Ratha straší za mřížemi i živá pochodeň Palach. Jeho muzeu chybí prachy

01.08.2012 15:15

REPORTÁŽ EXKLUZÍVNĚ Rohový dům ve Všetatech. Donedávna vypadal jako úplná barabizna, teď tam jsou díky filmařům alespoň okna. Jde o rodný dům Jana Palacha, v němž má stát muzeum. S vybudováním měl pomoci tehdejší středočeský hejtman David Rath. Těsně před jednáním však byl zatčen, takže zase nic. Navíc se od jeho financování odvrátily i tuzemské firmy. Místní mluví o nehorázné ostudě.

Ratha straší za mřížemi i živá pochodeň Palach. Jeho muzeu chybí prachy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Poukar, šéf občanského sdružení Národ Pohasl

„Je to ostuda a je nám z toho smutno. Říkalo se, že s financováním oprav pomůže David Rath, ale ten se k tomu už asi nikdy nedostane,“ posteskne si Bohuslav Bubník, jenž projíždí ulicí Smetanova ve Všetatech. Na její křižovatce s místním potokem totiž stojí rodný dům Jana Palacha, jenž se v roce 1969 na protest proti komunistickému režimu upálil. Na vybudování muzea, i když se za to postavila řada osobností, však zatím žádná tuzemská firma nechce dát peníze.

V Palachově ložnici

U domovní zdi se nachází vybledlá mramorová deska s daty Palachova narození a smrti. To je jediná známka toho, že zde bydlel student filosofie, jenž roku 1969 spáchal na protest proti zákeřné okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy a následnému návratu nesvobody komunistického režimu bolestivou sebevraždu. Jako živá pochodeň tak varoval před totalitní budoucností a pak jej někteří i následovali. Do domku pustil ParlamentníListy.cz šéf zakladatel projektu Národ pohasl Jan Poukar, jemuž klíče zapůjčil současný majitel. Ten si prý totiž nepřeje publicitu.

Zahrada a plot rohového domu je zarostlá psím vínem. V přízemí zeje několik místností prázdnotou, v prvním patře je v přístěnku spousta harampádí, v pracovně současného majitele rýsovací prkno, neboť vystudoval architekturu, a haldy knih, většinou románů, uměleckých publikací a výtisků dětského časopisu Ohníček.

„Byl jsem tady jen jednou, a to byl dům ještě plný nábytku. V ložnici stála postel s odkrytou peřinou a na mě to zapůsobilo, jako kdyby tady Jan Palach normálně spal, ráno se vzbudil a odjel na univerzitu,“ svěřil se Poukar s nedávným vjemem. Okna domu byla ještě před několika měsíci úplně roztřískaná, ale filmaři, co zde v čele s polskou režisérkou Agnieszkou Holland natáčeli televizní sérii Hořící keř s premiérou v příštím roce, je nechali opravit.

Lidé chtějí hlavně moc

Nápad vybudovat v Palachově rodném domě muzeum se zrodil v hlavě grafika Jana Poukara před necelým rokem a půl. „Jednou večer jsem byl smutný z vývoje naší společnosti. Zrovna jsem totiž dočetl knihu historika Petra Blažka a jeho kolegů Jan Palach ´69. Palach byl mého věku a jeho zodpovědnost mi v národě dnes chybí. Lidé chtějí hlavně moc. Cesta, jak se dostat z těchto problémů, by měla jít směrem prosazování takových projektů, jako je Palachovo muzeum. Lidé pořád nadávají, ale nemají cíle. Jsou pasivní. Jsem možná idealista, ale proč ne,“ vysvětluje Poukar s tím, že návštěvou muzea by se v mladých lidech mohlo pěstovat pravdivé vlastenectví.

Osobně se seznámil s majitelem Palachova rodného, domu a ten mu rukou dání slíbil dům prodat. I s rekonstrukcí by vše stálo zhruba pět milionů korun. Oslovil hlavně tuzemské firmy, které by podle něj měly na takové projekty hlavně finančně přispívat.

