Roithová (KDU-ČSL): Třeboň, třiadvacet let poté

14.11.2012 12:43

Studenti třeboňského gymnázia chtějí stávkovat proti angažmá komunistické radní v čele školského a kulturního odboru Jihočeského kraje.

Roithová (KDU-ČSL): Třeboň, třiadvacet let poté
Foto: roithova.cz
Popisek: Europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová

Proti političce se tedy postavili mladí lidé, kteří nemohou mít vlastní zkušenost s reálnou podobou výkonu moci, jak ji komunistická strana předváděla až do listopadu 1989, a kteří drtivou většinou nemají ještě ani volební právo. Právě proto je mi ale jejich vzdor sympatický. Svědčí totiž o tom, že jsou vnímavější a akceschopnější než generace otrávených a blbou náladou uvláčených rodičů. A děkuji jim za to, neboť tím, že dávají najevo svůj zájem o další vývoj naší země, mohou probudit z letargie ty, kteří na něj rezignovali.

Pochybuji, že by gymnazisté vedli s danou komunistickou radní nějaký osobní spor (ostatně je učitelkou základní školy v úplně jiném městě – ve Strakonicích), a stejně tak ho nevedu já. Jde jim tedy patrně o něco jiného – a to o historickou zkušenost a perspektivu budoucnosti. Protest studentů by měl připomenout ideologické principy a z nich vyplývající způsob vlády komunistické strany všem, kteří na ně zapomněli, nebo kteří vlivem korupčních skandálů ve vysoké politice získali pocit, že před rokem 1989 bylo líp, protože i v té bídě a morálním marasmu alespoň tušili, kdo je kdo.

Proč ale hovořím o principech a nikoli o konkrétním jménu? V jednom z rozhovorů v Českém rozhlase jsem se jasně vymezila proti teoretické možnosti, že bych jako prezident měla pověřit sestavením vlády komunistickou stranu: uvedla jsem, že bych musela z morálních důvodů rezignovat (mimochodem nevím o jiném kandidátovi, který by to řekl stejně kategoricky). Vzápětí mi telefonoval velmi emotivním hlasem muž, jehož rodiče se podle jeho slov aktivně podíleli na osvobození republiky, celý život poctivě pracovali a byli komunisté. A já si statečných a pracovitých lidí vážím. Ale komunistická ideologie stála a stále stojí na rozdělování společnosti a na vyvolávání nenávisti, dál hovoří o třídním boji a slibuje nemožné. Proto hovořím o principech, které znám a odmítám, ne o lidech, které neznám a jimž nechci křivdit.

Mám Třeboň ráda. Bydlím v její blízkosti a dokonce tam budu mít v pátek 16. listopadu hned dvě autogramiády. A když jsem se dozvěděla o protestu gymnazistů, mám ji ještě radši – a pokud je jedinou reakcí radních to, že jim studenti dávají ultimáta, doporučuji jim přečíst obdobné reakce představitelů politbyra KSČ z listopadu 1989. Ono se totiž o principech jednat nedá, tedy pokud to s nimi myslíme vážně a nebereme je jen jako směnitelnou hodnotu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Roithová - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …