Radnice skáče, jak umělci pískají. Brněnská opera má zřejmě vyhráno

02.11.2011 10:31

V davu je síla a kumšt má pořád ještě svoji moc. To může být také závěr brněnských demonstrací, které se spontánně postavily proti úspornému „dočasnému" zastavení provozu opery Janáčkova divadla v Brně. Zatímco totiž ještě před několika dny hovořili představitelé o tom, že je divadelníci s jejich záměry vůbec nepochopili, a že stejně k radikálnímu omezení musí dojít, po akcích, kdy do ulic Brna vyšly stovky divadelníků a jejich příznivců a kdy se k „operákům" přidali i další nejen herci, ale i pracovníci jiných institucí, začala radnice zpívat poněkud jinou árii.

Radnice skáče, jak umělci pískají. Brněnská opera má zřejmě vyhráno
Foto: Martin Šimák
Popisek: Manifestace v Brně

 Dokonce tvrdí, že pro představitele koalice ČSSD a ODS je přijatelné jakékoliv řešení, které bude akceptovat nepřerušení provozu souboru opery Národního divadla Brno. Tuto zásadní větu obsahuje dokument z jednání koalice na brněnské radnici. Tématem byla úsporná opatření „ve všech oblastech, kulturu nevyjímaje", jak stojí v oficiálním sdělení podepsaném mj. primátorem Romanem Onderkou (ČSSD) a jeho náměstkyní Janou Bohuňovskou (ODS).

Radnice otočila 

A zatímco ještě minulý týden vedení radnice jednoznačně podporovalo ředitele opery, kterému ovšem jeho podřízení nemohou přijít na jméno, současná podpora už tak jednoznačná zdaleka není. Naopak to vypadá, že i v tomto bodě radnice pomalu couvá.

Vždyť právě od Bohuňovské dostal ředitel Národního divadla Brno Daniel Dvořák za úkol zpracovat ucelenou koncepci úsporných opatření. Jakoby před tím vůbec nic neudělal. A přitom na jeho hlavu se v minulých dnech snesla ostrá kritika především členů operního souboru a jeho příznivců za radnicí v čele s Romanem Onderkou podporovanou variantu uzavřít provoz opery na sedm měsíců po dobu rekonstrukce budovy Janáčkova divadla. Kromě veřejného protestu v ulicích sepsali petici, podepsalo ji na 15 000 lidí, kritický otevřený dopis vznikl rovněž v Divadle Husa na provázku. Kritika je zaměřena na pětinové snížení příspěvků všem rozpočtovým organizacím ve městě na příští rok.

Více o Brně ZDE

Vedle sníženého rozpočtu bude pro radnici i brněnské Národní divadlo problémem rekonstrukce Janáčkova divadla. Pokud by neměla opera přerušit svůj provoz - což kulturní veřejnost považuje za absurditu a likvidační krok souboru- bude muset hrát provizorně jinde. Protože, jak se písemně vyjádřil vedoucí Odboru investičního na magistrátu Jan Kaucký v odpovědi na dotaz divadelníků, „práce na dokončení celkové rekonstrukce jsou takového rozsahu, že je nelze provést v tak krátkém termínu a není možné je realizovat v jednotlivých etapách. Pro jejich provedení je nutná odstávka provozu Janáčkova divadla na dobu zhruba šesti až osmi měsíců."

Kaucký vyjmenovává, co všechno je zapotřebí vyměnit: Zastaralá a havarijní zařízení vzduchotechniky, ústředního vytápění, elektroinstalací včetně rozvoden a instalace náhradního zdroje.

Více peněz. Až o pětinu

„Práce po etapách by znamenala finanční nárůst asi o 20 procent," upozorňuje šéf odboru. Odpovídá tak na původní požadavek divadelníků, aby se opravovalo za provozu, případně by se prodloužily o dva měsíce divadelní prázdniny, ale ani to by nedostačovalo. Jednou z variant náhradního prostoru pro operu je Mahenovo divadlo i Reduta. A to bude zřejmě nejméně bolestivé řešení se kterým však měli zřejmě politikové přijít už dřív. Protesty divadelníků nyní vyvolávají další snahy například sportovců. I ti by chtěli upustit od úspor. To už ale zřejmě neprojde.

Více čtěte:

Z brněnské opery vietnamská tržnice? Odborář primátor rozpálil umělce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…