Rathův vzkaz lidem z ČSSD: Zklamali jste mě

01.06.2012 7:47

Obviněný poslanec David Rath o sobě dává vědět i z vazební věznice. Má sice omezený přístup k informacím, ale i to málo, co se dozvěděl, vedlo Ratha k tomu, že prostřednictvím svého obhájce přešel do útoku proti ČSSD. Nelíbí se mu, že ho někteří jeho bývalí kolegové odsuzují ještě dřív, než vůbec začal soudní proces.

Rathův vzkaz lidem z ČSSD: Zklamali jste mě
Foto: hns
Popisek: Rath za mřížemi, ilustrační koláž

David Rath má ve vězení omezen přístup k informacím z médií. Podle svých právníků přesto sleduje, jak se dá, dění ve světě i v samotném Česku. Zajímá se o kroky nového francouzského prezidenta nebo o politiku Ruska. Z domácích problémů pak čte projevy prezidentských kandidátů a nejpečlivěji se snaží sledovat svůj vlastní případ. V této souvislosti vypálil dokonce do řad ČSSD, když po svém obhájci Romanu Jelínkovi vzkázal, že od ČSSD čekal víc. Zprávu přináší server Aktuálně.cz.

Někým je zklamán, jiní ho překvapili příjemně

"Se zklamáním přijímá fakt, že poté, co odstoupil ze všech funkcí a členství ve straně, aby svou kauzou nezatížil úspěšné předvolební tažení strany ke krajským volbám, jeho mateřská strana nyní soudí bez soudů a odsuzuje bez důkazů jeho, jeho kolegy, bývalé spolustraníky a pracovité lidi ve Středočeském kraji," řekl Aktuálně.cz Jelínek. Konkrétní jména politiků, o kterých s exhejtmanem mluvil, však nechtěl prozradit.

Na druhé straně ale Rath oceňuje přístup těch kolegů, kteří na něj kvůli svému zviditelnění neútočí v době, kdy se nemůže příliš bránit. Opět nepadla konkrétní jména, ale při zpětném pohledu lze vyhodnotit, koho by mohl mít obviněný poslanec na mysli.

Je to hanba

Mezi dlouhodobé kritiky Davida Ratha patří např. bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban, který se pro své spory s někdejším hejtmanem ocitl až na 88 místě kandidátky pro krajské volby. Kritikou nešetřil ani po Rathově zatčení. "Nedá se říct nic jiného, než že je to hanba, prohlásil např. Urban.

Není také tajemstvím, že si s Rathem nerozumí statutární místopředseda ČSSD a Jihomoravský hejtman Michal Hašek. To se nakonec ukázalo i v době boje o post šéfa strany, kdy Rath podporoval současného předsedu Bohuslava Sobotku proti Haškovi.  Jihomoravskému hejtmanovi se např. nelíbí, že dosud nerezignovalo vedení středočeské ČSSD.

Stále však na české politické scéně najdeme představitele, kteří na Ratha berou ohledy. Zastal se ho např. šéf komunistů Vojtěch Filip, který prohlásil, že nad plánovaným Rathovým vystoupením ve sněmovně by se neměl nikdo pohoršovat. Zastání se dočkal i u stínového ministra školství a svého někdejšího krajského spolupracovníka, senátora Marcela Chládka.  Pomocnou ruku nalezl u i prezidentského kandidáta senátora Jiřího Dienstbiera, který spolu s nejvyšším vedením strany nehlasoval pro návrh, aby odstoupilo z funkcí vedení středočeské ČSSD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…