Ředitel VZP chce, aby pojišťovna převzala celý projekt IZIP

11.10.2011 12:32

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavel Horák navrhne správní radě pojišťovny, aby VZP převzala celý projekt elektronických zdravotních knížek IZIP.

Ředitel VZP chce, aby pojišťovna převzala celý projekt IZIP
Foto:
Popisek:

Možností podle něj je získat 100 procent akcií IZIP nebo převzít všechny aktivity. Podle Horáka pochybnosti kolem nového vlastníka 49 procent akcií projektu IZIP poškozují VZP. Pojišťovna ale prý má své zájmy smluvně ochráněny a nehrozí jí arbitráže. Horák to dnes řekl na tiskové konferenci.
   
Podle ředitele VZP by cílem pojišťovny mělo být převzetí celého projektu IZIP, "ať už to bude tím, že získáme všech sto procent akcií tohoto projektu, nebo tím, že převezmeme veškeré aktivity s projektem související a naše ostatní smluvní vztahy skončí". Takové řešení prý navrhne správní radě pojišťovny. "Situaci je třeba jednou a provždy vyřešit, protože tyto opakované kauzy nás nesmírně poškozují. Musíme si ochránit především svoje peníze, investice, svoje zájmy," řekl Horák.
   
Okolnosti nákupu akcií bude v úterý Horák vysvětlovat členům dozorčí rady pojišťovny. Její člen poslanec Věcí veřejných Radim Vysloužil ČTK řekl, že na ředitele má řadu dotazů. Nelíbí se mu, že Horák správní orgány pojišťovny o podrobnostech nákupu neinformoval. "Obávám se, že nebude dost času na prověření společnosti, nákup je třeba potvrdit zhruba do 40 dnů," řekl. Dozorčí rada podle něj posoudí uzavřenou smlouvu, zda vydá nějaké doporučení, Vysloužil nechtěl předjímat.
   
VZP by měla teď vlastnit 51 procent akcií IZIP. Pět procent už měla, dokoupila nyní za milion 46 procent. Česká televize minulý týden uvedla, že zbývajících 49 procent vlastní neznámá švýcarská společnost eHI eHealth International. Měli je na ni převést zakladatelé projektu - eruoposlanci ODS Miroslav Ouzký a Milan Cabrnoch. Zahraniční subjekt má prý zabránit tomu, aby se projekt zastavil. Zhruba tři pětiny z nyní pořizovaného podílu VZP získala od švýcarské firmy a zbytek od "fyzické osoby v ČR", uvedl Horák.
   
Podle serveru iHNed.cz má švýcarská společnost vazby na Česko, a to prý na společnost Touzimsky Kapital AG. Tu si ve Švýcarsku zaregistroval bývalý tajemník šéfa Českých drah a dřívější liberecký zastupitel Jan Veverka, napsal server.
   
Šéf VZP míní, že správní rada bude s odkoupením všech akcií souhlasit. "Určitě by to nemělo být za nějakých dramaticky odlišných podmínek jako nyní," řekl k případné koupi Horák. Pojišťovna je tak připravena za zbytek akcií vydat něco přes milion korun. Zástupce švýcarské strany, právník Thomas Ladner přijede do Česka 20. října, uvedl šéf VZP. Míní, že jedinou cestou k řešení kauzy je mít plnou kontrolu nad celým projektem.
   
Za projekt VZP vydala za deset let celkem 1,53 miliardy korun. Z toho 600 milionů činí náklady na klienty, kterých je nyní v systému 2,4 milionu. Přístup má i 20.600 lékařů, což vyšlo na 86 milionů. Na odměny doktorům, aby IZIP využívali, putovalo 237 milionů. Provoz a rozvoj knížek si vyžádal 477 milionů, služby elektronické komunikace pak 130 milionů.
   
Podle Horáka je i přes tyto výdaje projekt dobrý a peníze by se mohly vrátit díky úsporám. Nyní se totiž podle šéfa VZP řada vyšetření zbytečně opakuje a plýtvá se i léky. Údaje o tom, jaké procedury pacient podstoupil a jaké léky dostal, by měly v knížkách být. Pojišťovna začala na Vysočině a v Karlovarském kraji testovat, jestli projekt skutečně ušetří. Podle "střízlivých odhadů" by se mělo jen tady ročně ušetřit 3,2 miliardy, uvedl Horák.

(MB,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…