Řidiče Smetanu čeká další soud. Vyhýbal se vězení

07.06.2012 22:10

Roman Smetana, který pokreslil tykadly plakáty politických stran, musí jít znovu k soudu. Žalobu podal státní zástupce kvůli tomu, že bývalý řidič olomoucké MHD nenastoupil do vězení v určeném termínu a policii se přihlásil sám až zhruba za měsíc na odborářské demonstraci. Informuje o tom Český rozhlas.

Řidiče Smetanu čeká další soud. Vyhýbal se vězení
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Smetana, za počmáraný plakát 100 dní vězení

Smetana si měl za mřížemi odsedět sto dnů, protože odmítl trest veřejně prospěšných prací. Ten vyměřila olomoucká soudkyně Markéta Langerová, manželka bývalého čelního představitele ODS Ivana Langera. Přičemž právě ODS jako jediná si na poničené předvolební materiály stěžovala, i když Smetana kreslil tykadla všem politikům bez rozdílu stranické příslušnosti.

Možná bez rozsudku

Za vyhýbání se vězení nyní hrozí Smetanovi ještě vyšší trest, a to až tři roky vězení. Je ale možné, že tato obžaloba bude nakonec bezpředmětná. Nejvyšší soud, který původní trest přerušil, teď totiž rozhoduje o stížnosti ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) pro porušení zákona. A pokud původní rozhodnutí Nejvyšší soud zruší, nebude současná žaloba odůvodněná.

„Předpokládám, že nejvyšší soud zruší původní rozhodnutí, tím pádem odpadne i tento důvod,“ řekl Českému rozhlasu advokát Václav Vlk. Případ Romana Smetany je ale podle něj zajímavý tím, že státní moc na úrovni výkonu moci soudní nezvládla poměr mezi trestním činem, to znamená poškozování cizí věci, a mezi právem na svobodu projevu a kritiku polického jednání v rámci každého jednotlivce.

„Právo kritizovat politické jednání dehonestováním jednotlivých představitelů bez rozdílů všech stran, jak to pan Smetana udělal, má převahu. Samozřejmě výtržnictví, jednání, které poškozuje cizí majetek, by mělo být postiženo, ovšem v úrovni zcela jiné, nikoli trestní,“ vysvětlil Vlk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…