Radikální aktivista ukazuje na Tykače a spol.: Za tři roky si vyplatili 17 miliard

20.04.2014 9:30

Mostecký uhelný revír se svým stále nevyřešeným příběhem prolomení limitů těžby uhlí je prý zcela jiný kalibr než Ostravsko, kterému nyní pomáhá stát. Říká to pro ParlamentníListy.cz ekolog a aktivista z Greenpeace Jan Rovenský, který žije v Litvínově na Mostecku. Z regionu, kde důsledkem pokračování těžby uhlí mají být přestěhovány Horní Jiřetín a Černice, by si měl stát nárokovat desetkrát víc než dosud a ne platit sociální pohromy z veřejné kasy.

Radikální aktivista ukazuje na Tykače a spol.: Za tři roky si vyplatili 17 miliard
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Hnědouhelný lom Československé armády nacházející se v severočeské hnědouhelné pánvi

Ostravsko a Mostecko mají dva podobné rysy – jednu z nejvyšších nezaměstnaností v České republice a spor kolem uhlí. Mezi oběma lokacemi jsou ale, jak souhlasí i zástupci ekoaktivistů, také dva zásadní rozdíly co se týče přístupu k horníkům a uzavírání těžebních lokalit. „Mezi Mosteckem a Ostravskem jsou dva zásadní rozdíly: počet horníků a ziskovost těžebních společností. V důsledku zachování limitů těžby uhlí na Mostecku přijde o práci maximálně 800 pracovníků akciové společnosti Severní energetická, a to v průběhu 10 let, tedy průměrně 80 lidí ročně. To na sociální katastrofu moc nevypadá. Naopak prolomení limitů by zlikvidovalo 800 pracovních míst v Horním Jiřetíně a dalších 5 tisíc v litvínovské chemičce,“ vypočítává pro ParlamentníListy.cz Litvínovan Jan Rovenský, vedoucí klimatické a energetické kampaně Greenpeace.

Miliardové dividendy aneb stát by se měl postarat

Stát by se rozhodně měl i o zmíněných potencionálně osm stovek horníků z velkolomu ČSA, který je nyní limity těžby chráněn, postarat. „Považuji ovšem za hluboce nemravné, aby daňoví poplatníci řešili problémy pohádkově ziskových firem,“ podotýká Jan Rovenský. Zatímco ostravské OKD se topí v červených číslech, uhlobaroni na Mostecku se podle něj topí v penězích. „Jen v letech 2009 - 2012 si tři vlastníci Czech Coal - Tykač, Dienstl a Fohler - vyplatili na dividendách 17 miliard korun. To je téměř sedmkrát více, než vydělali za uvedené období všichni jejich zaměstnanci dohromady,“ zdvihá prst litvínovský aktivista. Stát za své uhlí, jehož těžbou a prodejem uhlobaroni bohatnou, dostal ovšem podle jeho údajů pouhé 0,4 miliardy korun.

Čas pro větší procenta

Jan Rovensky podporuje zvýšení poplatku z těžby ze současného 1,5 procenta z ceny uhlí na 15 procent. „Tím by stát na Mostecku jen z velkolomu Vršany získal každoročně dost peněz pro doživotní rentu pro všechny horníky z dotčeného velkolomu ČSA, jehož se limity týkají, ve výši 100 tisíc korun měsíčně. Jak se tak bavím s lidmi ze šachty, myslím, že by jim stačila čtvrtina…“ podotýká s úsměvem pro ParlamentníListy.cz.

Poplatky z jednoho jediného dolu, který může v rámci limitů fungovat až do roku 2050, by tak dle jeho mínění problém nezaměstnaných horníků z ostatních dolů s rezervou a trvale vyřešily. „Doufám, že k tomuto kroku najdou politici odvahu co nejdříve,“ apeluje Jan Rovenský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…