Režisérka v ČT šokovala: Mohla bych říct, že Zeman je zdegenerovaný idiot

30.01.2013 8:06

Spisovatelka a režisérka Monika Le Fay, která se v posledních dnech objevila jako aktivní účastnice protestů proti zvolení Miloše Zemana prezidentem, se v televizním studiu střetla se senátorem Vladimírem Drymlem, který zastupuje Zemanovu stranu SPOZ.

Režisérka v ČT šokovala: Mohla bych říct, že Zeman je zdegenerovaný idiot
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Režisérka Monika Le Fay v pořadu ČT Události, komentáře

Režisérka zastupovala iniciativu s dlouhým názvem „Miloši Zemane, nejste a nikdy nebudete můj prezident. Zvítězit pomocí lží a estébáckých metod je Pyrrhovo vítězství“. Na úvodní dotaz, proč má takový problém s přijetím výsledku demokratických voleb prezidenta, odpověděla: „Já bych řekla, že ty volby nebyly demokratické. Kdyby byly demokratické, tak bych s tím žádný problém neměla.“ Demokratické podle ní nebylo právě užívání podpásovek a údajných estébáckých metod ze strany Miloše Zemana.

Na dotaz, co to vlastně jsou ty estébácké metody, vysvětlila, že je to něco, co už jsme jednou zažili a nyní se nám to vrací. „Že se prostě vybírají některé informace s nějakým záměrem. To nejsou úplně mylné informace, ale jsou cílené na to, že chtějí zdiskreditovat toho protivníka.“

Pro srovnání uvedla: „Je to asi totéž, jak kdybych uvedla, že pan Zeman je zdegenerovaný idiot, protože v jeho rodině spolu všichni souloží a jeho babička byla nacistka. A když se zjistí, že to není pravda, tak řeknu, že to byla teta a ta byla sudetská Němka a tím je vymalováno,“ sdělila lehce šokovanému moderátorovi režisérka. Následně potvrdila, že útoky na Karla Schwarzenberga podle ní skutečně byly vedeny takto ostrými náboji.

Le Fay prý několikrát v televizních diskusích slyšela, jak Miloš Zeman uráží ženy, šlechtu či sudetské Němce, a je to pro ní nepřípustné. „Nikdy jsem netušila, že se dožiju toho, že budu toto v televizi poslouchat od člověka, který chce kandidovat na prezidenta,“ vysvětlila. „A on se dokonce tím prezidentem stal,“ dodala pobouřeně.

Senátor Dryml delší čas její exhibici pouze poslouchal a poté uvedl: „Ta slova jsou velmi silná. A domnívám se, že je to pošlapání toho, jak občané volili. Paní režisérka má svůj soukromý názor, snaží se ho tu prezentovat, a snaží se tím zvrátit vůli milionů voličů,“ řekl Dryml. „Kdyby tohle všechno byla pravda, tak by ti lidé Miloše Zemana přece nevolili. Vždyť ti lidé mají vlastní rozum,“ protestoval.

Následně připustil, že „politický boj se, zejména v České republice, nevede vždy v rukavičkách“. Dodal však, že mediální kampaň, kterou vedl Karel Schwarzenberg za pomoci některých médií, byla „druhem určitého fanatismu“. Cílem tohoto fanatismu prý bylo jediné- dostat Karla Schwarzenberga tam, kam si Miroslav Kalousek představoval.

To, že lidé nevolili Karla Schwarzenberga, podle něj nebylo jen o Miloši Zemanovi, ale také o tom, že předseda TOP 09 je součástí dnešní nepopulární vlády. „Lidé chtěli dát signál této vládě, které věří jen osm procent občanů, aby už konečně byl její konec,“ vysvětlil.

Není to můj prezident. Tak jako Husák

Jeho slova obratem režisérka Le Fay označila za „manipulaci“. Pak vysvětlila, že tady vůbec nejde o Karla Schwarzenberga (ačkoliv ona sama jej prý podporovala). „Tady jde o tu politickou úroveň, která tu nastala,“ vysvětlila. Pak se pustila do Zemanova povolebního bonmotu, že doposud jsme hráli za Spartu a Slávii, ale teď musíme hrát všichni za národní tým. „Já i kdybych sebevíc fandila Slávii, tak nebudu dávat góly rukou,“ použila režisérka sportovní terminologii.

Moderátor Martin Veselovský se jí následně zeptal, zda respektuje, že Miloš Zeman byl zvolen prezidentem. „On samozřejmě prezidentem je,“ připustila Le Fay. Neočekává prý, že když lidé podepíší tuto výzvu, že Miloš Zeman přestane být prezidentem. „Ale já to cítím tak, že když za mnou přijedou mí přátelé ze zahraničí, tak jim řeknu, že tu máme prezidenta, který se jmenuje Miloš Zeman, ke svému vítězství se prolhal a není to můj prezident,“ uvedla režisérka. Je to prý z tohoto pohledu stejné, jak když byl prezidentem Gustáv Husák.   

Vladimír Dryml se v tu chvíli neudržel a začal se smát, na což režisérka reagovala pobouřeným „a myslím si, že je to i názor dalších lidí, nejenom mě“.  Pak senátor uvedl: „Tady daly miliony lidí hlas Miloši Zemanovi, jen Vy si myslíte, že je to všechno špatně.“ Následně režisérku vyzval, aby nespojovala většinu obyvatel země se svým soukromým názorem. Lidé podporující Karla Schwarzenberga by si podle něj měli přiznat, že prohráli a místo křiku se připravovat na příští volby.

„Pro mě není argument, že dva miliony lidí daly nějaký hlas,“ uvedla následně Le Fay. „Chartu taky podepsalo nějakých dvě stě lidí,“ dodala.

Na dotaz, čeho vlastně chtěla svou iniciativou dosáhnout, odpověděla, že se chtěla vyjádřit k prezidentské volbě, která podle ní nebyla demokratická, a k tomu, jak se v této zemi mění poměry. „Poprvé od roku 1989 jsem podepsala nějakou petici, protože jsem cítila, že je třeba říct, že s tím nesouhlasíme,“ dodala.

I Dryml byl následně tázán, zda přeci jen nemá o Miloši Zemanovi nějaké pochybnosti. „Miloš Zeman je rozporuplná, ale silná osobnost,“ připustil. Přesto však věří, že se mu podaří zasypat přikopy ve společnosti, protože český prezident má sjednocovat. „To by, paní režisérko, mělo být i ve vašem zájmu, i když teď si tu foukáte svá osobní bebíčka,“ rýpl si závěrem.

Sociolog mírní emoce

Výkřiky k prezidentské volbě především ze strany umělců komentoval pro ParlamentníListy.cz sociolog Oldřich Zajíc. Podle něho by se měly emoce uklidnit a jak tábor podporovatů Miloše Zemana, tak i Karla Schwarzenberga by měly ukončit vzájemné haštěření.

"Já to vnímám tak, že jsme svědky určité emocionální hysterie, nežli něčeho, co má racionální základy, neboť ty reakce z obou táborů se skutečně opírají pouze o výkřiky. Nejsme ale na prahu žádné války, žádné diktatury, žádného extremismu, podobná hysterie tak není na místě,“ řekl v reakci na výše zmíněné pro ParlamentníListy.cz sociolog a ředitel agentury SANEP Oldřich Zajíc.

Podle něj jsou však provolání umělců a dalších lidí „zajímavým sociologickým fenoménem“. „My je budeme monitorovat i v nějakých průzkumech, neboť co tady vzniklo, skutečně pokládám za zajímavý prvek naší mladé demokracie,“ vysvětlil Zajíc. Na druhou stranu zdůraznil: „Jsou to všechno jen emoce, které naši společnost rozhodně nikam dál neposunou. Nehledě na to, že k volbám nešlo plných sto procent občanů, šlo tam necelých šedesát procent voličů. Je si proto také dobré uvědomit, že ty tábory reprezentují jenom onu část šedesáti procent voličů."

„V demokracii ale vítězí většina a prezident byl zvolen demokratickou většinou a je teď na všech ostatních příznivcích jedné či druhé strany, aby nějakým způsobem toto většinové rozhodnutí respektovali,“ pronesl sociolog.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…