Režisér Jiří Svoboda k prezidentovým výrokům o České televizi

12.05.2016 9:41

Musím reagovat na článek „Miloš Zeman pro PL přednesl radikální návrh, co s Českou televizí.“ Mám pana prezidenta Zemana osobně rád, volil jsem ho a respektuji i jeho občasnou střelbu od boku.

Režisér Jiří Svoboda k prezidentovým výrokům o České televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Režisér Jiří Svoboda

Domnívám se však, že bez znalosti věci nelze prezentovat názory jakýchsi poradců, neznámé informovanosti a kompetence – cituji: „Někteří moji poradci mi říkají, že základní vadou generálního ředitele České televize je to, že Českou televizi vlastně neřídí a že ji řídí nejrůznější úředníci na nižších postech. Nejsem specialista na Českou televizi a nemohu tedy toto tvrzení objektivně posoudit…“.

Nechápu, proč pan prezident tuto větu vyřkl, či napsal, když sám uznává, že ve vnitřních záležitostech ČT není kompetentní. Slušelo by se jmenovat uvedené „poradce“, jejichž názor pan prezident cituje, aby veřejnost měla možnost posoudit, zda alespoň tito poradci jsou znalí vnitřního prostředí této složité instituce. Jinak má uvedená věta kvalitu drbu.

V ČT (dříve ČsT) pracuji s přestávkami od roku 1970. Natočil jsem bezmála tři desítky celovečerních hraných inscenací a filmů, které získaly řadu mezinárodních ocenění a za 46 let mám jistě i kompetenci posoudit, jakým způsobem byla kdy Česká televize řízena. Zdůrazňuji, že nejsem zaměstnancem televize a pracuji na plný úvazek v jiné instituci.

Opakovaně jsem byl veřejným kritikem poměrů v ČT za různých generálních ředitelů a za sebe musím napsat, že pan generální ředitel Petr Dvořák převzal ČT v rozvalinách, ve stále se utlumující produkci domácí tvorby, instituci systémově chaoticky řízenou kdekým. Zavedl dle svého projektu dětský kanál, který má sledovanost, jakou obdobné kanály v zahraničí přijímají s respektem. Zřídil rovněž kanál ČT Art pro specifické segmenty publika. K jasným kladům jeho působení patří realizace projektu kreativních producentských skupin, které systémově zajišťují pluralitu v oblasti původní tvorby. Úspěšně usiluje o obnovení tradice koprodukcí se zahraničními partnery, tradice, která byla jeho předchůdci zcela vymazána. Má zkušenost ani v nejmenším nepotvrzuje názor, že by ČT řídili „nějací úředníci na nižších postech“.

Nic na tom nemění, že se plně ztotožňuji se čtenářem, který kritizoval způsob, jímž moderátor pořadu Události komentáře, Dolanský, moderoval inkriminovaný rozhovor s hejtmanem Haškem. Moderace byla především zcela neprofesionální, odporující elementárním zásadám novinářské práce, jak je popsána v každé učebnici žurnalistiky. Náprava tohoto úletu je mimořádně žádoucí.

Prof. MgA. Jiří Svoboda

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …