Regulaci hazardu v novém zákoně senátoři odmítli

22.07.2011 12:58

Senátoři neodhlasovali a tak poslali zpět do sněmovny novou úpravu regulace hazardu. Sená totiž našel v novele o loteriích chyby. Předloha by měla zvýšit pravomoci obcí při regulaci hazardu. Senátoři nad loterijním zákonem našli ale shodu v tom, že je nutné tuto normu opravit. Právě proto normu vrátili zpět do sněmovny.

Regulaci hazardu v novém zákoně senátoři odmítli

Senátní legislativní odborníci totiž v normě našli chyby. Navrhované změny by tak podle některých senátorů naopak mohly kompetence obcí snížit.

Jde například o nepřípustnou retroaktivitu, kdy zákon ukládá některé povinnosti již od letošního 1. července, ale v účinnost má vstoupit mnohem později. Podle senátních výborů by novela navíc oslabila i pravomoci obcí při vydávání vyhlášek regulujících hrací automaty.

Pro vrácení novely sněmovně se nakonec vyslovilo 59 senátorů napříč stranami, proti nebyl žádný hlas. Přijatý pozměňovací návrh podpořil i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Na opravě předlohy byla již dlouho před hlasováním v horní komoře shoda napříč politickým spektrem. Za ČSSD to začátkem tohoto týdne v rozhovoru pro Český rozhlas potvrdil šéf jejích senátorů Petr Vícha.

„Jsme domluveni s kolegy poslanci, že když Senát tu opravenou verzi Poslanecké sněmovně vrátí, tak Poslanecká sněmovna ji přijme a obce se konečně dočkají možnosti regulovat videoloterijní terminály," řekl pro rozhlas Vícha.

„Senátní klub ODS předlohu obsáhle diskutoval a dospěl k závěru, že posouvá věci správným směrem, ale nelze přehlédnout, že návrh vykazuje jisté legislativně technické vady. Čili to, pro co budou senátoři ODS pravděpodobně hlasovat, je vrácení do Poslanecké sněmovny," doplnil senátor za ODS Petr Pakosta.

Úplné zamítnutí od lidovců neprošlo. Je to dobře, tvrdil Kalousek

Předlohu kritizoval senátorský klub KDU-ČSL. Senátor této strany Petr Šilar navrhl novelu zamítnout. Jeho návrh ale neprošel. "Ambici vládní novely zákona regulovat hazard považuje KDU-ČSL za velmi nedostatečnou," uvedl v tiskovém prohlášení předseda lidoveckého klubu Václav Koukal.
    

Ministr Kalousek v reakci na stanovisku lidovců vznesl otázku, komu by zamítnutí prospělo. Dodal, že všechny loterijní společnosti, pokud se umí modlit, klečí před Panenkou Marií a modlí se, aby byl návrh KDU-ČSL přijat. "Jestli si opravdu někdo nepřeje tuto novelu, tak jsou to loterijní společnosti," doplnil k tomu Kalousek.  

Zdůraznil také, že materiál na stolech senátorů není vládním návrhem, ale komplexním pozměňovacím návrhem poslanců. I když nad některými body podle svých slov cítil rozpaky, přesto ho jako ministr financí podpořil a ve sněmovně pro něj hlasoval.

Je to bramboračka a zmetek, tvrdila komunistka
    

Martě Bayerové (KSČM) v novele nejvíc vadilo zrušení zákazu, který vytěsňoval hrací automaty ze stometrového okolí škol, nemocnic úřadů a dalších podobných institucí. Předlohu nazvala "komplexním zmetkem" a připojila se k návrhu na zamítnutí.

Senátorka Soňa Paukrtová zrušení tohoto zákazu vysvětlovala tím, že se v minulosti staly případy, kdy se město s provozovatelem přelo, zda je herna v dostatečné vzdálenosti, a šlo přitom o 80 centimetrů.

Novelu loterijního zákona schválili poslanci v červnu. Obcím dala možnost regulovat hazard pomocí vyhlášek, a to nejen místně, ale i co se týče provozní doby heren.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…