„Obeslal jsem skoro všechny důležité národní firmy a zatím nic. Chtěl jsem takové značky třeba jako Baťa. Zklamaly mě, protože na to nikdo neslyší. Všechny mi napsaly, že nemají něco takového v plánu anebo možná příští rok. Dal jsem si na sehnání peněz lhůtu pěti let, tak uvidíme,“ říká. Měl domluveno i jednání s hejtmanem Středočeského kraje Davidem Rathem, ale toho dva dny před datem schůzky chytla policie se sedmimilionovým úplatkem. Do úvahy dnes přichází i národní sbírka. V prodeji jsou náramky, aby se vše dělo stylem něco za něco.

Nad ohlasy slavných

K potřebnosti vzniku muzea Jana Palacha se kladně vyjádřila řada známých osobností společenského života. „Na takové hrdiny, jakým je Jan Palach, by se nemělo nikdy zapomínat,“ řekla zpěvačka Marta Kubišová.

„Oběť Jana Palacha podstatně ovlivnila můj život. Byl jsem spoluorganizátorem smuteční bohoslužby, která byla za Jana sloužena v kostele svatého Tomáše v lednu 1969. Proto jsem se rozhodl projekt podpořit,“ sdělil kněz Tomáš Halík. „Na národ a vztah k vlasti se opravdu v dnešní době zapomíná. Osoba Jana Palacha musí být občanům stále připomínána,“ podtrhl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Sympatizantem vzniku muzea byl také Václav Havel.

Zajímavá je v tomto kontextu i reakce bratra Jana Palacha Jiřího. „Již léta jsem v rodném domě nebyl, ale vždy, když jedu do Všetat a projíždím kolem domu, je mi velmi smutno a těžko, jak je zdevastovaný a chátrá. Velmi proto vítám a jsem nadšený z toho, že se v dnešní době najdou lidé, kteří chtějí, aby se na památku mého bratra Jendy nezapomnělo, a mají takové velké ambice. Zároveň mě moc těší, že tento projekt podporují i taková významná jména české kultury a politiky.“

Palachovy Všetaty

„Každý rok se zde pořádá vzpomínka na Jana Palacha a loni se jí zúčastnila i předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Ta také přislíbila pomoc,“ dodal kolemjedoucí Bubník, jehož rodina bydlí hned za rohem. V urnovém háji, který se nachází cestou napříč městysem a ještě pár stovek metrů za ním, stojí památník Jana Palacha. Evokuje hranici s plameny uvnitř, ale prý zde stála také ještě skulptura plačící matky, kterou někdo zničil. Zpátky na náměstí je vidět, že ve Středočeském kraji se za Davida Ratha opravdu hojně investovalo. Náměstí je skoro celé nové.

„Palacha tady samozřejmě zná každý. Co vznikne z jeho domu, ale nikdo neví. Chlapi dost klábosili o filmařích, to je tak všechno. Nejvíc nadávají na politiky z Prahy,“ svěří se dívka u výčepu v hospodě U Fabiánů.

Naproti dost zchátralému obecnímu úřadu stojí vývěsní desky. Jedna z nich je věnovaná jen Janu Palachovi. Visí na ní jeho fotografie, život v bodech a výstřižky z komunistických novin. Důkaz toho, že v městysu, kde působí Společnost Jana Palacha, jeho živá pochodeň nikdy nevyhasne. Po republice i v cizině je spousty škol, gymnázií, ulic a náměstí nesoucích jeho jméno. Ve vesmíru se nalézá planetka Palach. Jen na jeho muzeum se nenajde pár milionů, které dnešní podnikatelé a politici nosí jen tak halabala po kapsách či v krabicích od vína. Takže resumé? Spousty příslibů, ale skutek zatím utíká.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …