Rath píše z vězení: Šel jsem po Kubicem, tak mě zavřel do špíny

30.08.2012 9:47

Vazebně stíhaný poslanec David Rath opět prezentoval vlastní verzi případu svého zatčení a popsal svou roli politického vězně. V dopise, napsaném hůlkovým písmem v ruce, odpovídal na dotazy redaktora televize Nova. Ujistil například, že v souvislosti s funkcí žádný úplatek nevzal, a několikrát zopakoval, že se cítí být politickým vězněm.

Rath píše z vězení: Šel jsem po Kubicem, tak mě zavřel do špíny
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Úvodem bývalý středočeský hejtman již poněkolikáté zopakoval svou verzi svého zatčení: „Vadil jsem řadě vládních politiků, třeba i ministru Kubicemu, tak se domnívám, že na mě připravili past.“ Skutečně prý netušil, že v krabici, kterou si nesl od své přítelkyně Kateřiny Pancové, jsou místo vína bankovky.

„Jsem přesvědčen, že šlo o politickou objednávku, stojí za tím Kubice, jeho lidé a někteří státní zástupci. Šlo o objednávku na likvidaci opozičního politika,“ odhaduje. Připomíná, že byl jedním z nejviditelnějších opozičních kritiků vlády, který upozorňoval i na to, že ministr Kubice zneužíval policii k politickému boji. Je přesvědčen o tom, že se jednalo o cílenou likvidaci, a právě proto se smiřuje i s tím, že může být odsouzen. Stále však věří, že se nakonec spravedlnost ukáže.

Součástí tohoto tlaku je podle něj i jeho držení ve vazbě. „Považuji to za nátlak, abych se vzdal mandátu, přitom ani policií nejsem vinen z toho, že by možná trestná činnost souvisela s mandátem poslance. Posiluje to mé přesvědčení, že jde o politický proces,“ píše k tomu.

Přitom pobyt ve vazbě je podle něj skutečná tortura. „Trpíte tu psychicky, ale i fyzicky – nedostatkem pohybu, minimálním pohybem venku, špatnou hygienou a nečinností,“ popisuje. Obzvlášť tvrdé je to prý pro člověka, který byl zvyklý aktivně žít a pracovat. Součástí této tortury je podle něj i absence civilního a intimního života. „Dá se těžko popsat, jak to člověka deptá až ničí,“ hledá marně slova.

Volného času využívá i k plánování své budoucnosti. „Jsem ve vězení díky politické činnosti v opozici. Cítím se politickým vězněm této vlády,“ opakuje. Proto by, pokud by to bylo možné, rád ve zbytku volebního období bojoval proti policejní zvůli a návratu estébáckých fízlovacích metod, které poznal na vlastní kůži. Po vypršení mandátu by se chtěl zaměřit spíše na svou lékařskou praxi, protože tvrdá zkušenost z vězení mu politiku znechutila. 


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …