Roman Šmucler: Heč, měl jsem pravdu. Bude bankrot

09.08.2011 6:33

Řekl, že Česká republika přijde v horizontu několika na buben a schytal to od stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka. Řeč je o někdejším z moderátorů TV Nova a dnes úspěšném podnikateli ve zdravotnictví Romanu Šmuclerovi. Ten si myslí, že krize, která je na spadnutí, umožní reformy, které by dřív nebyly možné. A ještě si je budeme pochvalovat, dodává.

Roman Šmucler: Heč, měl jsem pravdu. Bude bankrot

Ani ne před týdnem prohlásil pro ParlamentníListy.cz, že Česká republika jde na buben. Krach pak podle něj může přijít už kolem roku 2014. „Jestli stát utratí o devadesát pět nebo sto miliard víc, než vybere, tak přeci každý ví, že zbankrotujeme. Čili každý rozumný člověk se připraví na bankrot a uloží si peníze v jiných věcech, protože tady je politická shoda o tom, že tenhle stát půjde na buben," prohlásil tehdy mimo jiné Šmucler.

Související:  Roman Šmucler šokoval: Bude státní bankrot. Vím to

Že by měl Šmucler pravdu?

"To je blbost pana Šmuclera, je to explicitní blbost. A ne jen z důvodu toho, snad proto, že by čeští politici měli nějakou větší zodpovědnost než ti evropští, ale prostě proto, že mnoho evropských zemí je ve fázi daleko větší míry zadlužení," odmítl vzápětí na dotaz ParlamentníchListů.cz Šmuclerův názor stínový strážce kasy za sociální demokracii Jan Mládek.

Čtěte také:

A věci nabraly spád. Spojené státy totiž přišly před dvěma dny poprvé v historii o svůj špičkový úvěrový rating, když dosud měly hodnocení AAA. Agentura Standard & Poor's jim jej snížila o stupeň na AA+, kdy americké dluhopisy už podle agentury nejsou úplně bez rizika. Do toho pak Evropská centrální banka oznámila, že hodlá skupovat část dluhopisů Itálie a Španělska, jejichž kredibilita na finančních trzích je ohrožena.

Jsem zubař, ale o co, že se nenaplní rozpočet

„Ani to tak dlouho netrvalo, že?" reagoval bezprostředně Roman Šmucler pro ParlamentníListy.cz s odkazem na nezdvořilou reakci Jana Mládka na redakcí zveřejněné názory. „Jsem zubař a on ekonom, ale o co, že nyní se pozastaví ekonomika, poklesne nám odhad hrubého domácího produktu, sníží se daňové výnosy a panu ministrovi Kalouskovi se nenaplní rozpočet, jak se to stalo v roce 2009," dodává Šmucler s douškou, že by se hrozně rád mýlil.

„Jsem jenom zubař ale nějak se zase mýlí celý svět ....? Já myslím, že lidé, kteří si v minulém týdnu koupili zlato na základě našeho článku, jsou rádi, že to četli," míní Šmucler s odkazem na to, že v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz varoval, že kdo má nějaké peníze, měl by je investovat do komodit, které ani krizí neztratí svou cenu.

Nebude na auta, schytá to Německo a my s ním

Podle Šmuclera je jasné, že přichází další fáze krize, kterou mnozí už považovali za skončenou. „Teď je jenom otázka, jestli se to bude týkat jenom těch pár zemí, které jsou v nejhorším průšvihu. Ale teď Evropská centrální banka intervenuje, takže to vypadá, že se to bude týkat i zemí, které jsou v menším průšvihu, tedy i nás," myslí si.

„Protože jestli ty země nalijí do těch dluhů ohromné miliardy dolarů, tak ty peníze budou chybět jinde. Třeba na nákup aut a jiného zboží, které spolu s Němci vyrábíme," vysvětluje svůj názor Šmucler. „Protože když ty peníze zmizely v dluzích, tak pravděpodobně v druhé fázi, já si to samozřejmě nepřeji, se sníží spotřeba v Evropě, dodává.

Nižší spotřeba, vyšší schodky

Od snížené spotřeby se podle něj logicky odvine růst deficitů státních rozpočtů, které nebudou mít očekávané příjmy. „Já se bojím, že to bude jako v roce 2008, kdy se říkalo, že se nás zprávy z USA netýkají, a v roce 2009 jsme měli rekordní deficit rozpočtu," dodal Šmucler.

Krize řeší problémy

Ten na blížící se krizi nicméně vidí i světlo na konci tunelu. „Já myslím, že se na krizi snad připravují všichni a bude to takový průšvih, že se to bude muset řešit a nebudou nakonec lidi nic namítat. Protože uvidí, že je to v takovém průšvihu, že věci, které by dnes neprošly, za rok asi projdou a navíc si asi řeknou. To to ještě dopadlo dobře," uvažuje Šmucler. To je to světlo na konci tunelu. Krize vždycky řeší problémy. Ale bude to bolet," dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …