění dotazníku trvá zhruba hodinu a lidé ihned po jeho dokončení získají výsledky popisující jejich osobnostní charakteristiky.

Po skončení dotazníkového šetření psychologové ještě povedou rozhovory s vybranými lidmi, které podrobí také neuropsychologickému vyšetření například pomocí magnetické rezonance. Celý výzkum bude ukončen v roce 2016, informace z něj však budou výzkumníci průběžně zveřejňovat na internetu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…