Rok od klipu Přemluv bábu! si Issová zoufá: Politici na to zase prdí

02.04.2011 16:51

Za předvolebním klipem „Přemluv bábu!" od jehož uvedení na veřejnost uběhne rok, si aktérka Martha Issová stále stojí. Nicméně to, co se děje ve vládě, jí dost štve a připadá si jako naivka. Politici na to prostě zase prdí. Ale bez mladické naivity by se nedělo vůbec nic a tak je, jak sama říká, nutné pořád bojovat.

Rok od klipu Přemluv bábu! si Issová zoufá: Politici na to zase prdí

„Vývoj politické situace hodnotím negativně a strašně mě mrzí, co se děje. Zvyšování daní je dost velká šílenost, a hodně mě naštvalo. Vnímám ho jako trest pro lidi, co pracují a o něco se snaží," vyráží do útoku herečka Martha Issová, která s Jiřím Mádlem hrála v předvolebním klipu „Přemluv bábu!". Ten byl zaměřen na podporu pravice proti levici, vzbouřil prudké emoce i drsné vulgární útoky a na komunitním serveru YouTube ho shlédla skoro desetina tuzemské populace.

V klipu herci burcují, aby lidé nevolili levici. "Levou rukou si většinou lidé vytírají zadek. Když budete volit levici, ona si pak vytře zadek s vámi," říkají herci ve spotu.  

Před rokem:
Levice si s vámi vytře zadek, vzkázal Mádl s Issovou

Zadek si utírám papírem, ne levou, vzkazuje Mádlovi a Issové internet

Pozdvihni pěst, na protest!

„To není jen záležitost Saši Vondry, Kalouska a já nevím koho všeho, ale je to věc společnosti, která je pořád nedospělá. Čeká nás dlouhý vývoj, abychom se dobrali do bodu, kdy politici před volbami něco naslibují a pakliže si dovolí to po volbách nesplnit, narazí. V ideálním případě jim to lidi buď nedovolí anebo budou muset jít od válu," vysvětluje Issová širší důvody svého zklamání redakci ParlamentníchListů.cz.

Psali jsme:
Bude mi chybět, pohřbívá Vondru přítel Schwarzenberg
Připadám si jako štvanec, přiznal Kalousek
Sledujeme Kauzu Vondra

V tomto kontextu se usmívá citaci písně neopunkové kapely Jaksi taksi: „Pozvedni, pozvedni pěst, pozvedni pěst na protest". „To pěkně zní, ale jedinou možností je, že každému člověku dojde, že jeho vlastní život spoluvytváří životy všech a podle toho se společnost bude chovat. Je to těžké a možná utopie, ale je to upřímné a chci se o to stále snažit. Na druhou stranu je jasné, že když stále zjišťujete, že se snažíte, ale lidi, do nichž vkládáte naději, ti co by se měli snažit úplně nejvíc, na to prdí, tak to naštve," dodává s tím, že politiku sleduje.


Jirka si z vás asi utahuje

Spoluaktér ve videu „Přemluv Bábu!" Jiří Mádl před měsícem ParlamentnímListům.cz prostřednictvím své matky sdělil, že politiku nesleduje a už s ní nechce mít nic společného. „To je Jirkův názor, ale myslím si, že si z vás možná pěkně utahuje. Pokud ne, tak je to v pořádku, protože ten tlak, co jsme zažili, byl hodně silnej a nepříjemnej," podotýká mladá herečka a pokračuje: „Nikdy jsem si ale neřekla, že na to kašlu a dejte mi všichni pokoj. Ne, ne, ne. Já si za tím stojím, i kdybych to za dalších deset let hodnotila jako naprostou kravinu."

Reakce na klip:
Klip Přemluv bábu byl reakcí na populismus Paroubka, uklidňuje Šiklová
Mádl emigrovat nemusí, klip Přemluv bábu zabral, oslavují fanoušci
Neskutečně blbý, ale neskutečně, odsuzuje Přemluv bábu Krampol
Téma Přemluv bábu

Jiří Mádl následně pro ParlamentníListy.cz napsal: "Pravda, v klipu Přemluv bábu jsem zřetelně projevil postoj k tehdejší politické situaci. Jednal jsem v daném kontextu dle mého nejlepšího vědomí, svědomí, umění a na základě neodepřitelného práva každého občana vyjádřit se, z něhož odvozuji i právo nevyjádřit se."

Před rokem se režisér Petr Zelenka, autor filmů Knoflíkáři, Příběhy obyčejného šílenství nebo Karamazovi, nechal inspirovat nápadem ze zahraničí. Jako předloha pro natočení drsného a politicky nekorektního videa „Přemluv Bábu!" mu posloužil americký předvolební klip, v němž komička a scénáristka Sarah Silvermanová vyzývá své rodiče, aby volili Baracka Obamu.

Psali jsme:
Klip Přemluv Bábu. Podívejte se na americký originál a na českou kopii

„S režisérem Petrem Zelenkou jsme se tehdy bavili, že i přes sociální cítění a vnímání světa, nás děsí, že je u nás levice stále pro lidi přijatelnější.  Říkali jsme, že je pro ně jednodušší spoléhat na to, že za nás všechno někdo vyřeší, než přijmout vlastní zodpovědnost. Z tohohle důvodu jsme video udělali," vzpomíná Issová.

Vykroužkování dobré, ale nic z toho

„Přijde mi to o to horší, že jsem cítila, že lidi okolní dění zajímá a snaží se být zodpovědní. Což potvrdily i velké změny v parlamentu spojené s vykroužkováním. Doufala jsem, že už vypadli ti lidi, co tady kradli a chovali se zrůdně, takže mě dost zklamalo, že se částečně děje to samé. Bylo ode mě naivní si myslet, že se stane nějaká velká změna k lepšímu. Vždyť politická scéna je obrazem společnosti, z ní se rekrutuje. Nicméně nebýt naivního mládí, tak se neděje vůbec nic. Naivní člověk se totiž pořád snaží bojovat," míní Martha Issová.

Nicméně i teď, jakožto před rokem, chce zdůraznit, že vše co říká a koná, dělá jako jakýkoliv jiný občan Česka. „Říkám, co si myslím, jako to může říct každý. Jen se mi dostává více sluchu, protože jsem herečka a více se pohybuju v médiích. Tak to je," zakončuje Issová s tím, že se nechce profilovat jako odborník přes politiku, či umělecký aktivista.

Dále:
Slováky pobouřilo video přemluv bábu. Nahráli své proti Čechům
Miloš Forman: přemluv bábu je fakt drsný video

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …