Radek John vyzývá lid: Když dinosauři vyhodí Lessyho, vyjděte na náměstí

18.07.2012 10:17

Předseda Věcí veřejných Radek John nevěří slovům ministra vnitra Jana Kubice, že mu už v červnu šéf policie Petr Lessy oznámil, že chce v září ve funkci skončit. „Nevěřím tomu, že Lessy nabídl rezignaci. Jde o další vzkaz politických dinosaurů policistům, kteří ze začali zabývat kauzami politiků, aby od nich zase dali ruce pryč,“ řekl ParlamentnímListům.cz John. A doufá, že policejní prezident navzdory výhružkám a zastrašování vytrvá.

Radek John vyzývá lid: Když dinosauři vyhodí Lessyho, vyjděte na náměstí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

John je přesvědčen, že když se vyšetřování případů, v nichž figurují politici, konečně rozhýbalo, jak dokazuje vazba středočeského exhejtmana Davida Ratha kvůli podezření z korupce i vydání exministryně obrany a dnes už bývalé místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Vlasty Parkanové kvůli předraženému nákupu letadel CASA pro armádu, političtí dinosauři se snaží všemožně rozjetý vlak zastavit. „Je to vzkaz policejním vyšetřovatelům: ruce pryč od všech kauz,“ říká John. A koho myslí politickými dinosaury? „Mluvím o těch, kteří útočí na policii – Miroslava Kalouska a Petra Nečase. Co jiného než útok je prohlášení premiéra, že parta policejních plukovníků nebude rozhodovat o tom, kdo bude sedět ve vládě,“ prohlásil John pro ParlamentníListy.cz. A dodává, že policisté přece musí hlídat, aby ve vládě nebyli lidé, kteří páchali trestné činy.

Boj o šéfa policie trvá už dva roky

John nevěří ani tvrzení ministra vnitra, že policejní šéf plánoval po prázdninách z postu v čele policie odejít. Lessy je totiž popřel a uvedl, že o svém odchodu neuvažuje. „Vzpomínám si, že podobně zvláštně ministr Kubice po svém nástupu do čela resortu vnitra interpretoval výrok Petra Lessyho, že pokud se jejich představy budou rozcházet, policejní prezident ze svého postu odejde,“ připomněl John. Ale současný postoj policejního prezidenta John nezná. „Šéf policie je nezávislý, já se s ním nestýkám, protože jsem přesvědčen, že by s ním politici neměli mluvit,“ vysvětlil.

Jak je post v čele policie důležitý, dokazuje dva roky trvající boj o osobu policejního prezidenta. Petra Lessyho protlačil na tento post po svém nástupu tehdejší ministr vnitra Radek John přes odpor premiéra Petra Nečase. Smír ve vládní koalici pomohl nastolit až prezident Václav Klaus, když přijal na Hradě jeho předchůdce - bývalého policejního prezidenta Oldřicha Martinů - a přiměl ho k odchodu, aby neohrozil vládu, protože Věci veřejné pohrozily odchodem z koalice. V současné době už jsou Věci veřejné v opozici, takže Lessy, který si nesedl ani s ministrem vnitra Kubicem, už nemá žádnou „politickou ochranu“. Kromě opozice se ho zastaly jen policejní odbory, když připravily petici na jeho podporu.

John: Když odstraní Lessyho, musí padnout vláda

Minulý týden se Lessy dostal do sporu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, protože na sněmovním bezpečnostním výboru prohlásil, že mu Kalousek třikrát volal kvůli vyšetřování kauzy Vlasty Parkanové a použil nevhodné výroky směrem k policistům vyšetřujícím případ nákupu letadel CASA. Kalousek sice samotné telefonáty nepopřel, ale obsah byl podle něj zcela jiný, šlo o pomoc při financování automobilů pro policii.

Lessy pak vyzval policisty, aby nepodléhali tlaku veřejně známých, mocných a vlivných lidí při vyšetřování korupčních kauz. Politiky tímto krokem však ještě více popudil. Premiér Petr Nečas uvedl, že se jeho jednání blíží politickému aktivismu. „Musí se rozhodnout, zda je policejním prezidentem nezávislého, nestranického a nepolitického sboru, nebo zda nakročil cestou politického aktivisty. Tímto směrem nakročil a pohybuje se podle mého názoru již jemně za hranou, což je s chováním policejního prezidenta neslučitelné," naznačil možný konec Lessyho ve funkci.

„Jestli dinosauři odstraní šéfa policie, aby policisté přestali vyšetřovat miliardové rozkrádačky, musí padnout vláda. To už by národ nemohl vydržet, v té chvíli už musí vyjít na náměstí,“ je přesvědčen Radek John.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …