Restituce oddáleny. Věci veřejné chtějí nové jednání s církvemi

04.01.2012 12:14

Vláda dnes odložila jednání o církevních restitucích. Předseda Věcí veřejných Radek John odsunutí bodu uvítal a navrhnul, že by vláda měla s církvemi o restitucích, respektive finanční náhradě znovu jednat.

Restituce oddáleny. Věci veřejné chtějí nové jednání s církvemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John a Vít Bárta během jednání Poslanecké sněmovny

„Dnešní rozhodnutí vlády vítám, protože platí, že vzhledem k k neradostné ekonomické situaci je třeba vymyslet řešení, které tak nezatíží státní rozpočet. VV plně podporují navrácení půdy a nemovitého majetku, což chápeme jako napravení historických křivd. Věci veřejné navrhují i jednání se zástupci církví, které jsou součástí dohody o možnosti odkladu započetí vyplácení nebo jeho navázání na růst ekonomiky nula a více procent, tak aby nedošlo k přílišnému zatížení už tak napjatého státního rozpočtu. Věřím, že toto řešení církve pochopí a budou ochotny se podílet na na mírnění ekonomických potíží,“ uvedl Radek John v prohlášení, které zaslal ParlamentnímListům.cz.

Finanční část restitucí je třeba odložit

Věci veřejné vzhledem k prognózám ministra financí Miroslava Kalouska, který počítá s propadem ekonomiky v letošním roce až dvě procenta, navrhují odložit finanční část vyrovnání s církvemi,“ potvrdila místopředsedkyně vlády Karolína Peake, že v době, kdy lidé s podprůměrnými příjmy musí odvádět vyšší daně, není možné vyplácet církvím finanční část vyrovnání.

Kvůli změně postoje Věcí veřejných k již uzavřené dohodě se bude muset sejít K 9. ODS i TOP 09 Věci veřejné kritizují. Podle ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09 se uzavřené dohody mají plnit a v rozpočtu se ročně tři miliardy na církve najdou. Nepodpoření dohody by považoval za fatální porušení koaliční dohody s možnými fatálními důsledky.

Premiér Petr Nečas po jednání vlády řekl, že si jen těžko dokáže představit změny dohodnutých parametrů a že věří, že strany koalice dostojí svým závazkům. Oddělení naturální od finanční restituce by podle něho diskriminovalo některé církve. Návrh podle něho musí jít do sněmovny jako koaliční.

Podle informací ParlamentníchListů.cz chtěl Nečas schválit církvní restituce již na dnešním jednání vlády. Ministr Kalousek měl pohrozit tím, že pokud někteří koaliční partneři blokují koaličně dohodnuté záležitosti, mohlo by to vést k tomu, že by naopak TOP 09 nepodpořila jiné priority toho, kdo to blokuje. Celá věc byla ale vyřešena přerušením projednávaného bodu na příští zasedání vlády. K9 se má sejít na začátku příštího týdne.

Dohoda s církvemi

Vládní vyjednávači, mezi nimiž byli i zástupci Věcí veřejných, se minulý rok se zástupci církví dohodli, že částka, kterou stát vyplatí, bude 59 miliard korun, avšak zahrnuta bude i inflace.

Podle dohody mají církve a náboženské společnosti dostat zpět 56 procent majetku, který jim vyvlastnil komunistický režim. Vyplácení peněz by mělo být rozloženo do 30 let. Cílem majetkového vyrovnání je i ukončení financování církví státem.

Přechodné období ukončení financování církví ze státního rozpočtu by podle dohodnutých předpokladů mělo začít v roce 2013 a trvat 17 let. Nyní stát církvím platí 1,445 miliardy korun.

Původní dohoda počítá s tím, že po odsouhlasení restitucí bude stát první tři roky na platy duchovních a církevní administrativy přispívat ze svého rozpočtu plnou částkou. Od čtvrtého roku se pak částka každoročně sníží o pět procent. Předpokládá se, že stát přestane církvím dotace na platy vyplácet v roce 2030.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …