Režisér Troška o smrti Švorcové: Nepřevlékla kabát. Na rozdíl od jiných

08.08.2011 18:20

Dnešní úmrtí komunistické funkcionářky a herečky Jiřiny Švorcové, která zemřela ve svých 83 letech po dlouhé těžké nemoci, zaskočila a zasáhla některé její kolegy. Všichni se shodují na tom, že Švorcová byla právě svým postojem charakterní a nikdy nikomu neublížila.

Režisér Troška o smrti Švorcové: Nepřevlékla kabát. Na rozdíl od jiných

Jiřina Švorcová byla po revoluci v roce 1989 takřka zakázanou. Nesměla se objevit v televizích, nedostávala role, a to ani v rozhlase. Až později, to už ale ze zdravotních důvodů nezvládala.

"Nakonec jsem dostala nabídku od jednoho milého mladého režiséra na divadelní roli, která měla být o prostitutkách. Role to byla i dobře napsaná, ale odmítla jsem to. Jednak kvůli zdraví, a pak, aby lidi neříkali, že hraju na starý kolena starou ku...," řekla před časem Švorcová.

Troška vzpomíná i na Ženu za pultem

Někteří z kolegů a kolegyň ParlamentnímListům.cz exkluzivně řekli, že je odchod Švorcové velmi mrzí.

"Odešla jedna z nejlepších českých hereček, nesmírně charakterních a citlivých. To, s jakým názorem žila, je jedna věc, ale jako herečka i jako člověk byla nesmírně vnímavá, citlivá a zkušená. Byla to skutečně "paní herečka". Rád vzpomínám na jejího Krále Šumavy, Ženu na pultem, ale i další filmy nebo inscenace," řekl pro ParlamentníListy.cz režisér Zdeněk Troška.

Ten se Švorcovou nikdy netočil, a dodnes ho to mrzí."V soukromí jsme byli kamarádi a já jsem si ji nesmírně vážil právě proto, že nepřevlékla kabát. Jsou kolegové, kteří to udělali a udělali by kdykoli, kdežto ona byla stále svá a za svým přesvědčením si stála," řekl Troška.

Filip: Držel jsem jí palce

Předseda komunistů Vojtěch Filip ParlamentnímListům.cz řekl, že odešla vzácná umělkyně a vzácný člověk, kterého si nesmírně vážil. "Setkávali jsme se na akcích, mítincích a v posledních týdnech, které prožila po nemocnicích, jsem ji velmi držel palce, aby se z toho dostala. Bohužel to nepomohlo, ale budu na ni v dobrém vzpomínat," podotkl Filip.

Na Švorcovou jako na herečku, ale i na člověka, ráda vzpomíná třeba spisovatelka a scénáristka Markéta Zinnerová, která napsala seriál ze školního prostředí My všichni školou povinní.

Nikdy nebyla křivák

"Jiřinka tam dostala takovou menší, ale poměrně zásadní roli, zástupkyně ředitelky. Nemusela jsem s Jiřinou souhlasit, ale měla jsem ji moc ráda. Ona měla ráda lidi, své kolegy a nikdy nebyla křivák. Vždycky byla charakterní a nikoho rozhodně neodsuzovala a nešlapala po něm, když nesdílel ani tehdy její politické názory," řekla ParlamentnímListům.cz Zinnerová.

Na svou kolegyni naopak nechtěla vzpomínat Hana Maciuchová, která se Švorcovou hrála v seriálu Žena za pultem. "K paní Švorcové ani seriálu se nechci vyjadřovat, nezlobte se," odvětila krátce Maciuchová. Přitom Švorcová vždy o Maciuchové mluvila jen v dobrém a jako na kolegyni na ni vždy s láskou vzpomínala.

Naopak otevřeně s úctou vzpomíná na dnes zemřelou komunistickou činitelku a umělkyni její kolegyně Jana Andresíková.

Už má klid. Lidem pomáhala

"Velmi mne mrzí, že teď tak trpěla a potkaly ji velké zdravotní potíže. Ale už má alespoň klid. Myslím si, že byla spoustou lidí velmi nespravedlivě odsouzena. Přesto, že jsem sama měla za minulého režimu velké problémy ve své profesi, rozhodně za to nemohla Jiřina Švorcová. Naopak, mnoha lidem pomohla. A jestli nepomohla, zcela jistě neublížila. Budu na ní vzpomínat jen v dobrém, jako na fajn člověka, který ani nezkazil žádnou legraci," uvedla Andresíková, která je dnes sama v invalidním důchodu.

Do vedení KSČ za normalizace

Jiřina Švorcová se přes 83 lety narodila se v Kociánovicích u Hradce Králové jako nejmladší ze čtyř dětí v chudé rodině. Když jí bylo pět let, otec zemřel a rodina se přestěhovala do Prahy. Do komunistické strany vstoupila Švorcová už v roce 1946. Do významných funkcí se prosadila v období normalizace - v roce 1972 se stala předsedkyní Svazu českých dramatických umělců a od roku 1976 byla členkou ústředního výboru KSČ.
Jak sama přiznávala, nikdy nesouhlasila s politickými procesy v 50. letech a odmítala, aby byli lidé za svůj odlišný politický názor zavíráni či popravováni.

"Byly to křivdy, které se děly a které nikdy nebudou moct být zcela zapomenuté. Co se týče kolegů herců, kdo dneska říká, že něco musel, není to pravda. Víte, co bylo herců a hereček, co nebyli ve straně a hráli a nemuseli. A naopak byli ti straničtí, co nechtěli a museli," říkávala mezi přáteli i ve své biografii, kterou nedávno vydala.

Žila sama se svým pejskem a po smrti svého manžela "Volodi", jak mu říkala, který byl akademickým malířem, bydlela ve vile v pražských Střešovicích s rodinou svého bratra, též kdysi herce Václava Švorce. Jeden z jejích synovců je spolumajitelem známého pražského autosalonu.

Více:
Zemřela komunistka Švorcová


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…